Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kristālu pasaulē

Viens no skaistākajiem pasaules muzejiem Kristallwelten/Kristālpasaule atkal vēris durvis apmeklētājiem

Miniatūrā suvenīrciematiņā Vatensē pie Insbrukas ir paslēpies viens no skaistākajiem muzejiem pasaulē — skaistākajiem, jo pilnīgi visi tā eksponāti ir mirdzoši gaismas gabaliņi. Kristāli, slavenie Swarovski juvelierfirmas izstrādājumi. Kopš 1. decembra muzejs ar nosaukumu Kristallwelten/Kristālpasaule atkal atvērts — ilgstošajā rekonstrukcijā tas iemantojis ne tikai spīguļojošu stikla nieciņu krātuves slavu, kas ik gadu pievilina ap miljonu spožo bimbuļu tīkotāju "vārnu" — tūristu, kas kopā ar ģimeni atpūšas Austrijas Tirolē, bet ieguvis mākslinieciski konceptuālas izstādes apprises, kādēļ to aprakstam īstā vieta ir KD lappusēs. Arguments par labu nopietna muzeja reputācijai ir arī nopietnā radošā komanda, kas gan uzprišinājusi veco ekspozīciju, gan radījusi astoņas jaunas kristāla brīnumu istabas un radikāli mainījusi muzeja grāmatnīcas un kafejnīcas konceptu.

Swarovski impērijas taustekļi

Vispirms jau elpu aizraujošs piedzīvojums ir pati muzeja atrašana — jo tas ir ieracies alā! Muzejs kā atrakcija — precīzāku apzīmējumu 1995. gadā klints iezī iecirsto telpu apmeklējumam grūti izdomāt (1995. gadā Swarovski atzīmēja firmas simtgades jubileju). Arī muzeja atrašanās provincē viegli skaidrojama — tieši Vatensē, miestā pie ezera, savu pirmo kalnu stikla kristāla apstrādes darbnīcu atvēra teju izputējušais bohēmietis — vijolnieks Daniels Svarovskis (bohēmietis — ne tajā nozīmē, ka vīrs daudz dzertu, bet gan tāpēc, ka cēlies no Čehijas Bohēmijas novada). Nepagāja ne divdesmit gadu, kad Swarovski ražojumi kļuva par pasaulē slaveni zīmolu, bet Swarovski kristālapstrādes "darbnīcas" — par milzu fabrikām daudzviet Eiropā. Tagad Swarovski impērijas kristāla taustekļi plešas vai ikvienā starptautiskajā lidostā un pat Latvijā katrs var, izdodot nieka piecus latus, kļūt par kāda muļķīga nieka figūriņas vai mirdzošas bumbiņas īpašnieku.

Toties tikai muzejā Kristallwelten var ieraudzīt, cik patiesībā izteiksmīgs un cēls, mākslinieciski daudzveidīgs materiāls var būt kristāls. Jo ekspozīciju iekārtojis pasaulslavenais multimediju mākslinieks Andrē Hellers, kas izstāžu telpas veidojis kā interaktīvu pieredzi katram skatītājam. Swarovski Kristallwelten nav tradicionāls muzejs, te nav pat mājiena uz kristāla rūpala attīstības vēsturi, firmas statistiskajiem panākumiem vai īpašajiem kolekcijas dārgumiem (Swarovski apgādā vairākus Eiropas monarhiju, tostarp britu karalienes, namus).

Hellers ir atspēries no muzeja dabiskās vides — kalnu alas un izgudrojis pazemes pasaku valstību, kuru "apdzīvo" nevis mītiskas dzīvas būtnes, bet mirdzoši priekšmeti.

Optisks māns

Jau pati ieeja muzejā — sūnām apaugušā alas rīklē, no kuras vēl arī šļācas strūklaka — sola neikdienišķas izjūtas. Apmeklētājus gaida, godīgi sakot, ieniršana visai klaustrofobiskā vidē — eju labirintā, kurā pārsvarā valda tumsa un ļoti dīvaini skaņu efekti, vien attiecīgos mirkļos krāšņi uzšvirkstot gaismas un ilumināciju spozmei, kuras mērķis — izteiksmīgi šokēt pazemes ceļotāja acis ar visdažādākās formas kristāliem. Vispār pirmā sajūta kā šausmu istabā kādā atrakciju parkā. No skeletu un līķu uzbrukumiem šajā labirintā gan nav ne vēsts, toties te skatītājiem uzbrūk patiešām sirreālistiskas formas kristāli! Kaut vai Salvadora Dalī hrestomātiskās milzīgās gleznas Laiks plūst izskatā — ar to vien atšķirību, ka glezna ir no visās varavīksnes krāsās zaigojoša dabīgā kristāla!

Katru Kristālpasaules istabu projekta koncepta autors Hellers uzticējis veidot citam māksliniekam. Mehānisko teātri radījis brits Džims Vaitings, kurš savu ideju raksturo vārdiem "tas ir sirreāls dīvainu radījumu defilē", kur vīrieša un sievietes manekeni staigā pa apli, kamēr viņu apģērba gabali brīvi planē telpas izplatījumā, nez no kurienes projicējot uz alas sienām krāsainas spocīgas ēnas — tā mirdzot gaisma, kas lauzta kristālā.

Džesijas Normenas pasaule — veltījums slavenajai amerikāņu operas dīvai: viņas tēls apkarināts ar miljoniem kristāliņu un tieši šādu dziedošu "kristāla karalieni" demonstrē uz milzīga izmēra kristāla plazmas ekrāna — skan dievišķīga ārija no Didonas un Eneja. Telpa Poseidona mīkla, saprotams, apmeklētāju iesviež okeānu un jūru zemūdens valstībā, kurā ar kristālu un gaismas ierīču palīdzību pilnībā tiek radīta zemūdens valstības ilūzija ar visiem: ūdens mošķiem" kas tajā peld. Iespaids ir ne mazāk sirreāls, kad apjēdz — viss redzamais taču ir optisks apmāns!

Pa Kristāla ledus koridoru (caurspīdīgā kristāla grīda maina krāsu, kad uz tās staigā — un savus soļus katrs var saskatīt krāsainus) var nokļūt arī maināmās ekspozīcijas zālēs, kurā tagad apskatāma Ziemas festivāla izstāde Rainbow Pearls, un tā ir acis žilbinoša fantāzija par Indijas tēmu (29.februārī, 1., 2. martā Kristalwelten setos pasaulslavenais indiešu DJ Penjabi MC!), kurā netrūkst arī "radicionālas" mākslas darbu — Indijas tēlnieku krāsainās skulptūras, indiešu sapņu fabrikas Bolivudas slavenāko muzikālo filmu minifestivāls…

Taču visiespaidīgākā un efektīgākā ir Braiana Īno 55 miljonu kristālu zāle. Īno ir sens Kristallwelten fans — viņš sacerējis mūziku arī iepriekšējām ekspozīcijām (piemēram, izrādei kas notika Kristāla kupolā — telpā, kas tagad slēgta). Mūziķis stāsta, ka vēlējies radīt kaut ko "vidēju starp klasisku statisko glezniecību un mūžīgi nenotveramo, garāmslīdošo, bezmiesīgo mūziku" — tā radies Īno zāles koncepts "mūzikāla glezna acīm un ausīm", kas realitātē ir jaudīgu kompjūteru un monitoru ņudzeklis, no kuriem plūst Īno fantāzijā ģenerētas skaņu vibrācijas.

Visbeidzot — telpā Atspulgi atrodam informāciju par daudzšķautņiem, kas kopā veido spirāli, sava veida Mēbiusa lentu, uz kuras ar zīmējumu un rasējumu palīdzību iespējams saprast, kā rodas šis produkts kristāls. Dīvainākais ir tas, ka šīs informācijas apstrādei ekspozīcijas autori apmeklētājiem nedod laiku, jo spirāle atrodas nemitīgā kustībā kā tāda zinību Gorgona.

Pēc visu labirinta kristālmidzeņu apmeklēšanas un lai likvidētu galvas reiboņu un biežās acu mirkšķināšanas radītās sāpes, ieteicams lēnām doties uz ne mazāk leģendārā Terensa Konrana Londonas arhitektu un dizaineru biroja Conran & Partners labiekārtoto kafejnīcu. Viņiem izdevies izveidot teicamu pāreju no kristālu pazemes uz realitāti — palēnām gaisma nomaina tumsu, ēstuves interjeri ir neuzkrītoši minimālistiski, bet ēdieni, kā jau Konrana iestādēs, izcili. Turklāt Konrans tumsnējo, noslēpumaino muzeja pasauli no dievišķīgās Tiroles dabas ainavas atdala ar… milzīgu kristāla logu — sienu. Tāds prātam neaptverams dzidrs punkts. Sīkāku info skatīt www.kristallwelten.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja