Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Rubiķis uzvar Mālera konkursā

31 gadu vecais diriģents no Latvijas Ainārs Rubiķis uzvarējis prestižajā Gustava Mālera starptautiskā diriģentu konkursa finālā Bambergā, Vācijā.

Konkursa fināla izšķirošā cīņa starp abiem šāgada konkursa līderiem notika 4.marta vakarā, koncertā Bambergā, pie Bambergas simfoniskā orķestra diriģenta pults.

Žūrija latviešu mūziķi un viņa sīvāko konkurentu Azizu Šokakimovu (dzim.1988.) no Uzbekistānas šī konkursa finālam izvirzīja ceturtdien pēcpusdienā, izvērtējot jauno mūziķu sniegumu pusfināla cīņu, kurā sacentās četri diriģenti.

Konkursa fināls šovakar norisinājās publiska simfoniskā koncerta veidā laikmetīgi iespaidīgajā Bambergas koncertzālē, kas 1993.gadā uzbūvēta tieši «uz upes», bet pērn pārbūvēta saskaņā ar starptautiski pazīstamā arhitekta, profesora Pētera Šmita koncepciju. Abiem pretendentiem finālā bija jāatskaņo divas daļas no G.Mālera 4.simfonija, kā arī viens laikmetīgās mūzikas skaņdarbs. Ainārs Rubiķis muzicēja koncerta otrajā daļā, un kā otro skaņdarbu viņš adiriģēja Matiasa Pintčera (Matthias Pintscher) "Towards Osiris". Turklāt tas bija atskaņojums autora klātbūtnē, jo Matiass Pintčers strādāja konkursa žūrijā. Mālera simfonijas atskaņojumos piedalījās soliste Kristīne Landshamere (soprāns).

Pēc ierakstu atlases sacensties klātienē konkursā Bambergā aicināja 12 diriģentus un diriģentes no Vācijas, Itālijas, Krievijas, Latvijas, Bulgārijas, Uzbekistanas, ASV, Dienvidkorejas un Japānas. Gustava Mālera diriģentu konkurss, kuru reizi trijos gados rīko Bambergas simfoniskais orķestris, notiek tikai trešo reizi, taču augstās repertuāra un dalībnieku profesionālā līmeņa prasības, starptautiskā žūrija, kurā strādā pasaulē pazīstami diriģenti, komponisti un mūzikas menedžmenta pārstāvji jau vērtuši šo sacensību par vienu no vērā ņemamiem diriģentu konkursiem Eiropā. Uz šo konkursu vilina arī īpašā gaisotne, kurā liela nozīme ir Bambergas kultūrvēsturiskajam mantojumam. Diriģentu sacensība šogad ritēja četrās kārtās, sākot no 26.februāra. Pretendentiem bij jāatskaņo plašs simfoniskais repertuārs, kurā bija Vīnes klasiķa Jozefa Haidna, Gustava Mālera, XX gs. pirmās puses avangardista Antona Veberna, kā arī mūsdienu komponistu opusi. Mālera konkursa starptautiskajā žūrijā ekspertu vidū ir gan pati konkursa patronese, komponista mazmeita Marina Mālere, gan Bambergas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Džonatans Nots (Jonathan Nott), Herberts Blomsteds, kurš ir Bambergas simfoniskā orķestra Goda diriģents uz mūžu, šī orķestra ģenerāldirektors Volfgangs Finks, komponists un Edinburgas starptautiskā festivāla direktors Džonatans Mills, britu diriģents Džons Kareve (John Carewe) u.c. Konkursa mērķis ir atrast jaunas diriģēšanas zvaigznes un dot izšķirošo impulsu viņa karjerai. Šo mērķi izdevās īstenot jau pašā pirmajā Mālera konkursā 2004.gadā, kurā uzvarēja šodienas jaunā pasaules megazvaigzne, venecuēlieties Gustavo Dudamels, kuru par savu nākamo galveno diriģentu jau izvēlējies Losandželosas filharmoniskais orķestris.

Ainārs Rubiķis dzimis 1978.gada 14.jūlijā Rīgā, kur mācījies Rīgas Doma kora skolā un Jāz.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā diriģenta Andra Vecumnieka, kur ieguvis maģistra grādu kordiriģēšanā un simfoniskā orķestra diriģēšanā. Zināšanas papildinājis pie prof. Jormas Panulas, Marisa Jansona, Žolta Nāģi (Zsolt Nagy) u.c. No 1997. līdz 2006. gadam bijis Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas jauniešu kora "Kamēr..." diriģents, bet no 2000. līdz 2007. gadam – atjaunotās Latvijas Universitātes studentu biedrības "Dziesmuvara" kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents. 2006.gada pavasarī sācis darboties kā Latvijas Radio kora dziedātājs un diriģentu asistents. Kopš 2006. gada Ainārs Rubiķis ir Dailes teātra Muzikālās daļas vadītāja asistents. 2007. gadā A.Rubiķis dibinājis un vada kori "De Coro." 2007.gadā viņš debitēja pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults, bet 2008.gadā Latvijas Nacionālajā operā, kur jau nodiriģējis V.A.Mocarta operas "Burvju flauta" un "Dons Žuans", kā arī asistējis vācu diriģentam Korneliusam Meisteram R.Vāgnera operas "Zīgfrīds" iestudējuma sagatavošanā LNO. 2000.gadā A.Rubiķis izcīnīja 2.vietu Starptautiskajā kordiriģentu konkursā Rīgā, savukārt 2005.gadā Jauno kordiriģentu konkursā Tallinā ieguva gan 2.vietu, gan arī Tallinas Filharmoniskā kamerkora speciālbalvu.

5.martā Ainārs Rubiķis uzstāsies Gustava Mālera konkursa noslēgumkoncertā, ar Bambergas simfonisko orķestri atskaņojot visu G.Mālera 4.simfoniju.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja