Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Raudupiete. Kaisle, kas aprij

Man viņa ir mīļa, ļoti mīļa, un es viņu nenosodu, teic Valmieras teātra aktrise Elīna Vāne par Rūdolfa Blaumaņa noveles Raudupiete galveno varoni, kuras lomu viņai ir uzticējis jauniestudējuma režisors Elmārs Seņkovs.

Kopā ar domubiedriem jeb "Blaumaņa komandu" - dramatizējuma autori Rasu Bugavičuti, scenogrāfu Reini Dzudzilo un kostīmu mākslinieci Kristu Dzudzilo, komponistu Goran Gora un gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu -, ar kuru pērn veidoja Indrānus M. Čehova Rīgas krievu teātrī un Purva bridēju Latvijas Nacionālajā teātrī, tagad E. Seņkovs met izaicinājumu, viņaprāt, īpaši spēcīgai Blaumaņa novelei, kurā "netiek noklusēta cilvēka iekšējās pasaules ļaunā puse". Izrādē spēlēs arī Inga Siliņa (Marija), Mārtiņš Lūsis (Kārlis), Rihards Rudāks (Mālnieks), savukārt Raudupietes dēlēna Matīsiņa lomā iejutīsies Elvijs Škoba un Krišs Briedis. Pirmizrāde notiks 7. februārī.

Tumšie akači

Raudupiete, kas, aklas kaislības vadīta, ļauj aiziet bojā savam bērnam, ir trešā Elīnas Vānes atveidotā Blaumaņa sieviete. Uz Valmieras teātra skatuves viņa ir bijusi arī Ieva (Indrāni, 2008. gads) un Antonija (Skroderdienas Silmačos, 2004. gads). "Tās sievietes ir ļoti stipras, viņas pašas par sevi var kalnus gāzt. Viņu vīrieši - Aleksis, Eduards un tagad Kārlis - ir vājāki, un viņus vada sievietes. Blaumanis ir sieviešu pazinējs. Noteikti! Varbūt pat pārāk dziļi ir pazinis! Arī tumšākās dziņas - to akaci, kas mūsos slēpjas," spriež aktrise.

Raudupietes loma viņu pārņēmusi ļoti ātri - jau pirmajā mēģinājumā, kad režisors E.Seņkovs un radošā grupa prezentēja savu redzējumu par izrādi. "Man bija sajūta, ka esmu iekritusi atvarā, ka man vispār nekā cita nav kā vien šī sieviete."

Teātra ļaudis mēdz teikt - lai nospēlētu kādu tēlu, aktierim ir jāspēj attaisnot tā uzvedību un rīcības motīvus pat tad, ja tas ir nežēlīgākais noziedznieks. Elīna Vāne teic, ka viņa Raudupieti vispār neapsūdz: "Viņa ir upuris. Ja tas puisis būtu skaidri pateicis "nē", viss būtu kārtībā. Taču kā iemeslu Kārlis nosauc viņas dēlu, kaut tas nav īstais iemesls. Tajā mirklī nabaga bērns sāk kļūt par traucēkli, jo viņa netiek galā ar sevi - viņu vienkārši kaisle nes. Notiek traģēdija. Es negribētu, lai liktenis kādu cilvēku dzīvē tā pārbauda."

Novele ir stāsts par pārbaudījumiem, ko šai sievietei ir uzlicis Dievs vai liktenis, uzskata aktrise. "Varbūt tas ir sods par to, ka viņa jaunībā, izejot par sievu pie Raudupa, negāja mīlestības, bet naudas ceļu. Tāpēc, kad beidzot pēc vīra nāves viņai ir iespēja dzīvot, kaisle nāk vaļā un aprij viņu pašu."

Lepna par Blaumani

Raudupieti blakus citiem R. Blaumaņa darbu iestudējumiem varēs noskatīties arī V Rūdolfa Blaumaņa festivālā, kas notiks Valmierā no 21. līdz 27. martam. Elīnai Vānei nešķiet, ka Blaumaņa - šā gada jubilāra - cildināšana ir pārspīlēta, un viņa lepojas, ka latviešiem ir tāds autors. "Blaumanis ir ļoti mūsdienīgs, viņš nav senils dramaturgs. Man Blaumanis ir ļoti liela vērtība, un tā ir vienreizēja iespēja spēlēt latviešu autoru darbos. Šo procesu patiešām izbaudu. Šādi spēcīgi, aizskaroši un ietekmējoši darbi paceļ manu latvietes pašapziņu," apgalvo aktrise.

PIRMIZRĀDE

Raudupiete

Kur, kad: Valmieras teātra Lielajā zālē 7. II plkst. 18.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja