Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Siers arī Lielajā dienā

Laikam jau pavasaris ir klāt pa īstam, turklāt vēl svinami brīnišķīgie pavasara svētki – Lieldienas. Ar šīm receptēm un diviem dažādiem sieriem tajās godinām Lielo dienu un garšīgi noslēdzam Siera mēnesi, taču tas nenozīmē, ka siers vairs tuvākajā laikā te neparādīsies. Nebūt ne – sieri ir tik daudzveidīgi un garšīgi, ka vienā mēnesī nav iespējams apskatīt pat mazu daļiņu.

Gardais spinātu pīrāgs ar fetu

Svētku galdā vai parastā piknikā – šis pīrāgs ir īstens pavasara sezonas karalis. Garšīgs gan silts, gan atdzisis, vienkārši paņemams līdzi pārgājienā. Un, ja kāds vēl nezināja, spināti ir ļoti veselīgi! Šajā receptē spinātu dabiski neizteiksmīgo garšu lieliski pārveido feta, ķiplociņš un muskatrieksts.

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

Sarežģītības pakāpe: mazliet ņemšanās, bet nekā sarežģīta

Daudzums: 1 pīrāgs (apmēram 6 - 8 porcijas)

Sastāvdaļas:

  • 4 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas bez rauga
  • 800 g saldētu spinātu 1 paprāvs puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 2 ķiplokdaivas
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • sāls un pipari
  • svaigi rīvēts muskatrieksts
  • 3 olas
  • 2 ēd. k. rīvmaizes
  • 200 g mīkstā aitas siera (meklē ar uzrakstu "Feta")
  • Pārsmērēšanai
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 ēd. k. saldā krējuma

 

Pagatavošana:

1. Izņem no saldētavas spinātus, mīklu un ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Mīklas plātnes novieto uz miltiem nokaisītas virsmas, lai atlaidinās. Lai spināti ātrāk atkūst, tos uz brīdi var ielikt silstošajā krāsnī. Pēc tam spinātiem nospiež lieko šķidrumu.

2. Puravu sagriež smalkās ripiņās, ķiplokdaivas sakapā. Lielā pannā uzkarsē olīveļļu un apcep puravus ar ķiplokiem mīkstākus, tad pievieno spinātus, sāli, piparus un svaigi rīvētu muskatriekstu. Samaisa, uzsilda un ņem no plīts nost, nav ilgi jācep.

3. Bļodā sajauc olas ar rīvmaizi, pievieno maltus melnos piparus un iebirdina aitas sieru. Pievieno spinātus un samaisa.

4. Izrullē katru mīklas plātni apmēram 25 x 30 cm lielā taisnstūrī un divus taisnstūrus liek ar cepampapīru izklātā cepešplātnē tā, lai maliņas pārklājas un veidojas viens liels taisnstūris. Virsū biezā kārtā izlīdzina spinātu pildījumu, atstājot apmēram 2 cm malas brīvas. Tās pārloka pāri pildījumam un virsū uzliek atlikušās mīklas plātnes – tā, lai pildījums pārklājas. Uzmanīgi piespiež maliņas.

5. Olas dzeltenumu samaisa ar krējumu, pārsmērē pīrāgu un dažviet sabaksta tā virsmu ar dakšiņu, lai cepoties tiek ārā gaiss. Cep sakarsētā krāsnī 30 minūšu, līdz zeltaini brūns.


Ceptā Lieldienu siera kūka

Maiga un garšīga kūciņa svētku galdam – garšos arī tiem, kuriem nepatīk pārsaldinātas kūkas. Dekorēt var, ar ko vien vēlas, skaisti būs arī ar ēdamiem ziediņiem. Man šoreiz Lieldienu tematika ar veikalā pirktām šokolādes oliņām.

Pagatavošanas laiks: 1 stunda (plus laiks līdz kūka atdziest)

Sarežģītības pakāpe: drusciņ jāpastrādā

Daudzums: 10 - 12 porciju

Sastāvdaļas:

  • (24 cm diametra apaļajai kūkas formai ar noņemamo sānu malu)
  • Pamatnei
  • 300 g klasisko Selgas cepumu
  • 150 g sviesta
  • Pildījumam
  • 500 g maskarpones (1 lielais iepakojums)
  • 400 g skābā krējuma (man bija ar 20% tauku saturu)
  • 2 lielas olas
  • 150 g cukura
  • 2 tējk. vaniļas cukura 2 ēd. k. kartupeļu cietes
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

1. Virtuves kombainā vai bļodā ar piestu smalki sadrupina cepumus un sajauc ar mīkstu sviestu, lai izveidojas smilšu mīklai līdzīga masa. To ar pirkstiem rūpīgi izklāj gan kūkas formas apakšā, gan uz augšu gar maliņām apmēram 4 cm augstumā.

2. Gatavo pildījumu – ar mikseri saputo divas olas, cukuru, vaniļas cukuru, sāli un kartupeļu cieti. Pievieno skābo krējumu un maskarponi un sakuļ viendabīgā krēma masā. 

3. Cepeškrāsns apakšā ievieto dziļāku cepešpannu, kurā ieliets karsts ūdens. Ieslēdz krāsni uz 160 grādiem.

4. Pildījumu lej virsū cepumu pamatnei formā un liek 160 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz restītēm pa vidu. Cep konvekcijas režīmā (ar ventilatoru) apmēram 35–40 minūšu. Gatava tā ir, kad virsiņa sāk zeltoties un, kūku nedaudz pašūpojot, pildījuma vidus ir viegli kustīgs.

5. Atdzesē un tikai tad dekorē.

Priecīgas un garšīgas Lieldienas!
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata