Gada tumšākajā laikā mums ir vairākas svinamdienas, kad pagatavot kaut ko garšīgu svētku galdam. To arī šomēnes darīsim tādā latviešu garšai tuvā veidā, piedāvājot arī kādu vienkāršāku versiju ikdienas maltītēm.
Caurspīdīgais, nedaudz drebelīgais uzkodu ēdiens galerts, kas jau kopš seniem laikiem parādās gandrīz katrā latviešu ģimenes galdā laikā no Mārtiņiem līdz Ziemassvētkiem, ir viens no tiem ēdieniem, kas šķiet tik latvisks, tik pierasts un ikdienišķs, ka reti kuram ienāk prātā par to runāt kā leģendu.
Zviedrijā 4. oktobrī tika svinēta Kanelbullens dag – zviedru nacionālā lepnuma – kanēļbulciņas – diena, ko šīs valsts iedzīvotāji atzīmē kopš 1999. gada. Tā kļuvusi par vienu no populārākajām neoficiālajām svētku dienām valstī.
Šomēnes slavināsim tos dārzeņus, kuru labumi briest zem zemes. Būs diezgan liela dažādība, jo sakņu dārzeņu mums ir daudz – ne tikai kartupeļi un burkāni, kas ir ārpus konkurences, bet arī bietes, kāļi, selerijas un pētersīļa saknes, topinambūri… Protams, sakņu kompānijā ielavīsies arī citi produkti, lai kopīgi veidotu garšīgus ēdienus!
Katru gadu rudenī Bavārijas sirdī Minhenē notiek lielākie alus svētki pasaulē – Oktoberfest. Tas parasti ir divu nedēļu pasākums, kas sākas septembra otrajā pusē un noslēdzas oktobra pirmajā svētdienā. Šāgada Oktoberfest noslēgsies šo svētdien, 5. oktobrī.
Kad runa ir par rudens āboliem, šķiet, nav tāda latvieša (vidējās un vecākās paaudzēs), kurš neilgotos pēc Antonovkas – zaļā, skābā ābola, kas der gan ievārījumam, gan smaržīgai ābolkūkai, gan ābolu debesmannā.