Runā, ka novembris Latvijā esot visdrūmākais mēnesis. Tā laikam ir gan, bet man vienmēr patīk teikt, ka tieši visdrēgnākajā laikā ir vispatīkamāk atrasties siltā virtuvē un gatavot kaut ko garšīgu. Šoreiz divas sāļās receptes!
Valsts svētki ir īstais laiks, lai uzklātu kopīgu un nedaudz svinīgu pusdienu vai vakariņu galdu un visi sapulcētos kopā. Tāpēc šoreiz receptes iedvesmai gan šim mirklim, gan citām kopā sanākšanām!
Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta ķirbja šķēlēm sanāca gan humoss uzkodām, gan pamatēdienā ķirbju un kartupeļu biezenis.
Šoreiz abās receptēs izmantoju smuko Hokaido ķirbīti – 1,2 kilogramus smagu eksemplāru. Šie ķirbji ir patīkami nelielā izmēra un, protams, izteikti košās krāsas dēļ. Tie ir arī garšīgi un daudzveidīgi izmantojami, šoreiz krēmzupā un marmelādē.
Ja nav sanācis aizbraukt pasēņot uz mežu vai iepirkt vietējās meža veltes tirgū, jāskatās, kas dabūjams veikalos. Šoreiz ņemsim mazās, mīlīgās šimedži sēnītes, kuras tirgo pudurīšos, un šitakes, kas skaitās īpaši veselīgas.
Šis ir viens no lielākajiem gardumiem daudziem latviešiem, un izvilkt no plaukta pa nelielai marinētu sēņu burciņai – tā ir laime! Vienkārša un piezemēta, bet laime. Sēņu mīļi piekritīs, vai ne?
Cerams, ka, turpinoties siltumam, ik pa laikam uzlīs arī un sēnes braši augs. Šoreiz gatavosim gaileņu sacepumu ar kartupeļiem un burvīgu sēņu zupu ar šampinjoniem un baltvīnu.
Siltums, sēnes un septembris – šie trīs "s" nāk prātā, domājot par pirmo rudens mēnesi, tāpēc to aizvadīsim uz sēņu nots! Spriežot pēc soctīkliem, šogad ir sēņu gads, arī pats piedzīvoju skaistu sēņošanu ar labu guvumu. Taču arī tie, kuri sēnēs netiek, atradīs šeit kaut ko sev, jo papētīsim arī sēņu piedāvājumu lielveikalos.
Garšīgais tomātu mēnesis ar šo arī būs galā, bet tas nenozīmē, ka tomātu sezona beigusies – tie turpina braši ražot! Šoreiz viena recepte tiem, kuriem ražo ļoti un daudz, bet otra – feinšmekeriem ar ķirštomātiņiem.