Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Ministrija kā arguments

Lai arī jau ilgāku laiku uzvirmo vēsmas par ministru skaita samazināšanu, tālāk par triju īpašo uzdevumu ministru krēslu likvidēšanu nav tikts. Tāpēc pārsteidzošas šķiet pašreizējās izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) izskanējušās atklāsmes, ka «jauna augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju ministra amata izveidošana ļautu pārliecināt, ka izglītība un zinātne ir vienīgais resurss valstī».

Šādā vīzē raugoties, šodien problēmām vajadzētu būt jau e-lietās, sabiedrības integrācijā utt., bet nekas tāds nav dzirdēts, ka ministra iztrūkums būtu radījis kādas nepārvaramas sekas.

Turklāt, vadoties pēc T.Koķes loģikas, sanāk - ja jau problēmas risinājumam pietiek ar jaunas ministrijas izveidi, tad varbūt jāizskata, kas Latvijā būtu uzlabojams, attīstāms utt., un tik uz priekšu: ar jauniem ministru krēsliem! Tas taču būtu absurds! Nav jau problēmu daļu mācību iestāžu nodot kādas citas ministrijas pārziņā, tikai no tā jau vien nekas nemainīsies. Tieši tāpat neko nemainīs jaunas ministrijas vai amata izveide, ja tajā nebūs enerģiska, apdāvināta, profesionāla vadītāja, kurš būtu spējīgs pārliecināt ne tikai par iecerēto pārmaiņu ieguvumiem, bet arī panākt šim mērķim nepieciešama finansējuma piešķiršanu. Un vēl šai sakarībā būtu jāatceras, ka starptautiskie aizdevēji rūpīgi uzrauga mūsu valstī notiekošās valsts pārvaldes reformu un diez vai domā, ka reformēšana varētu beigties ar jaunu, birokrātisku iestāžu izveidi. Tādēļ tā vietā, lai smīdinātu cilvēkus ar šādiem paziņojumiem par ministriju skaita dubultošanu, ministre Koķe varētu rādīt priekšzīmi ar perfekti «noefektivizētu» ministriju un veiksmīgu izglītības reformu gaitu, lai nebūtu kārtējo pārmetumu, ka mūsu izglītības sistēma tiek vienlaikus atzīta gan par vienu no dārgākajām, gan arī nekvalitatīvākajām.

Tiešām žēl, ja ministre kā vienīgo iespēju pārliecināt kolēģus valdībā par izglītības un zinātnes būtisko lomu sabiedrībā redz šādi. Daudz būtiskāk, lai mācību iestādes spētu sagatavot speciālistus, kuri būs vajadzīgi Latvijas, nevis Vācijas, Zviedrijas vai kādas citas valsts darba tirgum, un te nu ko darīt gan plānošanas, gan izglītības satura ziņā būtu arī pašreizējai ministrijai. Jā, šobrīd pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka mūsu valstī ir sarucis, taču tas vēl nenozīmē, ka tā būs vienmēr. Ir neskaitāmas reizes dzirdētas runas, ka mums trūkst, piemēram, kvalificētu inženieru, taču, lai tādus sagatavotu, ir nepieciešami vismaz 4 vai pat 7 līdz 8 gadi.

Ir pietiekami absurdi domāt par divu ar izglītību saistītu ministriju eksistenci vienā valdībā. Tad jau tikpat labi varam izveidot mikroekonomikas un makroekonomikas ministrijas cerībā, ka visas problēmas attiecīgajā jomā atrisināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?