Karamelizēti augļi kārtainajā mīklā
Vienkārši pagatavojamas maizītes ar variāciju iespējām – ābolus un plūmes var papildināt ar citiem iemīļotiem augļiem vai ogām, tāpat var spēlēties ar salduma līmeni un niansēm.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 4 maizītes
Sarežģītības pakāpe: ne mazākajā mērā nav grūti
Sastāvdaļas:
- 2 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas
- apmēram 4 tējk. medus
- ½ ābola
- 2 plūmes
- saujiņa sakapātu riekstu (man bija pekanrieksti, bet der arī, piemēram, Indijas)
- mazliet karameļu mērces
- 1 olas dzeltenums pārsmērēšanai
Pirms pasniegšanas maizītes var pārkaisīt ar pūdercukuru, izsijātu caur sietiņu.
Pagatavošana:
1. Izņem mīklas plāksnes no saldētavas un noliek uz mazliet iemiltotas virsmas atlaidināties. Ābolu un plūmes sagriež plānās šķēlītēs.
2. Kad mīkla atlaidinājusies, katru plāksnīti pārgriež uz pusēm un viegli izrullē 4 mīklas kvadrātiņus.
3. Uz cepešplātnes liek cepamo papīru un četrās vietās uzsmērē medu – mazliet mazākā diametrā nekā mīklas kvadrātiņi. Uz medus kārto augļu šķēlītes, pāri pārkaisa sakapātus riekstus un pārlaista nedaudz karameļu mērces (var arī pārbirdināt brūno cukuru vai vēl mazliet medus – pēc izjūtas!).
4. Pāri augļiem klāj mīklu tā, lai augļi nosegti, bet paliek arī brīvas mīklas maliņas, kuras rūpīgi piespiež. Tad maizītes pārsmērē ar olas dzeltenumu un dažviet sadursta ar dakšiņu, lai cepoties tiek ārā gaiss. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes vai ilgāk, līdz mīkla izcepusies zeltaini brūna. Tad maizītes ar lāpstiņu noņem no plātnes, apgriež otrādi un pasniedz!
Sierīgās brokoļu uzkodas
Šīs receptes nosaukums varētu būt "Kā iemīlēt brokoļus"! Jo vai nav tiesa, ka daudzi dārzeņi savienojumā ar sieru garšo labāk? Ļoti piemērota uzkoda ballītei, dārza svētkiem un piknikiem, labi garšo gan silta, gan atdzisusi.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli un glīti
Sastāvdaļas:
- 1 neliels brokolis
- 50–100 g (daudzums atkarīgs no brokoļa izmēra) parmezāna tipa cietā siera
- olīveļļa
- sāls pēc garšas
- pāris šķipsniņu paprikas pulvera
Līdzīgā veidā var pagatavot arī citus dārzeņus, piemēram, ziedkāpostus un kartupeļus.
Pagatavošana:
1. Brokoli sadala rozetītēs un izvāra sālsūdenī tiktāl, ka tas kļūst mīksts, bet vēl nejūk ārā.
2. Novārītās rozetītes izkārto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Ar glāzi vai krūzi, kam ir līdzens dibens, uzspiež uz katras rozetītes, līdz brokolis līdzeni saplacinās.
3. No olīveļļas, paprikas pulvera un sāls samaisa mērcīti – to ar otiņu diezgan devīgi pārsmērē saspiestajām brokoļu rozetītēm.
4. Smalki sarīvē cieto sieru un sadala uz brokoļiem, viegli piespiežot. Šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz siers izkusis, apbrūnējis un padarījis brokoļus īpašākus!