Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 7. novembris
Lotārs, Helma

Uzkodas karstuma vilnī

Turpinām baudīt ražīgo augustu! Dārzos un tirgos joprojām priecē dārzeņu, ogu un augļu pārpilnība, un šajā karstās nedēļas nogalē, kad ļoti daudz ēst negribēsies, piedāvāju divas uzkodas – vienu sāļo, otru saldo.

Karamelizēti augļi kārtainajā mīklā

Vienkārši pagatavojamas maizītes ar variāciju iespējām – ābolus un plūmes var papildināt ar citiem iemīļotiem augļiem vai ogām, tāpat var spēlēties ar salduma līmeni un niansēm.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 4 maizītes

Sarežģītības pakāpe: ne mazākajā mērā nav grūti

Sastāvdaļas:

  • 2 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas
  • apmēram 4 tējk. medus
  • ½ ābola
  • 2 plūmes
  • saujiņa sakapātu riekstu (man bija pekanrieksti, bet der arī, piemēram, Indijas)
  • mazliet karameļu mērces
  • 1 olas dzeltenums pārsmērēšanai

Pirms pasniegšanas maizītes var pārkaisīt ar pūdercukuru, izsijātu caur sietiņu.

Pagatavošana:

1. Izņem mīklas plāksnes no saldētavas un noliek uz mazliet iemiltotas virsmas atlaidināties. Ābolu un plūmes sagriež plānās šķēlītēs.

2. Kad mīkla atlaidinājusies, katru plāksnīti pārgriež uz pusēm un viegli izrullē 4 mīklas kvadrātiņus.

3. Uz cepešplātnes liek cepamo papīru un četrās vietās uzsmērē medu – mazliet mazākā diametrā nekā mīklas kvadrātiņi. Uz medus kārto augļu šķēlītes, pāri pārkaisa sakapātus riekstus un pārlaista nedaudz karameļu mērces (var arī pārbirdināt brūno cukuru vai vēl mazliet medus – pēc izjūtas!).

4. Pāri augļiem klāj mīklu tā, lai augļi nosegti, bet paliek arī brīvas mīklas maliņas, kuras rūpīgi piespiež. Tad maizītes pārsmērē ar olas dzeltenumu un dažviet sadursta ar dakšiņu, lai cepoties tiek ārā gaiss. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes vai ilgāk, līdz mīkla izcepusies zeltaini brūna. Tad maizītes ar lāpstiņu noņem no plātnes, apgriež otrādi un pasniedz!

 

Sierīgās brokoļu uzkodas

Šīs receptes nosaukums varētu būt "Kā iemīlēt brokoļus"! Jo vai nav tiesa, ka daudzi dārzeņi savienojumā ar sieru garšo labāk? Ļoti piemērota uzkoda ballītei, dārza svētkiem un piknikiem, labi garšo gan silta, gan atdzisusi.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: viegli un glīti

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels brokolis
  • 50–100 g (daudzums atkarīgs no brokoļa izmēra) parmezāna tipa cietā siera
  • olīveļļa
  • sāls pēc garšas
  • pāris šķipsniņu paprikas pulvera

Līdzīgā veidā var pagatavot arī citus dārzeņus, piemēram, ziedkāpostus un kartupeļus.

Pagatavošana:

1. Brokoli sadala rozetītēs un izvāra sālsūdenī tiktāl, ka tas kļūst mīksts, bet vēl nejūk ārā.

2. Novārītās rozetītes izkārto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Ar glāzi vai krūzi, kam ir līdzens dibens, uzspiež uz katras rozetītes, līdz brokolis līdzeni saplacinās.

3. No olīveļļas, paprikas pulvera un sāls samaisa mērcīti – to ar otiņu diezgan devīgi pārsmērē saspiestajām brokoļu rozetītēm.

4. Smalki sarīvē cieto sieru un sadala uz brokoļiem, viegli piespiežot. Šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz siers izkusis, apbrūnējis un padarījis brokoļus īpašākus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nevajag bažīties

Vieni to skatījās ar popkorna tūtām kā viskošāko šovu, citi pārdzīvoja par amerikāņu nācijas izvēli, vēl citi analizēja un prognozēja, ko pārmaiņas ASV prezidenta krēslā nesīs pārējai pasaulei. Tā ī...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata