Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 11. decembris
Valdis, Voldemārs, Valdemārs

Saldas un sāļas uzkodas

Decembri pasludinu par sviesta mēnesi! Bez sviesta būtu grūti pagatavot visgardākās mērces, mīklas un vēl visu ko citu. Sviests virtuvē ir it kā ikdienišķs produkts un tomēr tik īpašs! Ar sviestu var dabūt īsto garšu, īsto konsistenci un tā tālāk. Godināsim šomēnes sviestu un – lai jums viss iet kā pa sviestu!

Sviesta cepumiņi 

Vienkārši, ar cukura graudiņu kraukšķīti un citrona miziņas brīnišķīgo aromātu. Un, protams, ar neatkārtojamo sviesta garšu! Palūdzu meitu atrast labu cepumu recepti, un viņa no interneta dzīlēm aši vien izcēla šo kā vienu no vienkāršākajām un gardākajām.

 

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+ mīklas atdzesēšana ledusskapī 1,5h)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: ap 25 cepumiem (atkarīgs no diametra)

 

SASTĀVDAĻAS

  • 125 g mīksta sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 ola
  • 200 g miltu
  • miziņa no 2 citroniem (nekas, ja būs tikai viens)
  • ¼ tējk. cepamā pulvera
  • 1 šķipsniņa sāls
  • 3 ēd. k. brūnā cukurniedru cukura

 

GATAVOŠANA

Ja mīklu neatdzesēs ledusskapī pirms cepšanas, cepumiņi krāsnī var pārlieku izplūst.

1. Mīkstu sviestu samaisa ar cukuru krēmīgā masā. Piesit olu un vienmērīgi iekuļ. Iemaisa arī no abiem citroniem norīvētas miziņas.

2. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un sāli, pievieno šo maisījumu sviesta mīklai un samīca viendabīgā mīklā. To saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz pusotru stundu.

3. Atdzesēto mīklu izrullē puscentimetra biezumā un izspiež apaļus cepumiņus apmēram 5 cm diametrā.

4. Savieto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, apbārsta cepumus ar cukurniedru cukuru un cep 10–12 minūšu 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī.


Trīs garšīgi sviesti

Vēlajām brīvdienu brokastīm, kad tik tīkami ir apgrauzdēt svaigas maizītes un izvēlēties, ar kuru no gardajiem sviestiem tās apziest… Klāt vēl mīksti vārīta ola, mazsālīts lasītis vai kāds siers – kas nu kuram labāk garšo!

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 3 dažādi sviesti

 

SASTĀVDAĻAS

  • 150 g sviesta istabas temperatūrā

1. sviestam:

  • 25 g pistāciju riekstu
  • 1 ēd. k. sakapāta bazilika
  • sāls pēc garšas

2. sviestam:

  • ½ tējk. kumīna sēklu
  • ½ tējk. koriandra sēklu
  • ½ tējk. paprikas pulvera
  • šķipsniņa čili pulvera
  • sāls pēc garšas

3. sviestam:

  • norīvēta miziņa no 1 citrona
  • 1 ēd. k. sakapātu pētersīļu
  • 1 tējk. sakapātu svaiga timiāna lapiņu (var arī kaltētu)
  • sāls pēc garšas 

​Garšaugu un garšvielu sviestu variācijas ir nebeidzamas – ļauj vaļu fantāzijai!

 

GATAVOŠANA

1. Istabas temperatūras sviestu sadala trīs daļās, katrus 50 gramus liek savā trauciņā. Pirmajam sviestam pievieno pistāciju kodolus, baziliku, visu sablendē. Sāli pēc garšas.

2. Otrajam sviestam pievieno saberztas kumīna un koriandra sēklas, kas pirms tam pakarsētas sausā pannā, līdz sāk smaržot. Tad pievieno arī paprikas un čili pulverus, sāli pēc garšas un visu samaisa viendabīgā sviestā.

3. Trešajam sviestam pievieno ļoti smalki sakapātus pētersīļus, timiānu, sāli un samaisa viendabīgā masā.

4. Visus sviestus liek vai nu smukos trauciņos, vai ietin pārtikas plēvē vai cepamajā papīrā un novieto ledusskapī atdzesēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata