Burvīgā caponata
It kā pavisam parasts dārzeņu ēdiens, bet kas par garšu simfoniju! Iespējams, katrai itāļu saimniecei ir sava kaponatas recepte, bet pamatā jābūt konkrētajiem dārzeņiem, citādi nebūs tas.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 6 - 7 uzkodas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- olīveļļa cepšanai
- 1 paliela sarkanā paprika
- 1 vidējs baklažāns
- 1 sīpols
- 2 ķiplokdaivas
- 1 selerijas kāts sauja ķirštomātiņu
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- 10 melno olīvu
- 10 zaļo olīvu
- 1 ēd. k. marinētu kaperu
- 2 tējk. cukura
- 2 ēd. k. balzamiko
- sāls un pipari pēc garšas
- saišķītis svaigu pētersīļu
Šajā receptē lieliski iederas arī ciedru rieksti, kā arī pēc vēlēšanās, piemēram, rozīnes.
Pagatavošana:
1. Baklažānu sagriež gareniski apmēram 1 cm biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un noliek maliņā uz piecām minūtēm. Tad ar papīra dvieļiem nosusina un liek uz ieeļļotas cepešplātnes. Papriku sagriež četrās daļās, izņem sēklas un arī liek uz cepešplātnes blakus baklažāniem. Plātni šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūšu. Tad baklažāna šķēles apmet otrādi, paprikas neaiztiek un cep vēl 10 minūšu.
2. Tikmēr dziļākā pannā apcep sīki sagrieztus sīpolus un ķiplokdaiviņas, kā arī mazos gabaliņos sagrieztu selerijas kātu. Kad tie apsautējušies, pieber uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus un vēl kādu brīdi pacep, līdz selerijas kāts mīksts.
3. Ņem no krāsns ārā apceptos baklažānus un paprikas, sagriež mazākos gabaliņos un pievieno pannā saceptajiem sīpoliem. Pievieno arī uz pusēm pārgrieztas olīvas, kaperus un tomātu pastu un visu samaisa. Ja vēlas, var pieliet šļuciņu ūdens, lai sulīgāks.
4. Tad pastumj sautējumu vienā malā un uzber uz pannas cukuru. Ļauj, lai tas maisot mazliet apbrūnē, pielej gaišo balzametiķi, samaisa un ļauj visam paburbuļot kopā. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem.
Teļa gaļas saltimbocca
Ātri pagatavojams un vienkāršs ēdiens, bet, kā saka, ar odziņu. Un odziņa ir gan Parmas šķiņķītis, gan salvijas lapas, gan vīna mērcīte! Vārdu sakot, elementāri uzlabota gaļiņa. Var pasniegt arī kopā ar otrā receptē atrodamo caponata – laba saderība!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Daudzums: 6 gabaliņi
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Sastāvdaļas:
- 200 g teļa gaļas (plānās šķēlēs, man sanāca 6 nelielas)
- sāls un pipari pēc garšas
- 6 prošuto plānie šķiņķīši
- 6 salvijas lapas (labāk svaigas, bet var būt arī kaltētas)
- 6 zobu bakstāmie kociņi saspraušanai
- 30 g sviesta
- šļuciņa sausā sarkanvīna (labāk baltvīna, bet man nebija), kādi 70 ml
Teļa gaļas vietā var ņemt arī vistu vai liellopu, galvenais – plānas šķēles.
Pagatavošana:
1. Gaļas šķēles ieliek starp pārtikas plēvēm un ar gaļas āmuriņa gludo pusi kārtīgi izklapē, lai izplāninās, cik iespējams. Ja nav āmuriņa, der arī neliels katliņš ar gludu dibenu.
2. Katru gaļas šķēli apsāla un appiparo, un katrai pāri pārliek vienu prošuto šķēli tā, lai nosedz. Tad katram gabaliņam uzliek arī salvijas lapu un ar zobu bakstāmo kociņu piesprauž šķiņķi un salvijas lapu pie gaļas.
3. Sakarsē pannā eļļu un liek cepties gaļas šķēles ar šķiņķa pusi uz leju. Minūti cep, tad apgriež otrādi, atkal minūti cep, tad atkal apgriež uz otru pusi, tad vēl vienu minūti un vēlreiz apgriež un minūti cep.
4. Gaļu noņem no pannas un tajā ieliek sviestu. Izkausē, pielej vīnu un mazliet uzvāra, lai izveidojas garda mērcīte. Pārlej to gaļai un pasniedz galdā!