Deserts no trim sastāvdaļām
Gardums, kuru viegli pagatavot, turklāt tikai no trim sastāvdaļām! Var pasniegt ar svaigām ogām, var ar kādu mērcīti – ogu, karameles vai šokolādes. Bet arī bez papildu labumiem šis deserts garšo lieliski!
Pagatavošanas laiks: 13 minūtes (plus laiks saldētavā)
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 4 porcijas (mafinu formiņās)
SASTĀVDAĻAS:
- 30 g mandeļu
- 80 g cukura
- 200 g saldā krējuma
Desertu ir ērti pildīt silikona mafinu formiņās – labs izmērs, un viegli izņemt.
GATAVOŠANA:
1. Pannā izkausē cukuru un maisot karsē, līdz tas brūnē.
2. Kolīdz cukurs iebrūnē, ber iekšā mandeles, brīdi maisot pakarsē un tad izlej karameles masu ar riekstiem uz cepamā papīra. Viegli izlīdzina plānā kārtā un atstāj atdzist.
3. Atdzisušu salauž gabalos, liek blendējamā traukā un sablendē sīkos kraukšķīšos. Ja blendera nav, to var mēģināt izdarīt ar piestu.
4. Saputo saldo krējumu, iemaisa tajā kraukšķīšus, samaisa un pilda trauciņos. Liek saldētavā uz pāris stundām (var uz nakti) un tad pasniedz. Ja sasaluši par daudz, kādu laiciņu pirms pasniegšanas patur siltumā.
Zaļā mērce ar riekstiem
Recepte nākusi no meksikāņiem, kuri, manuprāt, ir meistari dažādu produktu interesantā kombinēšanā. Šajā mērcē satiekas zaļie marinētie tomāti, kinza, Indijas rieksti un ķirbju sēklas, turklāt rezultāts ir tik labs, ka mērci var pasniegt gan siltu ar vistu un rīsiem, gan aukstu kā humosu.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: interesanti
Daudzums: burciņa ar mērci
SASTĀVDAĻAS:
- sauja ķirbju sēklu
- olīveļļa cepšanai
- 1 neliels sīpols
- 3–4 ķiploka daiviņas
- 1 čili pāksts (ar vai bez sēklām – asums atšķirsies!)
- 2 tējk. koriandra sēklu
- 5–6 nelieli zaļie marinētie tomāti
- sauja Indijas riekstu
- buntīte kinzas (20 g)
- pāris marinētu halapenjo piparu šķēlīšu
- sāls, pipari pēc garšas
- 200–300 ml karsta buljona
- (dārzeņu vai vistas, pēc patikas)
Garšīgi ir pie pasniegšanas zaļajai mērcei pārkaisīt viegli apgrauzdētas sezama sēklas.
GATAVOŠANA:
1. Ķirbju sēklas ieber karstā pannā, pārlaista mazliet olīveļļas. Maisot apcep, līdz sēklas sāk sprakšķēt un smuki uzpūšas. Noņem no pannas, noliek malā.
2. Pannā sakarsētā olīveļļā apcep rupji sakapātus sīpolu, ķiplokdaivas, koriandra sēklas un ripiņās sagrieztu čili pāksti (šoreiz bez sēklām), pēc brīža pievieno rupji (4 daļās) sagrieztus zaļos marinētos tomātus. Maisot cep uz straujas uguns, nesatraucoties, ja mazliet piedeg.
3. Visus apceptos labumus liek blendējamā traukā, pievieno apceptās ķirbju sēklas, Indijas riekstus, rupji sakapātu kinzas buntīti un pāris halapenjo šķēlīšu (pēc garšas). Sablendē viendabīgā mērcītē, kurā var just mazus riekstu gabaliņus. Šajā brīdī var mērci pasniegt kā humosu, bet var gatavot tālāk, papildinot ar buljonu un beigās iegūstot siltu mērci vistas gaļai un / vai rīsiem.
4. Tātad sablendēto mērci izlej atpakaļ uz pannas un, nepārtraucot maisīšanu, pāris minūšu izkarsē. Tad pielej karstu buljonu (daudzums jāskatās – cik biezu gribēsies mērci) un atkal maisot izkarsē pāris minūšu.