Salāti ar fenheli, vistas krūtiņu un apelsīnu
Šie ir salāti, kas pārsteigs ar sastāvdaļu saskanīgo garšu ansambli un, iespējams, iekaros kāda vēderu uz palikšanu. Atšķirīgi no ierastajiem zaļo lapu salātiem tie būs laba izvēle kādā ballītē, lai iepriecinātu gardēžus!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 200 g vistas krūtiņas (vārītas, ceptas vai grilētas)
- 1 paliels fenheļa bumbulis
- 1 mazs sarkanais sīpols
- šķipsna sāls
- 1 selerijas kāts
- saujiņa ciedru riekstu
- ½ citrona
- 1 apelsīns
- svaigi pētersīļi
Mērcei
- 2 ēd. k. majonēzes
- 2 tējk. Dižonas sinepju
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 1 tējk. ābolu etiķa
- 1 maza ķiplokdaiviņa
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
Gatavošana
1. Fenhelim nogriež galus un nesmukās vietas, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās pusripās. Norīvē dzelteno miziņu no puses citrona un pārkaisa fenheļiem. Apslaka arī ar svaigi spiestu citrona sulu un apmaisa (lai nesāk brūnēt).
2. Sīpolu sagriež plānās pusripiņās, ieliek bļodiņā, pārkaisa šķipsnu sāls un ar pirkstiem apmaisa, lai iemarinējas. Selerijas kātu sagriež ripiņās. Ciedru riekstus apgrauzdē zeltainus uz sausas pannas.
3. Apelsīnam norīvē miziņu un iemaisa to fenheļos. Tad ar asu nazi izfilē apelsīna daiviņas, atbrīvojot no baltajām daļām. Atsevišķā bļodiņā samaisa mērcīti no visām sastāvdaļām, ķiploku piespiežot caur spiedni. Pusi no mērcītes liek pie fenheļiem un visu kārtīgi apmaisa.
4. Fenheļus kārto lēzenā šķīvī, pa virsu liek selerijas ripiņas, iesālītos sīpolus, strēmelītēs sagrieztu vistas krūtiņu un apelsīna filejas. Pāri visam pārlaista atlikušo mērcīti, pārkaisa ar sīki sakapātiem pētersīļiem un apgrauzdētajiem ciedru riekstiem.
Burvīgi atspirdzinošā bazilika limonāde
Šīsvasaras atklājums! Lieliska garša un krāsa, vienīgais noteikums – jāizmanto sarkanais baziliks, no zaļā krāsa varētu būt ne visai skaista. Un jāliek klāt daudz ledus. Baudiet!
Pagatavošanas laiks: 2 minūtes (+ ievilkšanās un atdzesēšanas laiks)
Daudzums: ~ 2 litri
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 1 paliela buntīte sarkanā bazilika
- 2 zariņi svaigas piparmētras (klasiskā garšā) un vēl kāds dekoram
- 1,7 litri ūdens
- 5 ēd. k. cukura
- ½ tējk. citronskābes
- 300 ml granātābolu sulas (var iztikt arī bez)
- 1 citrons
- ledus gabaliņi
Gatavošana
1. Bazilika un piparmētras zariņus liek katlā, pievieno cukuru un kādas četras citrona šķēles. Pieber citronskābi un visu pārlej ar karstu ūdeni (ne verdošu, bet apmēram 90 grādu karstu).
2. Samaisa un atstāj ievilkties uz 20 minūtēm.
3. Skaisti rozā dzērienu izkāš caur smalku sietu un pievieno granātābolu sulu (ja ir). Samaisa un noliek atdzesēties, tad ievieto ledusskapī uz kādu stundiņu. Lej karafēs vai glāzēs, pievieno ledu un dekorē ar svaigām piparmētrām.