Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Katrs mākonis 100 ziloņu svarā

Vērojot pa debesu jumu rāmi slīdošos mākoņus, pārņem sajūta, ka tie ir viegli un gaisīgi. Tie nekrīt zemē, un vējš balto masu staipa un ieveido kā cukurvati. Taču novērojumi ir mānīgi – zinātnieki apgalvo, ka vidusmēra mākonis sver aptuveni tikpat, cik 100 ziloņi kopā.

Ikviens, kurš lidmašīnā lidojis cauri mākonim, noteikti pamanījis, ka tas ir vienkārši blīvāka un līdz ar to saskatāma gaisa masa. Mākoni veido gaiss un miljoniem sīku ūdens pilieniņu, kas rodas, ūdenim kondensējoties ap tā dēvētajām sēklas daļiņām. Šīs daļiņas var būt jebkas – sākot no slāpekļskābes un beidzot ar koku izdalītiem garaiņiem. Tos vieno tikai tas, ka sēklas daļiņas ir izmērā niecīgas un spēj atrasties augstu gaisā.

Taču, kad ar ūdens pilītēm aplīp miljoniem vai pat miljardiem daļiņu, samērā nelielā teritorijā koncentrējas pamatīga masa. ASV Nacionālā atmosfēras pētījumu centra speciālisti aprēķinājuši, ka katrā mākoņa kubikmetrā ir ūdens ar apmēram pusgramu kopējā svara. Aptuveni izmērot mākoņa laukumu un biezumu, pētnieki sarēķinājuši, ka vienā gaisa gubā koncentrējas ap 550 tonnām ūdens. Lai labāk aptvertu šo daudzumu, atliek iedomāties, ka virs mūsu galvām slīd 100 ziloņu, raksta portāls Live Science.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata