Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izvēlies, apņemies, izdari!

Lai 2023. gadā atkal nebūtu jāatkāpjas no Jaungada apņemšanās, zinātnieki dalās pārbaudītās receptēs, kā uzlabot savu ikdienu un turēties pie pašam sev dotajiem solījumiem.

Jaungada apņemšanās ir viltīga padarīšana. No vienas puses, 1. janvāris piedāvā ideālu iespēju sākt gadu "no baltas lapas" un ieviest sen kārotās pārmaiņas. Taču tikpat labi zināms, ka cilvēks nespēj radikāli mainīt savu dabu līdz ar kalendāra lapas pāršķiršanu.

Par gaidāmo vilšanos brīdina neskaitāmi zinātniski pētījumi. No tiem izriet, ka astoņas no katrām desmit iecerēm apraujas jau pirms februāra otrās nedēļas. Citos zinātniskos darbos sarūpēti ieteikumi, kā noformulēt savu apņemšanos, lai tā būtu vieglāk pildāma. Tostarp izvēlēties precīzi izmērāmu mērķi, kura īstenošana neprasa pārlieku piepūli.

Lai 2023. gads atkal nebūtu jāvada ar rūgtu apziņu, ka nav izdevies "dzīvot veselīgāk", "vairāk kustēties" vai "nepirkt neko lieku", zinātnieki piedāvā idejas ikdienas uzlabošanai, kuru piepildīšana būs pa spēkam teju ikvienam.

1. IZDARĪT KAUT KO JAUNU

Šķiet, ikviens no mums kādreiz ir pačīkstējis, ka dzīve kļuvusi pārlieku vienmuļa un tajā ir pārāk maz aizraujošu lietu. Ikdienā kursējam maršrutā mājas– darbs–veikals, brīvdienās reizēm izdodas izrauties uz kādu izklaides pasākumu vai jubileju. Un tā aizskrien diena pēc dienas. Psihologi uzskata, ka dzīve šķitīs krietni daudzveidīgāka, ja ik mēnesi izdarīsit pa vienai jaunai lietai. Tā var būt jauna restorāna apmeklēšana, neparasta hobija izmēģināšana vai kāda sena sapņa piepildīšana. Svarīgi to ieplānot, paveikt un arī dokumentēt, lai gada nogalē varētu atskatīties uz šiem notikumiem un apjaust, ka laiks pavadīts gana interesanti.

2. ATLIKT NELIELU ALGAS DAĻU

Lai arī ekonomiskā situācija valstī un mājsaimniecībās nav spīdoša, ik mēnesi atlikt 20–50 eiro no algas kāda sapņa īstenošanai būs vieglāk izpildāms uzdevums nekā abstraktā apņemšanās "tērēt mazāk". Šis uzdevums neprasa piepūli, un tā izpilde ir viegli kontrolējama.

3. IZMĒĢINĀT JAUNU ĒDIENU

Allaž steidzīgajā darba nedēļā kulinārajiem eksperimentiem laika mēdz pietrūkt. Taču arī vienveidīga pārtika ir viens no dzīves panīkuma cēloņiem. Noliekot virtuvē interesantu ēdienu pavārgrāmatu un reizi nedēļā pagatavojot ko jaunu, iespējams gan radīt jaunu kopīgu nodarbi visai ģimenei, gan netieši virzīties uz citiem mērķiem. Piemēram, lietot uzturā vairāk dārzeņu, samazināt gaļas patēriņu vai ēst liesāku ēdienu.

4. DARĪT LABU CITIEM

Zinātniski pierādīts, ka palīdzēšana citiem cilvēkiem, pat pilnīgiem svešiniekiem, uzlabo noskaņojumu un vairo optimismu. Kādēļ gan nepadarīt to par ieradumu? Reizi mēnesī, nedēļā vai pat katru dienu iepriecināt kādu cilvēku ar labu vārdu, sirsnīgu telefonsarunu vai kādu našķi – tas nudien nav grūti. Vienkārši jāpieņem lēmums būt labestīgam un tas jāpilda.

5. PIEDZĪVOT VIZUĀLAS PĀRVĒRTĪBAS

Daudzi cilvēki vēlētos būt tievāki, muskuļotāki, brūnāki vai mazāk grumbaini. Taču ķermeņa transformācija prasa daudz laika un enerģijas, un vairumam ļaužu apņēmība izbeidzas ātrāk, nekā izdodas tikt pie kārotā rezultāta. Tādēļ pētnieki iesaka sākt ar uzreiz pamanāmām pārvērtībām – nomainīt frizūru vai matu krāsu, izvēlēties jaunu ģērbšanās stilu vai tikt pie tetovējuma. Pozitīvu pārmaiņu radītais gandarījums spēj iedvesmot arī ilgtermiņa mērķu sasniegšanai.

6. PALĪDZĒT DABAI

Laikā, kad daudz tiek runāts par klimata pārmaiņām, ikvienam ir iespēja pielikt roku planētas glābšanā. Pietiks pat ar nelieliem mērķiem. Piemēram, vienu dienu šķirot visus atkritumus un izmest tos paredzētajās tvertnēs, otru dienu censties nodzīvot, neradot nevienu atkritumu, trešajā iestādīt kociņu, bet ceturtajā varbūt iedot brīvdienu automašīnai, pārvietojoties kājām vai ar divriteni. Iespēju ir ļoti daudz. Svarīgi vien tās precīzi nodefinēt un censties izpildīt uzdevumu.

7. PAILDZINĀT MIEGU

Šo varētu saukt par sliņķa sapni, taču realitātē ļoti daudzi strādājoši pieaugušie cieš no miega bada. Aptaujas rāda, ka apmēram 60% respondentu guļ tikai ap sešām stundām diennaktī. Ne vienmēr pie vainas ir darbs vai bērnu dzīves organizēšana. Bieži vien bezmērķīga skatīšanās ekrānā neļauj laikus iemigt un izgulēties, tādēļ ilgtermiņā cieš darbaspējas. Nosakot konkrētu mērķi ik mēnesi pagarināt miegam atvēlēto laiku, piemēram, par 10 minūtēm, izdosies kļūt mundrākam, raksta portāls Today.com. Viedpulkstenis vai viedā aproce palīdzēs kontrolēt, vai mērķis tiek sasniegts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata