Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Signāls vai drauds?

Pirmssvētku nedēļā par gaišu noskaņu, klusu prieku un mieru pasaulē vien vajdzētu domāt... Tomēr kaut kā nesanāk. Atkal nesanāk.

Vēl necik sen, šķiet, notikumi Gruzijā neļāva naktīs aizmigt un neizbēgami lika domāt arī par Latvijas drošību un gatavību pēkšņiem Krievijas soļiem. Tad Ukraina. Tad vēl daudz visa kā: 
gan notikumi, gan izlikšanās, ka nekas nenotiek, gan tukši solījumi un neko patiesībā neizsakoša retorika, gan skaļi paziņojumi... Nu, šis viss – pēdējos gados apziņas un zemapziņas līmenī krātais – ar jaunu sparu liek par sevi atcerēties un domāt par iespējamo turpinājumu. Tās nav patīkamas domas, tās ne tuvu nav svētku sajūtas.

Šīs nedēļas intervijā SestDienai kādreizējais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, runājot par Krieviju, izmanto salīdzinājumu, ka Rietumi ar savu šaha domāšanu nesaprot – Krievija patiesībā spēlē pokeru. Vienīgais, ko var piebilst: reizēm ir sajūta, ka varbūt situācija ir pat vēl sliktāka – varbūt tas jau sen vairs nav pokers, bet Melnais Pēteris vai pavisam prasts duraks... Cik meistarīga šajās spēlēs ir Latvija, cik zinoša visa Rietumu pasaule?

Kaut, protams, ir arī labas ziņas. Pandēmijas kārtējais un straujais uzliesmojums vismaz Latvijā pamazām rimstas, slimnīcās situācija normalizējas, un daudzu pesimistiskās prognozes, ka svētkus jau otro gadu nāksies pavadīt četrās sienās, neizejot no mājas, tomēr nepiepildīsies – jauna mājsēde vismaz pagaidām, šķiet, nedraud, un vismaz Ziemassvētkus un gadumiju varēsim sagaidīt ja ne gluži lielās un mirdzošās ballēs, tad vismaz tuvāko cilvēku lokā gan. 

Vēl ne tik sen tas varētu izklausīties dīvaini, bet tagad laikam nevienu nepārsteigšu, sakot, ka tas jau ir daudz. Tādā brīdī dzīvojam. Un varbūt tieši tāpēc vairāk nekā citos gados gribas tā no sirds jau tagad vēlēt visiem gan gaišu noskaņu un klusu prieku svētku nedēļās, gan mieru pasaulē – vēl daudz, daudz ilgstošākā laika periodā.

Šīs SestDienas, 17. decembra  – 22. decembra numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Indīgais Putina kokteilis. Fonda Namejs vadītājs Raimonds Graube par kara iespējamību, Rietumu šaha domāšanu Krievijas pokera spēlē un veco labo totālo aizsardzību.

PASAULĒ. Svētais kiberterorists Asānžs. Londonas Augstās tiesas pieņemtais lēmums atļaut interneta vietnes WikiLeaks dibinātāja, šobrīd Lielbritānijā apcietinājumā esošā Džūljena Asānža, izdošanu ASV atkal licis uzvirmot kaislībām par to, kas tad īsti ir Asānžs – mūsdienu dons Kihots, kas iesaistījies cīņā ar ASV vējdzirnavām, vai politiski motivēts kibernoziedznieks, kurš jāsauc taisnās un bargās ASV tiesas priekšā?

LAIKA MAŠĪNA. Mediķi, kuri nerespektē robežas. Pirms 50 gadiem grupiņa gados jaunu un enerģiski noskaņotu franču ārstu un žurnālistu nodibināja organizāciju Ārsti bez robežām. Mūsdienās tā ir viena no pazīstamākajām starptautiskajām organizācijām, kas sniedz medicīnisko un humāno palīdzību gan militāros konfliktos, gan dabas katastrofās cietušajiem un iesaistījusies arī vakcinācijas un ūdens attīrīšanas programmās tā sauktajās trešās pasaules valstīs.

TUVPLĀNĀ. No snaipera laukumā līdz ģenerāļdirektora amatam. Latvijas futbola leģenda Māris Verpakovskis (42) par talantu meklēšanu Brazīlijā, kluba budžeta aizpildīšanu ar spēlētāju pārdošanu un spēlēšanu Eirokausos, kā arī sava ego trūkumu karjeras pilnbriedā.

CEĻOJUMS. Nost no ierastās takas Viļņā. Savulaik Viļņā biju vismaz reizi mēnesī – vienmēr tajā pašā viesnīcā, tajos pašos birojos un veikalos. Tagad kopš pēdējā 
brauciena uz Lietuvu jau paskrējuši gadi, tāpēc ir īstais brīdis paskatīties, kā pilsēta mainījusies.


Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata