Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mūsu lepnums, mūsu mugurkauls

Patrioti pērk vietējo un gatavi maksāt vairāk. Pie tāda secinājuma nonākuši pētnieki, norādot, ka valstīm ir izdevīgi spēcināt patriotismu sabiedrībā, jo tas pozitīvi ietekmē arī ekonomiku. Lūk, atbilde visiem, kuri patriotismā saskata tikai cēlu garu un drošsirdīgas dvēseles! Vai, citiem vārdiem, ja uz šo it kā drusku netveramo jēdzienu paskatās no cita leņķa, izrādās, tā var būt gana praktiska parādība.

Taču tas liek arī vēl un vēlreiz no jauna aizdomāties: ko mēs katrs saprotam ar uzticību savai valstij? Vai mēs būtu gatavi vistiešākajā nozīmē "uz ežiņas galvu likt" par dzimteni? Un – ja atbilde ir jā, tad kā mēs to parādām? Vai mūsu rīcība un izvēles arī ikdienas sīkumos ir valstiskas?

"(..) es ceru, ka jaunieši tagad piesakās dienestam, jo viņi vēlas to darīt, nevis tāpēc, ka ir spiesti to darīt. Jāsaprot, ka valsts drošība un aizsardzība ir prestiža lieta. Patriotismam vajadzētu būt katra latvieša sirdī. Valsts aizsardzībai nekad nevajadzētu būt spiestai lietai," SestDienai saka skrējēja Līga Velvere, kura vēl pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā izvēlējusies dienēt armijā un ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem saista arī savu turpmāko karjeru.

"Nepazaudēt savu lepnumu. Nepazaudēt mugurkaulu. Mums ir lepnuma trūkums par to, ka esam latvieši, un mums ir jādzīvo un jācīnās, jāpastāv par savu valsti. To mēs varam panākt tikai tad, ja leposimies ar savu zemi. Ar Latviju," sarunā pirms valsts svētkiem novēl arī komponists Zigmars Liepiņš. Viņš fantāziju par savu pašportretu un to, kas notiek apkārt, ielicis mūzikā – Klavierkoncertā, kura pirmatskaņojums notiks 18. novembra priekšvakarā.

Kādu Latvijas un savu pašportretu zīmētu jūs? Cik prieka, gaišu cerību un skaistuma, cik skumju, pārmetumu un skarbuma būtu jūsu koncertā?

Lai Lāčplēša dienas vakarā aizdegtā liesmiņa deg katrā no mums un 18. novembra svinīgā valstiskuma sajūta saglabājas vēl ilgi ne tikai sirdī, bet arī domās un darbos!

 

Šīs nedēļas, 17. - 23. novembra, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Ar lepnumu un mugurkaulu

Komponists Zigmars Liepiņš par dievturi un kristieti latvietī, pragmatisma un patriotisma sadursmi, pārmaiņu laika spirāli un pašportretu mūzikā

 

LAIKA MAŠĪNA Baltijas 1918. gads

Pirms 105 gadiem neatkarību pasludināja visas trīs Baltijas valstis. Lietuvā to paveica 16. februārī, Igaunijā – 24. februārī, bet Latvijā vien 18. novembrī. Tomēr reālas neatkarības iegūšanas ziņā kaimiņi nekur tālu priekšā Latvijai neaizsteidzās, jo arī viņus gaidīja smagas cīņas par deklarētās patstāvības iegūšanu

 

TUVPLĀNĀ. Ar Amerikas diplomu Latvijas armijā

Skrējēja Līga Velvere godam izturēja pamatapmācības kursu armijā, turpina sportot un ir izlēmusi studēt Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā

 

IZPĒTĪTS. Patrioti pērk vietējo un maksā vairāk

Globāla aptauja apstiprina, ka valstīm ir izdevīgi spēcināt patriotisma garu sabiedrībā, jo tas pozitīvi ietekmē ekonomiku

 

MANTOJUMS. Kultūras mantojuma klīnika

Laika zoba apskādēta porcelāna tasīte, glezna, sakta vai tautastērps, ko nevar salabot paša rokām, tāpēc vajadzīga speciālista palīdzība. Kur to meklēt? Tāda vieta ir Jelgavā – par Vecpilsētas māju dēvētās ēkas vienā no spārniem meklējams Zemgales Restaurācijas centrs. Tajā kultūras mantojuma priekšmetiem tiek dota jauna elpa

 

PASAULĒ. Ērkšķi Eiropas apvienošanas ceļā

Līdz ar aicinājumu sākt sarunas par Ukrainas un vēl vairāku valstu uzņemšanu Eiropas Savienībā, aktualizējies arī jautājums par atšķirībām dalbīvalstu nostājā. Kādu ainu patlaban tas iezīmē Eiropā, un kādas ir konkrētu valstu cerības pārskatāmā nākotnē tiešām pievienoties aliansei?

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata