Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laika bikses

Laiks ir garāks par Porziņģi, savā dzejoļu krājumā skolas vecuma bērniem Laika bikses rakstīja Juris Kronbergs (1946. gada 9. augusts–2020. gada 6. jūlijs). Grāmatā bērniem raksturīgā vēlme paātrināt laika plūdumu sastopas ar pieaugušā bailēm no laika, teikts anotācijā. Lai gan pieaugušais nebaidās no laika, viņš baidās no laika beigām.

Dzejolī Nenotikuši laiki Kronbergs raksta: "Man laikam nenokrita ritenis no auss, Nepiezvanīja medus trauks vai alus kauss." Man, saņemot ziņu par Jura Kronberga nāvi, galvā pieiezvanīja alus bundžiņa. Jura balss tajā viņa laikā, ko man bija lemts redzēt, bija tik zviedriski iemidzi­noši rāmplūstoša, ka man atmiņā vairāk ir palikusi nevis viņa pantu skaitīšana, lai gan tādu noteikti esmu dzirdējis un viņa pantus, pats uz aci lasot, par labiem atradis, bet ar alu saistīta lieta – kaut kad ap 1988. vai 1989. gadu, kad rietumnieki pie mums varēja braukt brīvāk nekā mēs pie viņiem, Kron­bergs reizē ar dažiem pašmāju poētiem vienu vakaru bija ieradies mūsu mājās, un no tās reizes vislabāk atceros alus bundžiņas, jo Kronbergam bija valūta, tātad iespēja legāli iepirkties Rīgā valūtas veikalā, kur bija dabūjami tādi ārzemju brīnumi kā alus bundžiņas, kamēr vietējos veikalos pat sencītis bija deficīts.

Ko lai saka? Kad mana stunda pienāks, vajadzēs paņemt uz aizsaules dārziem līdzi kādus brīnumus no tiem, kas būs izgudroti un saražoti laikā pēc tam, kad Kronberga laiks beidzās, lai būtu, ar ko viņu pārsteigt. Arī Paulu Bankovski (1973. gada 10. marts –2020. gada 12. jūlijs), kurš savulaik Dienā rakstīja par zinātnes atklājumiem un kuru pēdējoreiz satiku pirms mēneša Laboratorijas ielas Ezītī smaidīgu un šķietami ar dzīvi apmierinātu pie alus glāzes, varbūt varēšu pārsteigt. Viņu abu laikā viņiem mani pār­steigt izdevās biežāk nekā man manā laikā viņus.

Šīs SestDienas, 17. – 23. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kaislības sastingušajā mūzikā. Savulaik veidojis gan Salaspils memoriālo ansambli, gan pēdējā laikā daudz piesaukto namu Elizabetes ielā 2, vecmeistars Gunārs Asaris ir pārliecināts: vēsturei nevajag izplēst atsevišķas lapas, un Rīgā nav tādu ēku, kuras vajadzētu aizvākt.

PASAULĒ. Diagnoze un ārstēšana lielākajai veselības organizācijai.  ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums izstāties no Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un jau sākt šo procesu vienlaikus ir gan daļa no ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas, gan lielvalsts kopējās šā brīža ārpolitikas. Tai pašā laikā jāatzīst, ka PVO darbībā netrūkst problēmu, toties trūkst vēlmes tās risināt, un tādēļ organizācijas nākotne ir neskaidra.

TUVPLĀNĀ. Hokejā vairs nav romantikas. Treneris Artis Ābols pēc divpadsmit darba gadiem Kontinentālajā hokeja līgā savā Engures mājā bauda nesteidzīgu dzīves ritējumu un labprāt dalās pārdomās par hokeju, motorizētajiem hobijiem un neieslīgšanu fantāziju pasaulē.  

IN MEMORIAM. Blūzītis par blūzīti. Juris Kronbergs (09.08.1946.–06.07.2020.).

CEĻOJUMS. Svētā vieta starp debesīm un zemi. Grieķijas pašā viducī atrodas pavisam neliels zemes pleķītis, kam piemīt neatkārtojams pievilkšanas spēks. Atliek tikai uzmest aci bildei ar "gaisā pakārtajiem" klosteriem, lai tie iespiestos dziļi atmiņā un nelaistu vaļā līdz brīdim, kamēr nebūsi spēris kāju šajā svētajā vietā. Tāpēc papildu loks cauri Grieķijai tāds sīkums vien šķiet, jo nepamet pārliecība, ka Meteori vienreiz dzīvē ir jāredz.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

piemiņas bikšu raksts
p
Piemiņa dzejniekam un rakstniekam, vai piemiņa alus bundžiņām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata