Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Karsti

Laikam jau maiju šogad vislabāk raksturo karstums. Nu jau vairākas nedēļas karsti ir tīri fiziski – laikapstākļi paguvuši sarūpēt negaidīti agru vasaras noskaņu. Karsti gāja hokeja laukumā Čehijā, ne vienam vien līdzjutējam liekot pazaudēt pēdējos nervus. Karstas diskusijas arvien no jauna noris saistībā ar krievu valodas lietojumu publiskajā telpā – šoreiz sabiedriskajos medijos, kuri ilgi uzstāja uz savu taisnību. Arī politiskā skatuve jau uzkarsusi – līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām vairs nieks vien palicis.

Nokaitēts noskaņojums tāpat citviet pasaulē, par ko liek runāt Slovākijā notikušais atentāta mēģinājums pret premjeru. Šonedēļ SestDienā, protams, par to arī, taču tam blakus divi pilnīgi noteikti katrs savā jomā izcili kungi, kuri par Latvijas nākotni runā ar gaišu skatu.

Pirmais, kā pats saka, ir kungs vērtos gados – mūžam pozitīvais Ēriks Hānbergs.

"Esmu vienisprātis ar Jāni Peteru, kurš saka: ir bijuši kari un slepkavošanas, bet latviešu nācija turas. Tā izturēja 50 okupācijas gadus, tagad ir uz brīdi apmulsusi, bet būs un paliks – arī kā sapņu zeme, uz kuru nākt jauniem cilvēkiem, kas uzauguši ārzemēs. Tas patriotisms, kas 50 gadu gruzdēja nemanāms, sāk parādīties jaunā veidolā. Lāpu gājienā uz Brāļu kapiem redzu gājienu uz nākotnes Latviju, kas plauks un stabilizēsies gadu pēc gada. Tā tam jābūt," ir pārliecināts Hānbergs, veroties Latvijas turpinājumā.

Savukārt otrs ir Emilis Melngailis, kurš šogad svin 150 gadus. Viņa Jāņuvakars un ne tikai tas vien ieskanas ausīs ikvienam koristam, komponista vārdu izdzirdot, taču ne tikai nemirstīgas dziesmas Melngailis aiz sevis atstājis – cita starpā pierakstīta arī krietna izteicienu vācelīte, kurā apaļajai jubilejai par godu centāmies ieskatīties.

"...Tad kājām pa valgmaino, cieto smilti atpakaļ uz Virgas jūrmalciemu. Kluss rīts. Jūras līmenis saulītē tikko trīs. Trīs jūdžu garumā nevienas mājiņas. Bet kādreiz, kad rimsies kari, kad cilvēce atmetīs savus šovinismus un imperiālismus, te visa lēzenā, līdzenā krastmala būs pārklāta ar dziedinātavām, ar ziedošām jaukumnīcām; ar burenieku un airētāju klubiem, ar visādām dailēm...," – lūk, tā nākotni redzējis slavenais komponists.

Cenšoties tikpat cerīgu skatu raudzīties nākotnē, vēlējums tagadnei: lai jums katram izdodas strauji pienākušo vasaru izbaudīt, taču arī nepārkarst – ne tiešā, ne pārnestā nozīmē!

Šīs nedēļas, 24.-30. maija, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Jāaktualizē Sprīdītis!

Rakstnieks Ēriks Hānbergs par vērtumu, pozitīvismu, bērnību ar granātu rokās un par to, vai iespējams izskaidrot, kas ir kolhozs

 

TUVPLĀNĀ. Skarbs vīrs ar vairākām sejām

Emiļa Melngaiļa 150. jubilejā vērts atcerēties ne tikai viņa devumu mūzikā, bet arī atziņas, kurās rodama i asprātība, i vērojumi, i vērtējumi

 

PASAULĒ. Atentāta mēģinājuma pēcgarša

Handlovā, Slovākijā, apmēram 150 km uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Bratislavas, 15. maijā atentāta mēģinājumā smagi tika ievainots šīs valsts premjerministrs Roberts Fico. Eiropā, kur pēc II Pasaules kara beigām valstu augstākā līmeņa politiķu slepkavības vai to mēģinājumi ir ārkārtīgi rets gadījums, šis notikums raisījis plašu rezonansi. Cita starpā arī diskusijas par sabiedrības sašķeltību un tās cēloņiem

 

TEHNOLOĢIJAS. Droni kā kareivji, zemnieki un glābēji

Bezpilota lidaparātu nozare tikai izskatās pamirusi – patiesībā tā plaukst un zeļ. Vienīgi ārpus pilsētām

 

IZPĒTĪTS. Iestrēguši karjeras kāpņu vidū

Vismazāk ar savu dzīvi ir apmierināti vīrieši, kuri visu darba mūžu strādājuši vidēja līmeņa darbus, noskaidrots pētījumā, iezīmējot arī neapmierinātības iemeslus

 

LAIKA MAŠĪNA. Donavas īsais ceļš uz Melno jūru

Pirms 40 gadiem Rumānijā kuģošanai tika atklāts Donavas–Melnās jūras kanāls. Pēc tam, kad daudzi tā celtniecības projekti bija palikuši tikai uz papīra, būvniecība tika sākta 1949. gadā, kā darbaspēku izmantojot politieslodzītos, un tā dēļ objekts tika iedēvēts par Nāves kanālu. Vēlāk to atkal pameta novārtā un celtniecību atsāka vien laikos, kad pie varas bija autoritārais komunists Nikolaje Čaušesku

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata