Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Cik ilgi karsēs?

Vērīgākie tviterpublikas pilsoņi bija pamanījuši, ka amerikāņu meteoroloģijas kompānija AccuWeather pavasarī prognozēja Baltijai šo vasaru vēsu un mitru, un, tā kā tviterī jau kaunu neprotas, nekautrējās šo prognozi atgādināt jūlija vidū, kad Latvijā tikai kapitālisms izglāba cilvēkus no pārkaršanas vairāk nekā 30 grādu svelmē un organisma izžūšanas, piepildī­dams veikalu plauktus ar dažādiem šķidrumiem, visupirms jau alu, kuru, kā zināms, var izdzert vairāk nekā ūdeni.

Te jāatgādi­na, ka šodienas ilgdzīvotāji ir pieredzējuši arī laikus, kad vasarās alus veikalos nebija nopērkams, lai gan, ja var ticēt globālās sasilšanas sludinātājiem, vasaras tad bija vēsākas (tie paši ilgdzīvotāji var apliecināt, ka pēdējos, teiksim, 60 gados tiešām ir bijis arī pa vēsākai un stipri lietainākai vasarai, bet arī karstas vasaras nav nekas nepieredzēts, lai gan veselas nedēļas ap plus 30 grādiem tiešām nav palikušas atmiņā). Bezkaunīgo tviterpil­soņu acīgums, neizmantojot iespēju paklusēt par prognožu neatbilstību prognozētajai realitātei, var dažā neprogresīvākā prātā dzemdināt šaubas, vai tik arī lielā prognoze par globālo sasilšanu nevar izrādīties tikpat tālu no patiesības kā minētā AccuWeather prognoze Baltijai. Proti, ka pašreizējo sasilšanu pēc kādas desmitgades vai divām var nomainīt vēsāks laiks. Ziniet, mazais ledus laikmets kopā ar sociālismu, kuru tagad Amerikā mēģina uzcelt un Eiropā reanimēt, var izrādīties dzīvošanai stipri nepiemērots laiks. Lai gan nav tā, ka mums nebūtu nekādas izdzīvošanas pieredzes līdzīgos apstākļos: kā rakstīts Vartbergas Hermaņa Livonijas hronikā, klimata paslikti­nāšanās izsauktās neražas apstākļos tika apēsti pakārto no­ziedznieku līķi un "svaigi" miroņi, kurus paslepus izraka no kapiem. Noziedznieku nepieciešamo skaitu sociālisti nodroši­nās – kas sociālismā dzīvojis, tas to labi zina.


Šīs SestDienas, 23.jūlija – 29. jūlija numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Pa Raiņa pēdām mūsdienu zirgā. Nākamsestdien, 31. jūlijā, Raiņa muzejs Jasmuiža, Preiļu novada tūrisma informācijas centrs un Aizkalnes Tautas nams aicina doties veloceļojumā Rainim pa pēdām, 25 kilometru garumā iepazīstot ar Raini saistītas kultūrvēsturiskās vietas. "Veloceļojums būs ne tikai aizraujošs un interesants brīvdabas pasākums, bet arī iespēja ceļot laikā un telpā, iepazīstot ar Raini un Jasmuižas apkārtni saistītās kultūrvēsturiskās vietas, objektus, leģendas, nostāstus un latgaliešu valodu," par gaidāmo velobraucienu teic Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece Solvita Kleinarte.

SestDienas SALONS. Aizklauvēties līdz senioru sirdīm. Kardiologs Andrejs Ērglis par to, vai karstā laikā jārušinās dobē, par pozitīvo un negatīvo antivakseru kustībā, par vecuma relativitāti un par to, kādā valodā runā politiķi.

PASAULĒ. Eseja ne tikai par Krieviju un Ukrainu. Šā gada 12. jūlijā Krievijas prezidenta Vladimira Putina oficiālajā interneta vietnē tika publiskota eseja Par krievu un ukraiņu vēsturisko vienotību, kuras autors, kā tiek apgalvots, ir Krievijas prezidents personiski. Lai arī eseja ir veltīta Krievijas un Ukrainas attiecībām, eksperti to uzskata par programmatisku dokumentu, balstoties uz kuru tiks veidotas turpmākās attiecības ar virkni valstu, kas tapušas uz bijušās PSRS drupām.

LAIKAPSTĀKĻI. Viskarstākā vasara. Pašsajūta karstā laikā var būt atkarīga arī no tā, vai tu esi darbā vai brīvdienā.

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Latvieša gēni liek meklēt sēni. Fotokonkurss Dienas sēne šogad notiek jau vienpadsmito reizi. Vienpadsmit gadu ne tuvu nav tik ilgs laiks kā Latvijas Nacionālā Dabas muzeja sēņu izstādēm, kuras tiek rīkotas jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem, tomēr arī Dienas sēne jau ir paguvusi pieredzēt dažādus sēņu gadus.

SPORTS. Novadīt spēli bez sprādziena. Latvijas futbola labākais tiesnesis Andris Treimanis uzsver, ka 18 gadu vecumā futbolists var spēlēt Pasaules kausa finālturnīra finālspēlē un būt labākais spēlētājs. "Tiesnesis nekad 18 gadu vecumā netiesās Pasaules kausa finālturnīra spēli. Lai kļūtu par augsta līmeņa tiesnesi, sākumposmā ir jāuzrāpjas augstā kalnā".

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata