Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ticība, uzticība, augstticamība, šķiet, ir jēdzieni, par kuriem nereti tiek piemirsts, pat runājot par lielām un cēlām lietām, lai gan patiesībā tieši tas ir pats pamats, uz kā būvēt visu pārējo.

Augstticams

Kam jūs ticat? Idejai, cilvēktie­sībām, Dievam vai dieviem, starptautiskajai kārtībai, tikai paša pieredzei, likte­nim, valstij, kaimiņu tantei vai citādai domāšanai varbūt?

Nacionālās enciklopēdi­jas redakcijas vadītājs Valters Ščerbinskis sarunā ar SestDienu runā par augstticamas informācijas nepieciešamību un pat misiju tādu apkopot. Aizķēros pie šīs domas, jo augst­ticamība nudien ir svarīga. Ne tikai enciklopē­dijās, ja grib salikt visu valsti vienā sējumā, un ne tikai mūsdienās tik daudz piesaukto viltus ziņu kontekstā. Varbūt būtu pārspīlēti, pārfrā­zējot klasiķus, minēt, ka bez augstticamības nevar dzīvot, bez tās viss ir mazs un krāsnis var dūmot. Tik traki droši vien nav. Taču ticība, uzticība, augstticamība, šķiet, ir jēdzieni, par kuriem nereti tiek piemirsts, pat runājot par lielām un cēlām lietām, lai gan patiesībā tieši tas ir pats pamats, uz kā būvēt visu pārējo. Jā, arī politiku te cita starpā piesaukšu – kā gan var gribēt izveidot, piemēram, valdību, ja nav savstarpējas uzticības un visi zina, ka mazie nazīši jau sagatavoti un tūlīt tiks grūsti mugu­rās? Kā var gribēt saliedētu sabiedrību, ja katrs līderis joprojām sludina savu "ticību" un aicina neticēt nevienam citam? Tās, protams, tādas mūžīgās problēmas, taču nogurums no retorikas, ka "īstā un vienīgā patiesība ir šajā pusē" un "es vienīgais esmu labais un zinu, kā ir pareizi", dara savu.

Vai to nogurumu varētu aizgainīt, strādājot vismaz par vienu dienu mazāk? Un ja tik tiešām būtu jāstrādā tikai četras dienas nedē­ļā, kam jūs veltītu to atlikušo? Varbūt ietu dziedāt un pat savu kori izveidotu? Varbūt vairāk laika pavadītu, grābjot lapas dārzā vai organizējot nopietnas ekspedīcijas ģimenei un draugiem, piemēram, jūras iepazīšanai? Vai varbūt vienkārši sēdētu pamestā kafejnīcā, dzerot tēju un vērojot pilsētu? Nezinu, bet nez kāpēc šķiet, ka kaut kādu augstticamību vai vismaz ticību sev pašam un skaistākai pasaulei tas vairotu.

Žurnāla SestDiena  26. oktobra – 1. novembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Visiem pietiks! Nacionālās enciklopēdijas redakcijas vadītājs Valters Ščerbinskis par augstticamas informācijas radīšanas misiju, drukātā sējuma izķeršanu, kaimiņu kļūdām enciklopēdiju veidošanā un to, ko nevar atrast Vikipēdijā.

CILVĒCĪBAS VAROŅI. Tie, par kuriem neviens neuzzinās. Latvijai jālepojas ar režīmam nepaklausīgajiem un nepakļāvīgajiem cilvēkiem, kuri, par spīti bailēm un stukačiem, ignorēja pavēles un tā laika propagandu, no kaimiņu vērīgajām acīm un sētnieku grabošajām atslēgām slēpjot savus līdzcilvēkus – ebrejus.

FOKUSĀ. Mazāk darba, vairāk naudas. Nākotne slēpjas gudrākā, nevis ilgākā darbā – četru dienu darba nedēļa nebūt ne tālā nākotnē daudzviet varētu būt nevis luksuss vai dāvana strādājošajiem, bet gan nepieciešamība un iespēja uzņēmumam ietaupīt.

PIEREDZE. Ar bērnības garšu. Personīgo vajadzību vadīta, Mazo lāču putras saimniece Laura Prūse kardināli mainīja dzīvi un radīja produktu, kas gan vizuāli, gan pēc satura atšķiras no veikalu plauktos ierastās, nozares milžu ražotās bērnu pārtikas.

TUVPLĀNĀ. Palikšu Latvijā. Esmu un palikšu Latvijā, ar pārliecību saka amerikāņu diriģents Kristofers Volšs-Sinka. Viņš jau runā latviski, dzied Valsts akadēmiskajā korī Latvija, ir apprecējis latvieti un nule šeit izveidojis jaunu kori.

KO ĒDAM. Piena upes XXI gadsimtā.  Kā var būt, ka piena paka glabājas siltumā pat vairākus mēnešus? Kas „vainīgs”, ka saldais krējums nekuļas? Kāpēc no visu ražotāju biezpiena nesanāk īsti labi plācenīši, bet sieram pēkšņi uzradušās neierastas sastāvdaļas? Šoreiz meklējam atbildes uz jautājumiem par veikalos nopērkamo pienu un tā produktiem.

DIENAS SĒNE. Visviltīgākā Dienas sēne. Noslēdzies konkurss Dienas sēne 2018.

CEĻOJUMS. Veco, labo Angliju meklējot. Northemtonšīra jeb "Aizmirstā Anglija" ir apgabals Lielbritānijas vidienē, kur pagātne ar tagadni savijas īpaši ciešā mezglā. Te galvu zaudējusi nežēlastībā kritusī Skotijas karaliene Marija Stjuarte, te par savām tiesībām īpaši sīvi cīnījušies katoļi, celdami mājas, kuru konstrukcijā simboliski attēlota Svētā Trīsvienība, te šobrīd kā cīkstēdamies blakus plīvo gan Eiropas Savienības, gan Lielbritānijas karogs. Tikai tie rada nelielu trauksmes sajūtu, citādi mazpilsēta Oundle šķiet iekapsulējusies pāri laikiem stāvošā buržuāziskā labsajūtā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Dieva Vārds, Bībele, pravieša Jeremijas grāmata 17: 5-8 Tā saka Tas Kungs: ”Nolādēts ir, kas paļaujas uz cilvēkiem un tur miesu par savu atbalstu un elkoni un kura sirds atkāpjas no Tā Kunga! Tas ir kā kails koks tuksnešainā klajumā, tas nekad nekādu labumu neredzēs; tam jādzīvo izkaltušajās tuksneša vietās, neviesmīlīgā klajuma sāļainajā zemē. Bet svētīgs ir tas, kas paļaujas uz to Kungu un kura cerība ir tas Kungs! Tas ir kā koks, kas stādīts pie ūdens un kas rieš savas saknes jo tuvu upei, tas nebīstas karstuma, tā lapas paliek zaļas. Arī sausā gadā tas nebīstas, tas nemitīgi dod savus augļus.”
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata