Uzlabotā bukstiņputra
Miežu putraimu putra ar kartupeļiem – receptes tai ir dažādas, gan ar iepriekšēju putraimu mērcēšanu, gan bez, gan ar vārīšanu pienā, gan ūdenī. Mans uzlabojums šoreiz ir sīpolu apcepšana un pievienošana jau vārīšanas gaitā.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda (+12h mērcēšanas)
Daudzums: 3 - 4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: mazliet pacietības
Sastāvdaļas:
- 1 glāze miežu putraimu
- 2 vidēji kartupeļi
- 1 sīpols
- sāls pēc garšas
- ½ l ūdens (plus pēc vajadzības)
- ap 300–500 ml piena
- 100 g sacepta bekona pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Miežu putraimus pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē 12 stundu, ūdeni papildinot pēc vajadzības.
2. Čuguna katlā apcep bekona šķēles kraukšķīgas no abām pusēm. Izņem no katla, noliek maliņā un tajos pašos tauciņos apcep sīki sagrieztu sīpolu. Pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus, apmaisa un pielej mazliet ūdens, lai nerauj klāt, un tad pāris minūšu pasautē.
3. Ber klāt izmērcētos putraimus, pielej puslitru ūdens – konsistencei jābūt tādai, lai putraimi brīvi skalojas. Uzvāra, noregulē vismazāko karstumu, uzliek vāku un pusstundu ļauj visam karsēties un savilkties (vārīt nevajag).
4. Tad pielej pienu, samaisa, uzkarsē līdz pirmajam burbulim, atkal vāku virsū, noregulē vismazāko karstumu un ļauj karsēties pusstundu (vārīt nevajag!). Tad pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz ar sacepto bekonu.
Čuguns vislabāk tur siltumu, tāpēc šajā receptē ieteicams izmantot tieši šādu katlu.
Kraukšķīgi ceptie sīpoli rīvmaizē
Pannā saceptus sīpolus daudzi manas paaudzes cilvēki atceras no bērnības – garšīga piedeva ceptiem kartupeļiem, putrām un ēdama arī tāpat vien, ja esi īsts cepto sīpolu fans. Šoreiz pievienosim rīvmaizi – latviešu vēderiem varētu patikt, bet vispār šāda recepte atrodama gan itāļu, gan meksikāņu un vācu virtuvē.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 1 liels sīpols
- 1 tējk. rīvmaizes (ar kaudzi)
- 10 g sviesta sāls
- šķipsna paprikas pulvera
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
1. Sīpolus nomizo un sagriež plānos gredzenos.
2. Katliņā izkausē sviestu un pieber sāli un paprikas pulveri. Pievieno sīpolu gredzenus un apmaisa, lai garšvielotais sviests apņem sīpolus. Pārkaisa rīvmaizi un vēlreiz visu kārtīgi apmaisa.
3. Pannā sakarsē mazliet eļļas un apcep sīpolus ar rīvmaizi zeltaini brūnus.
4. Tad saceptos sīpolus liek traukā, kas izklāts ar virtuves papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa un sīpoli saglabājas kraukšķīgi.
Ceptie sīpoli lieliski sader gan ar otru recepti – bukstiņputru –, gan kā piedeva kartupeļiem, sautējumiem un krēmzupām.