Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Tradīciju variācijas

Sveiciens gada tumšākajā mēnesī, kad svinami arī vairāki Latvijai nozīmīgi svētki! Lai svinības skaistākas, novembrī centīsimies piedāvāt receptes, kas tuvas latvieša garšai. Protams, nekādus pētījumus neesmu veicis, tāpēc tie vienkārši būs ēdieni, kuri lielai daļai jau ir vai pēc pamēģināšanas varētu kļūt tuvi un iemīļoti.

Uzlabotā bukstiņputra

Miežu putraimu putra ar kartupeļiem – receptes tai ir dažādas, gan ar iepriekšēju putraimu mērcēšanu, gan bez, gan ar vārīšanu pienā, gan ūdenī. Mans uzlabojums šoreiz ir sīpolu apcepšana un pievienošana jau vārīšanas gaitā.

Pagatavošanas laiks: 1 stunda (+12h mērcēšanas)

Daudzums: 3 - 4 porcijas

Sarežģītības pakāpe: mazliet pacietības

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze miežu putraimu
  • 2 vidēji kartupeļi
  • 1 sīpols
  • sāls pēc garšas
  • ½ l ūdens (plus pēc vajadzības)
  • ap 300–500 ml piena
  • 100 g sacepta bekona pasniegšanai

Pagatavošana: 

1. Miežu putraimus pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē 12 stundu, ūdeni papildinot pēc vajadzības.

2. Čuguna katlā apcep bekona šķēles kraukšķīgas no abām pusēm. Izņem no katla, noliek maliņā un tajos pašos tauciņos apcep sīki sagrieztu sīpolu. Pievieno kubiciņos sagrieztus kartupeļus, apmaisa un pielej mazliet ūdens, lai nerauj klāt, un tad pāris minūšu pasautē.

3. Ber klāt izmērcētos putraimus, pielej puslitru ūdens – konsistencei jābūt tādai, lai putraimi brīvi skalojas. Uzvāra, noregulē vismazāko karstumu, uzliek vāku un pusstundu ļauj visam karsēties un savilkties (vārīt nevajag).

4. Tad pielej pienu, samaisa, uzkarsē līdz pirmajam burbulim, atkal vāku virsū, noregulē vismazāko karstumu un ļauj karsēties pusstundu (vārīt nevajag!). Tad pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz ar sacepto bekonu.

Čuguns vislabāk tur siltumu, tāpēc šajā receptē ieteicams izmantot tieši šādu katlu.


Kraukšķīgi ceptie sīpoli rīvmaizē

Pannā saceptus sīpolus daudzi manas paaudzes cilvēki atceras no bērnības – garšīga piedeva ceptiem kartupeļiem, putrām un ēdama arī tāpat vien, ja esi īsts cepto sīpolu fans. Šoreiz pievienosim rīvmaizi – latviešu vēderiem varētu patikt, bet vispār šāda recepte atrodama gan itāļu, gan meksikāņu un vācu virtuvē.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols
  • 1 tējk. rīvmaizes (ar kaudzi)
  • 10 g sviesta sāls
  • šķipsna paprikas pulvera
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana: 

1. Sīpolus nomizo un sagriež plānos gredzenos.

2. Katliņā izkausē sviestu un pieber sāli un paprikas pulveri. Pievieno sīpolu gredzenus un apmaisa, lai garšvielotais sviests apņem sīpolus. Pārkaisa rīvmaizi un vēlreiz visu kārtīgi apmaisa.

3. Pannā sakarsē mazliet eļļas un apcep sīpolus ar rīvmaizi zeltaini brūnus.

4. Tad saceptos sīpolus liek traukā, kas izklāts ar virtuves papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa un sīpoli saglabājas kraukšķīgi.

Ceptie sīpoli lieliski sader gan ar otru recepti – bukstiņputru –, gan kā piedeva kartupeļiem, sautējumiem un krēmzupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata