Balto pupiņu humoss ar saulē kaltētiem tomātiem
Brokastu smēriņš uz maizītes, launaga uzkoda ar svaigiem dārzeņiem vai vēl citādos veidos, kā nu kuram labāk garšo. Ja nav jāiet cilvēkos, ieteicams pievienot arī ķiplociņu, lai aizbaidītu nelūgtus vīrusus
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: bļodiņa ar humosu
SASTĀVDAĻAS
- 1 mazā kārba balto, konservēto pupiņu
- 60 g saulē kaltētu tomātu eļļā (pašu eļļu arī 1 ēd. k.)
- 80 g krēmsiera
- 1/2 tējk. maltu koriandra sēklu mazliet svaigi spiestas citrona sulas sāls, pipari pēc garšas
Tomātu vietā pie pupiņām var likt citas piedevas pēc patikas, piemēram, olīvas, kaperus utt.
GATAVOŠANA
1. Pupiņām nolej lieko šķidrumu, bet mazliet atstāj humosa šķidrināšanai.
2. Liek pupiņas blendējamā traukā, pievieno saulē kaltētos tomātus, mazliet arī eļļu, krēmsieru un maltu koriandru.
3. Sablendē, pēc vajadzības pievienojot šķidrumu no konservētajām pupiņām.
4. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu, sāli un piparus pēc garšas.
Siltie kartupeļu salāti ar pākšu pupiņām un burkāniem
Ēst šos salātus siltus vai atdzisušus – tas ir gaumes jautājums, bet, kamēr pavasaris vēl drēgns, iesaku tomēr silto versiju. Ja nav pretenziju, ierosinu tos bagātināt arī ar smalki sakapātu sarkano sīpoliņu!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 3 - 4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 200 g saldētu zaļo pākšu pupiņu
- 5 kartupeļi
- 2 vidēji burkāni pa šķipsnai sāls, cukura un oregano eļļa cepšanai svaigi pētersīļi
- 1–2 ēd. k. marinētu kaperu
- Mērcītei
- 3 ēd. k. olīveļļas
- 1 ēd. k. citrona sulas 1 tējk. Dižonas sinepju
- 1 ēd. k. marinēto kaperu šķidruma (ja ir) sāls, cukurs, pipari pēc garšas
Kā jau ievadā minēts, tie, kuriem garšo sīpoli, noteikti pievienojiet smalki sakapātu sarkano sīpolu vai šaloti.
GATAVOŠANA
1. Kartupeļus un burkānus nomizo. Kartupeļus sagriež šķēlītēs (2–3 mm plānās), burkānus mazos kubiņos.
2. Ber bļodā sagrieztos kartupeļus un burkānus, pievieno atlaidinātas saldētās pākšu pupiņas. Pieber pa šķipsnai sāls, cukura un oregano, pārlaista ar devīgu šļuku eļļas un visu samaisa.
3. Izber apeļļotos dārzeņus uz cepešplātnes, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūšu, līdz kartupelīši smuki sāk apbrūnēt.
4. Ceptos dārzeņus un pupiņas mazliet padzesē, ber bļodā. No visām sastāvdaļām sablendē mērcīti (var sakult arī ar roku vai sakratīt burciņā), pievieno smalki sakapātus pētersīļus un pārlej siltajiem salātiem. Pieber arī kaperus un visu samaisa.