Laika ziņas
Šodien
Migla

Spēkam agrā pavasarī

Kādam gavēnis, kādam nogurums pēc ziemas, vēl kādam apņēmības pilna slaidās līnijas ieturēšana – pākšaugi derēs visiem! Sātīgi, labs augu valsts olbaltumvielu avots un liela dažādība. Visādas pupiņas, zirņi, krāsainas lēcas – šos visus garšīgos ēdienus šomēnes liksim galdā!

Balto pupiņu humoss ar saulē kaltētiem tomātiem

Brokastu smēriņš uz maizītes, launaga uzkoda ar svaigiem dārzeņiem vai vēl citādos veidos, kā nu kuram labāk garšo. Ja nav jāiet cilvēkos, ieteicams pievienot arī ķiplociņu, lai aizbaidītu nelūgtus vīrusus

 

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: bļodiņa ar humosu

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 mazā kārba balto, konservēto pupiņu
  • 60 g saulē kaltētu tomātu eļļā (pašu eļļu arī 1 ēd. k.)
  • 80 g krēmsiera
  • 1/2 tējk. maltu koriandra sēklu mazliet svaigi spiestas citrona sulas sāls, pipari pēc garšas

Tomātu vietā pie pupiņām var likt citas piedevas pēc patikas, piemēram, olīvas, kaperus utt.

 

GATAVOŠANA

1. Pupiņām nolej lieko šķidrumu, bet mazliet atstāj humosa šķidrināšanai.
2. Liek pupiņas blendējamā traukā, pievieno saulē kaltētos tomātus, mazliet arī eļļu, krēmsieru un maltu koriandru.
3. Sablendē, pēc vajadzības pievienojot šķidrumu no konservētajām pupiņām.
4. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu, sāli un piparus pēc garšas.


Siltie kartupeļu salāti ar pākšu pupiņām un burkāniem

Ēst šos salātus siltus vai atdzisušus – tas ir gaumes jautājums, bet, kamēr pavasaris vēl drēgns, iesaku tomēr silto versiju. Ja nav pretenziju, ierosinu tos bagātināt arī ar smalki sakapātu sarkano sīpoliņu!

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes 

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 3 - 4 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g saldētu zaļo pākšu pupiņu
  • 5 kartupeļi
  • 2 vidēji burkāni pa šķipsnai sāls, cukura un oregano eļļa cepšanai svaigi pētersīļi
  • 1–2 ēd. k. marinētu kaperu
  • Mērcītei
  • 3 ēd. k. olīveļļas
  • 1 ēd. k. citrona sulas 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 ēd. k. marinēto kaperu šķidruma (ja ir) sāls, cukurs, pipari pēc garšas

Kā jau ievadā minēts, tie, kuriem garšo sīpoli, noteikti pievienojiet smalki sakapātu sarkano sīpolu vai šaloti.

 

GATAVOŠANA

1. Kartupeļus un burkānus nomizo. Kartupeļus sagriež šķēlītēs (2–3 mm plānās), burkānus mazos kubiņos.
2. Ber bļodā sagrieztos kartupeļus un burkānus, pievieno atlaidinātas saldētās pākšu pupiņas. Pieber pa šķipsnai sāls, cukura un oregano, pārlaista ar devīgu šļuku eļļas un visu samaisa.
3. Izber apeļļotos dārzeņus uz cepešplātnes, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūšu, līdz kartupelīši smuki sāk apbrūnēt.
4. Ceptos dārzeņus un pupiņas mazliet padzesē, ber bļodā. No visām sastāvdaļām sablendē mērcīti (var sakult arī ar roku vai sakratīt burciņā), pievieno smalki sakapātus pētersīļus un pārlej siltajiem salātiem. Pieber arī kaperus un visu samaisa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Telefona lietotāju kļūmes

Vadot dienas kopā ar mobilo tālruni nu jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu, droši vien katrs lietotājs piedzīvojis vismaz kādu starpgadījumu. Bet, izrādās, visbiežāk cilvēkiem nācies pārdzīvot par zi...

Stūris Ģertrūdes viducī

Zivju lietošana uzturā pēdējā laikā kļūst arvien iecienītāka, un ne jau tāpēc, ka no vairāk nekā 35 tūkstošiem zivju sugu vairākas spēj savas dzīves laikā vairākas reizes mainīt dzimumu turp un atpaka...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata