Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas lepnums: Skolotāja Agra Apsīša hobijs ir viņa darbs

Bariņš puišu Puzes novada Stiklu speciālajā internātskolā mazliet samulst, taujāti, kāds ir labs skolotājs. «Pacietīgs. Nepaceļ balsi. Sirsnīgs. Ļauj mācīties arī no savām kļūdām, jo visiem jau gadās kļūdas,» pirmais ierunājas Ingus. Puiši jau padzirdējuši, ka skolotājs Agris Apsītis, kurš viņiem māca galdnieka amatu, pieteikts nominācijai Latvijas lepnums kā labs cilvēks, kurš nevienam neatsaka palīdzību.

«Apsītis tiešām ir kolosāls,» kautrību pārvarējuši, cits pār citu sauc Rihards, Normunds, Diāna, Oļegs. Internātskolas gaitenī, kur bērni burtiski līp ap savu audzinātāju, valda priecīgi satraukta kņada. Visi grib fotografēties kopā ar Apsīti, tā skolotāju te uzrunā. «Ir, ir Apsītis mums tēva vietā,» klusi nosaka Gvido.

Mēs viņu mīlam

Skolotājs Agris vienmēr kaut ko izdomājot - kopā braukuši ar riteņiem, gājuši triju kilometru nakts pārgājienā ar teltīm uz Velnezeru. «Makšķerējām, runājāmies, arī ugunskurs bija,» acis mirdz Stiklu bērnunama audzēknim Oļegam. «Ar Agri ir interesanti! Var pasmieties, var par dzīvi parunāt. Citās skolās skolotāji ir citādi, bieži vien skolēnus sadala - o, šitais ir paipuisītis, bet ar to vispār nerunāšu. Te tā nav. Visi ir draudzīgi,» atmosfēru raksturo Ingus. Viņam skolotājs ir autoritāte. «Jā, Apsītis ir feins! Manā istabiņā skapis salūza, uzreiz gājām pie viņa. Zinām, ka atnāks un izdarīs,» skolotāja labos darbus steidz uzskaitīt Diāna. Kolēģe internātskolas skolotāja Inta Pāvelsone apliecina: «Bērni viņu mīl. Un arī mēs viņu mīlam.»

Kam pirmajam zvanīt

No internātskolas dodamies uz blakus esošo bērnunamu, vairāki puikas nāk līdzi. Kādi ir skolotāja hobiji? «Man tehnika patīk, ar mašīnām braukt,» stāsta Agris. Bērnunama puikas uzreiz palielās - skolotājs piesēdina pie stūres arī viņus, kaut amata aprakstā tas, protams, nav iekļauts. «Bet puikām taču arī gribas! Mans hobijs ir darbs, patīk ar bērniem strādāt.» Bilstu, ka tad iznāk ziedot savu brīvo laiku. «Toties man ir daudz draugu. Ir jābūt visiem kopā, citam cits jāatbalsta - tikai tā kaut ko var panākt,» saliedētības nozīmi uzsver Agris.

Bērnunamā viņš ir audzinātājs 12 zēniem vecumā no divarpus līdz septiņpadsmit gadiem. «Kuš, Ričiņš guļ,» jau uz sliekšņa brīdina Jānis, grupā vecākais. Ričiņš, vismazākais, - tikai nesen ievietots bērnunamā. Puikas vedina apskatīt virtuvi, kur «nolūzis» Ričiņš. Lai arī skolotājs brīdina, ka virtuvē valdošā kārtība esot «kā jau pie puikām», kārtība te kā uz kuģa! Puiši paēdot ēdnīcā, bet virtuvē gatavojot sev vakariņas. «Skolotājs mums no mājām nes šo to no produktiem, kartupeļus,» pastāsta Jānis. «Viņš vienkārši ir labs cilvēks. Tuvējā apkārtnē nav otra tāda. Bērnus sasēdina autobusā un ved ekskursijās, dzīves gudrības puišiem māca, lai viņi zina, kā tēva lomu prast ģimenē pildīt. Agris pievelk ar savu auru,» saka bērnunama audzinātāja Kristīne Karņicka. Uz ceļa, ja mašīna saplīsusi, neesot pat divu domu, kam pirmajam zvanīt. «Apsītis mums ir kā glābējzvans.»

Augustā glābis arī Stiklu vienīgo veikaliņu. Veikala pārdevējs Oskars Jansons pēc darba aizslēdzis veikalu un devies uz Dundagu. Elektrības pārslodzes dēļ veikals sācis degt. «Zvanīju Apsītim, lai durvis lauž vaļā. Viņš izglāba veikalu, apdzēsa ugunsgrēku. Tiešām esam lepni par viņu. Šajos laikos tādi cilvēki retums,» stāsta Oskars.

Cits paņemtu sev

Latvijas lepnumam Agri Apsīti pieteica viņa jaunākā meita Zane - tētis esot īpašs ne tikai darbā un ģimenē, bet arī pret līdzcilvēkiem. Viņas māsa Agrita dedzīgi stāsta: «Cik viņš izpalīdzīgs uz ceļa! Vienugad pirmajos salos braucām un saskaitījām - ceļa malā 11 saplīsušas mašīnas. Tētis pieturēja pie katras, noprasīja, vai nevajag palīdzēt. Reiz priekšā braucošajam smagajam paklājs izkrita. Cits būtu paņēmis to sev, bet tētis - nē, savāca, panāca priekšā braucošo mašīnu un atdeva paklāju.» Laimai, Agra dzīvesbiedrei, kad meitas slavē tēti, acīs sariešas asaras. Viņa neslēpj - vēlētos, lai abiem būtu vairāk kopīgu brīvu brīžu. Taču Laima dzīvesbiedru saprot, jo arī pati strādā bērnunamā: «Jā, ar šiem bērniem nav viegli, bet Agris viņiem kā savējais. Mazo Ričiņu pie sevis uz mājām paņemam. Vēl nesen puisītis vispār nerunāja, bet tagad, izstiepis rociņas, skrien Agrim pretī un sauc: «Apī, Apī!» Pa klēpi Agrim vien dzīvojas.»

Ja būtu iespēja dzīvē kardināli kaut ko mainīt, ko Agris mainītu? Viņš nopūšas - par to esot domājis. «Paskatos uz savu ģimeni... Un esmu apmierināts, kā dzīve iekārtojusies. Ar savu ģimeni,» Agrim acīs saskrien asaras. Asaras acīs ir arī Zanei, Agritai, Laimai. Agris ir viņu ģimenes lepnums.

Akciju «Latvijas lepnums» jau devīto gadu pēc kārtas rīko laikraksts Diena un TV3, piedaloties draugiem.lv. Piesakiet savu kandidātu akcijai «Latvijas Lepnums 2012», sūtot vēstules uz [email protected] vai pa pastu Mūkusalas 15, Rīga, LV-1004. Pieteikuma anketas iespējams aizpildīt arī portālos www.diena.lvwww.tv3.lv un www.draugiem.lv.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi