Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ziņas

Var stimulēt ar nodokļiem © DIENA

Uzkrājumu veidošana Latvijā nesokas ne tikai tāpēc, ka mūsu valstī kopējais algu līmenis ir zems, turklāt daudziem trūkst izpratnes par investīciju lietderīgumu, bet arī motivējošu elementu trūkuma dēļ. Rezultāts ir visai bēdīgs, un pat tie cilvēki, kuru rocība iepriekš ir bijusi plaša, mainoties ekonomikas konjunktūrai, var nonākt pie sasistas siles. Līdz ar to šobrīd, iespējams, ir vērts diskutēt, ka varbūt valstij būtu izdevīgāk motivēt iedzīvotāju uzkrājumu veidošanas kultūru nekā vēlāk domāt par pabalstu izmaksu.

Cer uz lielākām prēmijām © DIENA

Covid-19 atnākšana ir izraisījusi krasus kontrastus apdrošināšanas tirgū – daļa sektoru piedzīvojusi kritumu, bet vienlaikus atsevišķos segmentos ir vērojams apjomīgs kāpums. Apdrošināšanas tirgus norises var uzskatīt par ekonomikas spoguli.

Vai pandēmija veicinās ēnu ekonomiku? © DIENA

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas viens no mūsu valsts lielākajiem izaicinājumiem ir bijusi cīņa ar ēnu ekonomiku. Desmit gadu laikā bijām spējuši to samazināt visai ievērojami – 2009. gadā ēnu ekonomika veidoja 36,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2019. gadā – vairs tikai 23,9%. Diemžēl, Covid-19 pandēmijai un politiķu reakcijai uz šo krīzes situāciju ir būtisks potenciāls ēnu ekonomikas apmērus atkal palielināt.

Investors no Turcijas Liepājas metalurga teritorijā sola ieguldīt 200 miljonus eiro

Turcijas metalurģijas uzņēmums Aslanli Metalurji izteicis piedāvājumu SIA FeLM izsludinātajā izsolē par iespējām iegādāties KVV Liepājas metalurga elektrotēraudkausēšanas kompleksu un nekustamo īpašumu, paredzot tuvāko piecu gadu laikā investēt 200 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Turcijas uzņēmuma pārstāvji.

Apple prezentē jaunus planšetdatoru iPad modeļus

ASV informācijas tehnoloģiju gigants Apple Inc. otrdien tiešsaistē notikušajā pasākumā prezentējis jaunus planšetdatoru iPad modeļus, tādējādi reaģējot uz patērētāju aizvien pieaugošo interesi pēc šādām ierīcēm un darba iespējām mājās koronavīrusa pandēmijas laikā.

Interese par Latviju nezūd © DIENA

"Lai arī man Rīgā ir biznesa projekti, patlaban uz Latviju nebraukšu, jo ir pieejami tikai tādi lidojumi, kas paredz vismaz trīs pārsēšanās, turklāt aviobiļešu cenas ir augstas!", "Ikgadējais brauciens pie draugiem uz Latviju jāatliek, jo valstī, kurā dzīvoju un strādāju, pastāv ceļošanas ierobežojumi!", "Covid-19 krīze ir radījusi saspringtu situāciju mūsu uzņēmumā, līdz ar to atvaļinājumam Latvijā nav piemērots brīdis, turklāt nav tik daudz brīva laika, lai varētu ievērot pašizolāciju!", "Mēs ar bērniem noteikti aizbrauksim uz Latviju, bet šobrīd izvairāmies no jebkādām vietām, kur ir cilvēku drūzma, turklāt bērniem ir skola!", "Covid-19 laikā es vispār atturos ceļot, bet noteikti aizbraukšu uz Latviju pēc pandēmijas, jo gribu atkal dzirdēt latviešu valodu un pabūt dzimtajā pilsētā!" Aptuveni šādas un līdzīgas vēstis no ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem – draugiem, radiniekiem, kā arī sadarbības un biznesa partneriem – 13 pandēmijas mēnešos ir saņēmuši daudzi mūsu valsts iedzīvotāji.

airBaltic koncerns pērn cietis zaudējumus 264,6 miljoni eiro apmērā

Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic koncerns pērn strādāja ar 142,6 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 72% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi sasniedza 264,6 miljonus eiro, kas ir par 29 reizēm vairāk nekā 2019.gadā, liecina liecina kompānijas publiskotā informācija.

Neseko pasaules tendencei © DIENA

Laikā, kad pasaules vadošie biržas indeksi sasniedz aizvien jaunus aktivitātes punktus, Latvijas akciju tirgus ar īpašu pircēju aktivitātes pieaugumu neizceļas, un tā vērojama vienīgi attiecībā uz atsevišķu emitentu akcijām. Latvijas biržas indekss šā gada pirmajā ceturksnī ieslīdzis mīnusos, atskaites periodā sarūkot par 1,36%.

Karjeras maiņas iemesli – gan pašu izvēle, gan Covid-19 krīze © DIENA

Mārketinga speciālists, valsts pārvaldes ierēdnis, baņķieris, veikala vadītājs un grāmatvedis. Kas šiem cilvēkiem kopīgs? Tas, ka šobrīd viņi visi kļuvuši par informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem, jo nesen pārkvalificējušies un jaunajā nozarē sākuši karjeru no nulles. Minētie daži piemēri ir tikai kripatiņa no visiem tiem cilvēkiem, kas pārkvalificējušies, un, it īpaši Covid-19 pandēmijas ietekmē, izvēle bijusi par labu IT jomai.

Rietumu rūpniecība nespēj atgūties © DIENA

Uzliesmojot Covid-19 pandēmijai, globālā ekonomika saskārusies ar līdz šim nebijušiem izaicinājumiem, kuru rezultāts ir planētas iedzīvotāju patēriņa struktūras izmaiņas.