Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziņas

Inovācijas loģistikā © DIENA

Covid-19 pandēmijas ēnā ar izaicinājumiem saskārusies arī loģistikas nozare. Pirmkārt, tie bija fiziskas pārvietošanās ierobežojumi Eiropas valstīs, no kurienes Latvijā tiek ievests vairums preču. Pastiprinātas drošības prasības autovadītājiem, sastrēgumi uz robežām, ierobežota piekļuve noliktavām – tas viss palēnināja nozares darbu.

adidas par 2, 1 miljardu eiro pārdos Reebok

Vācijas sporta apģērbu, apavu un aksesuāru ražotājs adidas ar zaudējumiem strādājošo ASV meitasuzņēmumu Reebok par 2,1 miljardu eiro pārdos ASV kompānijai Authentic Brands Group, paziņojis adidas_.

Inflācijas kāpums kļuvis krietni lēzenāks © DIENA

Šā gada pavasarī negaidīti straujo patēriņa cenu lēcienu, kas pamatā bija saistīts ar dažādu preču resursu sadārdzināšanos izejvielu biržās, patlaban nomainījis lēzenāks kāpums. Jau otro mēnesi pēc kārtas gada inflācijas rādītājs mainās relatīvi maz – mēneša laikā palielinoties par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vērojami būtiski algu kontrasti © DIENA

Lai saprastu, ka sabiedrību maldinošs ir dažu politiķu un valsts iestāžu darbinieku bieži kultivētais apgalvojums, ka Latvijā valsts sektorā ir zems atalgojums, bet privātajā sektorā – augsts, ir vērts ielūkoties datos, ko apkopojusi Centrālā statistikas pārvalde, (CSP) un arī pētījumā, ko, balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju, veikusi kompānija Lursoft.

Patēriņa cenas jūlijā Latvijā gada laikā pieaugušas par 2,8%

Patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju Latvijā pieaugušas par 0,4%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2020.gada jūliju - patēriņa cenas palielinājušās par 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tele2 samazinās SIM karšu iepakojumā izmantoto plastmasas apjomu par 1 tonnu

Tele2 ir pirmais mobilo sakaru operators Latvijā, kas, rūpējoties par apkārtējo vidi, uz pusi samazinās SIM karšu plastmasas ietvaru jeb iepakojuma izmēru. Šis lēmums ļaus samazināt plastmasas daudzumu, kas tiek izmantots SIM karšu ražošanā, par aptuveni 50% jeb vairāk nekā 1 tonnu gadā. Jāatzīmē, ka katru gadu uzņēmums klientiem izsniedz aptuveni pusmiljonu jaunu SIM karšu, kas šobrīd ir ievietotas vizītkaršu izmēra plastmasas ietvarā.

Bez drosmīgām idejām neiztikt © DIENA

Covid-19 pandēmijas laiks liek domāt radoši un veidot inovatīvus tūrisma piedāvājumus. Lai tūristi kādā galamērķī uzturētos ilgāk par pāris stundām, ir svarīgi, lai tur būtu pieejamas laika pavadīšanas iespējas ceļotājiem ar dažādu gaumi. Savukārt daudzveidīgi piedāvājumi nav īstenojami bez uzņēmumu un pašvaldību sadarbības. Šādi secinājumi izskanēja diskusijā Koprade tūrismā – kā konkurēt sadarbojoties?.

Lai arī maskās, bet brīvi no pandēmijas © DIENA

Vidusjūras salu valsts Malta atsākusi tūrisma sezonu, tomēr, sargājot iedzīvotājus, atļauts iebraukt tikai pilnībā pret Covid-19 vakcinētiem viesiem. Alternatīva – karantīnas laiks par saviem līdzekļiem jāpavada īpašas karantīnas viesnīcas numurā. Maltas valdība meklē iespējas palīdzēt uzņēmējiem, tāpēc piešķir dažādus pabalstus, kas silda vietējo tirgu.

Cer izmantot tramplīnu uz Līča valstīm © DIENA

Latvijas dalība starptautiskajā izstādē Expo 2020, kas notiks Dubaijā (Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE)), ir pastiprinājusi interesi par sadarbības perspektīvām ar AAE un citām, tuvumā esošajām valstīm.

Laba peļņa arī Baltijā © DIENA

Raugoties uz galvu reibinošo akciju cenu kāpumu iepriekš rietumvalstu tirgos, der atcerēties, ka labas peļņas iespējas var piedāvāt arī Baltijas valstu akciju tirgi. Nereti tirgus likviditāte šeit ir zemāka, tomēr daudzi uzņēmumi ir atpazīstamāki un priekšstats par to darbību var veidoties no vietējā informatīvajā telpā cirkulējošajām ziņām. Vēl būtisks faktors par labu ieguldījumiem Baltijas vērtspapīru tirgos ir saistīts ar faktu, ka Covid-19 krīzē šā reģiona ekonomikas cieta ievērojami mazāk nekā Rietumeiropā vai ASV. Līdz ar to var teikt, ka ieguldījumi tiek veikti uz veselīgāka finansiālā pamata.

Sporta zaļais kurss © DIENA

Populāru sportistu fanu pulks ir kuplāks par daudzu politiķu sekotāju skaitu, tāpēc sportisti tiek aicināti kļūt par dažādu mārketinga kampaņu sejām. Dažas no šīm kampaņām iedvesmo tuvējās apkaimes ļaudis, citas – pāršalc un aizkustina visu pasauli. Sports ir ne tikai milzīgs bizness biļešu pārdošanas, reklāmas un derību ziņā, bet arī iespēja virzīt sabiedrības viedokli.

Bīstamie tālruņa zvani © DIENA

Pēdējā laikā gan Latvijas Banka, gan vairākas komercbankas, gan Valsts policija brīdina iedzīvotājus par finanšu krāpnieku aktivizēšanos, turklāt šajā gadījumā blēžu centieni izkrāpt naudu nav saistīti ar viltotām e-tirdzniecības vietnēm, dīvainām kriptovalūtu shēmām vai citām tikai interneta lietotājiem bīstamām blēdībām, bet gan ar zvanīšanu pa tālruni.

Aviopasažieru skaits pieaug © DIENA

Tiek prognozēts, ka Eiropā aviopasažieru pārvadājumu nozare tādus apjomus, kādi bija pirms Covid-19 pandēmijas, sasniegs tikai 2024. gadā. Tajā pašā laikā dažādas aptaujas visai stabili rāda, ka jau šovasar doties ārvalstu ceļojumā plāno aptuveni 60% respondentu. Jaunākie publiskotie gaisa satiksmi raksturojošie dati apliecina, ka lidmašīnu pasažieru skaitam ir tendence augt.

Prasmīguma vārdā © DIENA

Lai uzņēmumi, iestādes un organizācijas labāk un aktīvāk pilnveidotu savu darbinieku prasmes, Latvijā tiks veidota darba devēju atbalsta sistēma.

Prognoze nav pesimistiska © DIENA

Vide, kurā šodien strādā pensiju pārvaldnieki, ir ļoti labvēlīga visiem pensiju otrā līmeņa dalībniekiem, un Latvijas pensiju otrā līmeņa aktīvajiem ieguldījumu plāniem šī gada pirmais pusgads bijis labs. Turklāt atbilstoši notikumiem finanšu tirgū labāk klājies tiem plāniem, kas vairāk iegulda akcijās.

Tele2 piedāvā jaunu apdrošināšanas pakalpojumu – SOS palīdzību uz ceļa

Mobilo sakaru operators Tele2 turpina paplašināt savu darbību apdrošināšanas tirgū un kā atsevišķu pakalpojumu ieviesis automašīnas tehniskās palīdzības apdrošināšanu jeb SOS palīdzību uz ceļa. Tele2 ir pirmais Baltijas valstīs, kas piedāvā šādu pakalpojumu, un tā izveidē ir investēti aptuveni 100 000 eiro. Šī apdrošināšana noderēs ikvienam automašīnas īpašniekam, jo dažādu automašīnas ķibeļu gadījumā varēs saņemt diennakts tehnisko palīdzību jebkurā vietā Baltijā.