Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziņas

FKTK apstiprina DelfinGroup IPO prospektu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 21. septembra padomes sēdē ir apstiprinājusi Latvijas finanšu koncerna a/s DelfinGroup akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) prospektu. Tādejādi AS DelfinGroup būs pirmais uzņēmums kopš 2017.gada, kurš veiks akciju IPO Nasdaq Riga.

Kas īsti ir kvalitāte? © DIENA

"Kvalitatīvs" ir gandrīz vai obligāts jēdziens, ar kuru mūsdienās, cerot uz pircēju atsaucību, tiek raksturots teju katrs produkts un pakalpojums.

Par kvalitāti un cenu © DIENA

Pēdējie divi gadi būvniecībā bijuši aizraujoši, jo no pilnīgas neziņas par to, kā Covid-19 pandēmija ietekmēs šo jomu, esam attapušies brīdī, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Taču arī citas pārmaiņas bijušas pārsteidzošas, jo Latvijas iedzīvotāji ir atkāpušies no ierastā, ka cena nosaka materiālu izvēli, un priekšroku tagad dod kvalitātei un ilgmūžībai. Iepriekšējos gados iedzīvotāji labprātāk izvēlējās lētākos būvmateriālus, kvalitāti atstājot otrajā plānā, bet patlaban pirmo reizi daudzu gadu gaitā var vērot izmaiņas – kvalitāte guvusi virsroku, un izmaksas nonākušas sekundārā lomā.

IEA: Naftas pieprasījums pasaulē atkal palielināsies no oktobra

Naftas pieprasījums pasaulē samazinājies trīs mēnešus pēc kārtas, ņemot vērā ar koronavīrusu inficēto cilvēku skaita pieaugumu Āzijā, taču sagaidāms, ka tas atkal palielināsies nākammēnes, otrdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Piecos reģionu centros uzsāk uzņēmējdarbības izglītības semināru ciklu skolēniem

Šodien startē Junior Achievement Latvia (JA Latvia) rīkotais tiešsaistes semināru cikls skolēniem un pedagogiem Jauno uzņēmēju skola 2021, kas norisināsies no 14. līdz 28. septembrim, kopā piecos Latvijas reģionos. Semināru laikā skolotāji un skolēni varēs uzzināt par izglītojošām uzņēmējdarbības programmām, iepazīties ar skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) veidošanas un attīstīšanas iespējām, uzzināt par jau veiksmīgi strādājošiem skolēnu mācību uzņēmumiem un uzklausīt dažādu biznesa ekspertu pieredzi.

Iespējas un riski virtuālajā vidē © DIENA

Interneta pieslēgums pagājušajā gadā bija 89,7% Latvijas mājsaimniecību, un regulāri, vismaz reizi nedēļā, internetu lietoja 86,9% aptaujāto mūsu valsts iedzīvotāju, rāda Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktais pētījums.

Uz ražošanas pleciem © DIENA

Jaunākie statistikas dati liecina, ka mūsu valsts tautsaimniecība ir piedzīvojusi straujāko kāpumu kopš treknajiem gadiem šī gadsimta sākumā. Tiesa, šajā gadījumā runa pārsvarā ir par Covid19 pandēmijas laikā zaudētā atgūšanu. Taču neraugoties uz to, ka pandēmija aizvien turpinās un vairākās ekonomikas nozarēs joprojām ir krīze, šobrīd mūsu valsts ekonomikai kopumā ir izdevies pārsniegt gan pirmspandēmijas līmeni, gan arī sasniegt jaunu vēsturiski augstāko punktu. Tas gan nenozīmē vispārēju labklājības pieaugumu pat tad, ja redzams vidēji statistiskās algas kāpums. Turklāt ir jārēķinās, ka krīzes laikā krietni vien padilušā uzņēmumu finansiālā kapacitāte var likt sevi manīt jau nākamo ceturkšņu laikā.

Palīdz prasme pielāgoties un jaunas idejas © DIENA

Kā zināms, Covid-19 pandēmija visvairāk skāra ēdināšanas, viesmīlības un tūrisma nozari. Ir dzirdēti vairāki bēdīgi stāsti par to, kā nācies slēgt vienu otru naktsmītni, kā arī tūrisma uzņēmumu, kas līdz šim savu darbību galvenokārt balstīja uz ekskursijām, tātad – uz daudziem apmeklētājiem. Dažam labam tūrisma uzņēmējam pat vajadzējis meklēt darbu pilnīgi citā jomā. Stāsti un pieredze ir ļoti dažāda, tāpat kā dažādi ir cilvēki, viņu spējas, kā arī prasme pielāgoties un izdzīvot krīzes laikā. Atšķirīgi, protams, ir arī apstākļi, kādos uzņēmēji strādā, tāpēc Diena uzklausīja četrus cilvēkus – viesu nama 365 brīvdienas īpašnieci Lieni Pelši Baložos, Rāmavas (Depkina) muižas pārvaldnieci Ilzi Stefaņenkovu Rāmavā, atpūtas kompleksa Sauleskalns īpašnieku Jāni Meijeru Ropažos un zirgu fanu kluba Īriss īpašnieci Ievu Kondrāti Rīgā.

Sudraba spožums pablāv © DIENA

Neraugoties uz ekonomisko krīzi, valdības un centrālo banku sniegtais atbalsts globālajai tautsaimniecībai radījis labvēlīgu augsni cenu kāpumam pasaules preču biržās. Tomēr šis kāpums nav vienmērīgs un neattiecas uz visām izejvielām. Starp šādiem izņēmumiem ir arī sudrabs, kuram vismaz teorētiski pašreizējie apstākļi būtu labvēlīgi, lai cena biržā pieaugtu. Tomēr realitāte ir stipri atšķirīga, un laika posmā no pagājušā gada beigām līdz 26. augustam sudraba cena kritusies par 11,4% – līdz 23,55 ASV dolāriem (ap 20 eiro) par Trojas unci.

Grib drošus ceļojumus © DIENA

Pēc teju pusotra gada ierobežotām ceļošanas iespējām esam atsākuši izbaudīt brīvdienas ārpus Latvijas. Daži cer ieraudzīt interesantas vietas bez lielas cilvēku plūsmas, daži ir izslāpuši pēc citādas ainavas nekā ikdienā redzamā, vēl daži – pēc kādas metropoles piedāvātajiem kultūras pasākumiem. Pērnais gads bijis labvēlīgs Latvijas vietējā tūrisma jomai, bet šogad, kad valstis atver robežas tūrismam, ieviests un darbojas Eiropas Savienības vienotais Covid19 sertifikāts, ceļošana ārpus Latvijas kļūst arvien populārāka un pieprasītāka.

Laukos, kaut arī gausi, ienāk gudrās tehnoloģijas © DIENA

Lai gan gudro tehnoloģiju ieviešana lauksaimniecībā notiek visai lēni, tā būtiski palīdzētu risināt darbaroku trūkumu un arī sekmētu izmešu apjomu mazināšanu. Vienlaikus tehnoloģiju attīstība varētu ieinteresēt jauniešus aktīvāk pievērsties zemkopībai, nevis no vectēva mantoto īpašumu ātri vien pārdot un pārvākties uz dzīvokli lielpilsētā.