Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ziņas

Eksports šūpojas pandēmijas šūpolēs © DIENA

Covid-19 pandēmijas ietekmē šis gads sācies ar eksporta kritumu. Janvārī, vērtējot gada griezumā, Latvijas preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājusies par 0,9%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Sliktākais aiz muguras? © DIENA

Covid-19 pandēmija aizvadītajā gadā ir ievērojami satricinājusi darba tirgu. Tiesa gan, nevar runāt par vispārējas krīzes iestāšanos, jo, kamēr daudzi iedzīvotāji ir zaudējuši darbu un ienākumus, citiem ir izdevies tikt pie algas pielikuma.

Komercīpašumos turpinās izaugsme © DIENA

Koronaķibeles izraisītās blaknes radījušas traucējumus vairāku tautsaimniecības nozaru, piemēram, izklaides, atpūtas, viesmīlības un tūrisma, darbā, liekot arī uzdot jautājumus par vēl vairāku citu tautsaimniecības sfēru attīstības perspektīvām.

Aizvien pieaug interese par to, kā darboties kapitāla tirgos © DIENA

''Kompānijas Tesla akciju cenas gada griezumā kāpušas par 300%!'', ''Kriptovalūtas Bitcoin cena sasniegusi vēsturiski augstāko līmeni!'', ''Investori sajūsmā!'' – šādus un līdzīgus virsrakstus pēdējā gada laikā medijos var manīt visai bieži. Lai gan tieši pirms gada Covid-19 pandēmija radīja strauju kritumu daudzos tirgos, tagad tirgi ir atguvušies, turklāt nereti arī piedzīvojuši strauju izaugsmi.

IEA: Globālais naftas pieprasījums līdz 2026.gadam sasniegs rekordu

Naftas pieprasījums pasaulē līdz pirmskrīzes līmenim atgriezīsies divu gadu laikā un sasniegs rekordaugstu līmeni līdz 2026.gadam, ja vien valstis neīstenos straujus pasākumus klimata mērķu sasniegšanai, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Vai laimējāt nodokļu loterijā? © DIENA

Lai gan daudzviet pasaulē 1. marts simbolizē vienīgi pirmā pavasara mēneša sākumu, Latvijā šis datums saistās ar startu visai savdabīgai loterijai. No 1. marta var iesniegt ienākumu deklarāciju par iepriekšējo gadu un cerēt, ka šajā loterijā laimēsi – būs izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksa. Deklarācijas iesniegšanu gluži kā savulaik dzīšanos pēc Dziesmu svētku biļetēm var uzskatīt par Latvijas iedzīvotāju tradīciju.

Aug, bet nedaudz lēnāk © DIENA

Sekojot pagājušā gada pēdējo mēnešu tendencēm, Latvijas rūpniecība pozitīvus rādītājus turpina demonstrēt arī šajā gadā. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka šā gada janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo mēnesi Latvijas rūpniecības produkcijas apjoms audzis par 2,8%, tajā skaitā galvenajā ražošanas pamatnozarē – apstrādes rūpniecībā – produkcijas izlaides apjoms gada laikā palielinājies par 2,2%. Ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas izlaide pieaugusi par 4%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē fiksēts 7,5% vērts kāpums. Pēdējais gan nav nekas neparasts, ja ņemam vērā, ka šogad ir aukstāka ziema nekā iepriekšējā.

Labklājības asie kontrasti © DIENA

Globālais Covid-19 uzplaiksnījums turpinājis veicināt noslāņošanos Latvijas mājsaimniecību segmentā. Par to liecina fakts, ka līdz ar darba tirgus sašaurināšanos pagājušajā gadā ir pieaudzis to mājsaimniecību skaits, kuras uzskata, ka ikdienas izdevumus sedz ar ļoti lielām grūtībām.

Volstrīta atkāpjas no rekordiem © DIENA

Pēdējais gads pasaules akciju tirgos bijis visai svārstīgs, taču kopumā ar izteikti augšupejošu tendenci, kuras rezultātā šā gada februārī daļa populārāko akciju tirgu sasniedza jaunus vēsturiskos cenu maksimumus.

airBaltic un LMT sadarbosies dronu inovāciju jomā

Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic un mobilo sakaru operators Latvijas mobilais telefons (LMT) parakstījuši nodomu protokolu par sadarbību bezpilota lidaparātu jomā, aģentūrai LETA pavēstīja LMT preses sekretāre Elīna Lidere.

Dzīve tomēr nav apstājusies © DIENA

Covid-19 izplatības riski mūsu valsts iedzīvotāju ikdienu ietekmē jau gadu – kopš 2020. gada marta. 12 mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai izveidotos jauni ieradumi, kuri vismaz daļēji varētu saglabāties arī pēc Covid-19 pandēmijas.

Pandēmijas laiku raksturo piesardzība © DIENA

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmējiem Covid-19 pandēmijas laiks ir radījis lielu piesardzību. Daudzi Baltijas uzņēmēji nolēmuši nogaidīt, pirms realizēt biznesa pilnveides plānus, un šogad negatavojas īstenot vērienīgus, finansiāli ietilpīgus projektus.

Cēsu alus iegādāsies Piebalgas alu

Alus darītava AS Cēsu alus iegādāsies visas SIA Piebalgas alus kapitāldaļas, teikts Somijas koncerna Olvi, kurā ietilpst Cēsu alus, publiskotajā paziņojumā. Iecerēto darījumu vēl nepieciešams apstiprināt Latvijas Konkurences padomei.

Arī pēc pandēmijas svarīga būs prasme pielāgoties © DIENA

Vērtējot to, kāda patlaban Baltijas valstīs ir situācija savstarpēji cieši saistītajās pasažieru transporta un tūrisma jomās, secināms, ka pirmo reizi daudzos gados Tallinas lidosta pārspēj Rīgas lidostu. Šādu redzējumu nesen notikušajā diskusijā Tūrisma pakalpojumu patiesā cena izteica Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors, tūrisma eksperts Ēriks Lingebērziņš.

Pielāgojas izaicinājumiem © DIENA

Pēdējās desmitgades sevi piesaka ar aizvien uzskatāmākām pārmaiņām pasaules tautsaimniecībā gan vadošo spēlētāju, gan tehnoloģisko risinājumu ziņā. Pārmaiņu procesu paātrina Covid-19 izplatība, kā arī ekoloģisko problēmu saasināšanās. Līdz ar to tuvākajā piecgadē ekonomiskā transformācija turpināsies.