Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ieinteresēti ieguldīt Latvijā

Igauņu investīciju kompānija Infortar 2023. gadā Latvijā veikusi nozīmīgus ieguldījumus, tajā skaitā būtiski paplašinājusi savu portfeli arī enerģētikas sektorā.

Lai gan Infortar darbojas vairākos tirgos, šogad īpaši fokusējamies uz Latviju, stāsta Martti Talgre, Infortar izpilddirektors. Pavasarī Latvijas gāzes mazumtirdzniecības tirgū ienāca mūsu meitas uzņēmums Elenger, vasarā iegādājāmies AS Gaso, kam pieder Latvijas dabasgāzes sadales tīkls, bet šī gada nogalē veicām arī investīcijas atjaunojamo energoresursu jomā, atklāj M.Talgre. Viņš norāda, ka šobrīd Infortar uzsākuši savas pirmās saules elektrostacijas būvniecību netālu no Liepājas, Nīcā, ar aptuveni četru megavatu jaudu. Bez Nīcas stacijas, kuru vajadzības gadījumā varam arī paplašināt, esam izvēlējušies arī vēl divas vietas Latvijā, kur nākotnē plānojam būvēt saules elektrostacijas, teic Infortar izpilddirektors.

Pēdējie gadi uzņēmējiem visā pasaulē ir bijuši diezgan izaicinoši. Kā Infortar veicies?

Infortar ir virzījies pretējā virzienā – esam pierādījuši, ka ir iespējams augt arī ekonomikas lejupslīdes apstākļos. Pēdējie gadi ir bijuši diezgan sarežģīti un nemierīgi gan enerģētikas, gan tūrisma nozarē, taču izaicinājumus esam pārvērtuši iespējās, un lielā mērā tas mums ir izdevies, pateicoties spējai pieņemt ātrus lēmumus. Piemēram, viens no mūsu uzņēmumiem, Elenger, pašlaik ir kļuvis par lielāko enerģētikas uzņēmumu Somijā un Baltijā, bet Tallink atguvies no krīzes, guvis pienācīgu peļņu un uzrāda līdzīgus vai pat nedaudz labākus rezultātus kā pirms krīzes. Esam paplašinājuši savu portfeli arī nekustamo īpašumu sektorā, tajā skaitā attīstījuši biroju ēkas un loģistikas centrus. Tāpat vairākus interesantus projektus esam uzņēmušies arī būvniecības jomā. Piemēram, Pērnavas centrā pašlaik būvējam Igaunijas lielāko arkveida tiltu, kas kādu dienu, visticamāk, kļūs pazīstams arī latviešiem, kuri ceļo uz Tallinu. Jebkurā gadījumā - mēs esam diversificējuši riskus gan tirgus, gan biznesa sektoru ziņā. Vēl viens būtisks faktors mūsu panākumos ir arī paplašināšanās eksporta tirgos, jo tikai 20% no mūsu ieņēmumiem nāk no Igaunijas. Mūsu kādreizējais Igaunijā dibinātais uzņēmums ir kļuvis par starptautisku korporāciju, kas pašlaik darbojas jau piecos tirgos.

Kā jūsu biznesu ietekmēja pandēmija un karš Ukrainā?

Abi šie faktori, protams, ietekmēja mūsu uzņēmumu. Pandēmijas laikā valstis ieviesa ierobežojumus un tūrisms uz laiku tika apturēts, tas lielā mērā skāra arī Tallink un mūsu viesnīcas. Karš savukārt apturēja degvielas importu no austrumiem, kā ietekmē uzņēmēji gāzi sāka iegādāties no rietumiem. Elenger šajā gadījumā veiksmīgi izmantoja savu iepriekšējo pieredzi darbā ar sašķidrināto dabasgāzi, atrada jaunus piegādātājus un piegādes maršrutus, kā arī būtiski palielināja savas jaudas un tirgus daļas. Kā jau minēju - mēs izaicinājumos saskatām iespējas. Tā tas notika arī šajā gadījumā, jo aktīvu un apgrozījuma ziņā nu esam izauguši par miljardu dolāru lielu uzņēmumu.

Infortar ir viena no lielākajām investīciju kompānijām Igaunijā. Kā vērtējat investīciju vidi Igaunijā un Baltijā kopumā?

Raugoties plašāk, jāsaka, ka lielākais drauds ir Baltijas valstu palikšana pussalas statusā. Lai no tā izvairītos, mums vajadzētu izstrādāt ilgtermiņa plānu, kā tikt galā ar smagu starptautisko konkurenci, kā noturēt savus cilvēkus un uzņēmumus, kā arī kā vairot mūsu kopējo labklājību. Ilgtermiņā noteikti vajadzētu domāt par izglītību, inovācijām un eksportu, bet īstermiņā - valstis varētu veicināt ekonomiku arī ar investīcijām infrastruktūrā. Protams, pieaugot konkurētspējīgam enerģijas pieprasījumam, par svarīgu aspektu konkurētspējas saglabāšanā kļūst arī enerģijas pieejamība. Jebkurā gadījumā mēs redzam, ka enerģētikas sektorā Baltijas valstis var veiksmīgi sadarboties un tām tas ir jādara, sevišķi ņemot vērā valstu ļoti mazos tirgus. Lielākā daļa lielo enerģētikas uzņēmumu jau šobrīd ir pārstāvēti visās trīs Baltijas valstīs, un šī tendence tuvākajā laikā, visticamāk, tikai vērsīsies plašumā. Respektīvi - vairāk uzmanības tiks pievērsts arī mūsu lielajiem kaimiņiem - Polijai un Somijai.

Kādos projektos un uzņēmumos investējāt 2023. gadā?

Infortar pēdējos gados ir ievērojami paplašinājies un ienācis arī jaunos tirgos. Šogad īpaši fokusējamies uz Latviju. Mūsu meitas uzņēmums Elenger Latvijas gāzes mazumtirdzniecības tirgū ienāca pavasarī – piedāvājot tīru rietumu izcelsmes gāzi par izdevīgu cenu un augstu apkalpošanas kvalitāti. Kopumā jāsaka, ka Elenger salīdzinoši īsā laikā ir ieguvis daudz klientu Latvijā. Gāzi vedam gan no Klaipēdas, Lietuvas, gan Inko, Somijā, un uzglabājam pazemes objektos Latvijā. Tāpat jāpiemin, ka vasarā iegādājāmies arī Gaso, kam pieder Latvijas dabasgāzes sadales tīkls. Tai vajadzētu būt vienai no lielākajām ārvalstu investīcijām gan no Igaunijas, gan Latvijas perspektīvas. Tuvākajā laikā ceram dalīties pieredzē, kā gāzes tīklu operators un īpašnieku maiņa palīdz uzņēmumam progresēt un nodrošināt vislabāko servisu Latvijas gāzes patērētājiem. Vēl šī gada nogalē esam veikuši arī investīcijas atjaunojamo energoresursu jomā - esam uzsākuši savas pirmās saules elektrostacijas būvniecību netālu no Liepājas, Nīcā, ar aptuveni četru megavatu jaudu. Bez Nīcas stacijas, kuru vajadzības gadījumā varam arī paplašināt, esam izvēlējušies arī vēl divas vietas Latvijā, kur nākotnē plānojam būvēt saules elektrostacijas.

Salīdzinoši nesen Infortar iesaistījās arī biometāna projektu attīstīšanā. Kāds, jūsuprāt, ir biometāna potenciāls - vai šis resurss līdz šim ir bijis pietiekami izmantots Baltijā?

Biometāns jeb zaļā gāze veicina aprites ekonomiku, un tai ir negatīva oglekļa pēda. To ražo no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, kūtsmēsliem un pārtikas atkritumiem. Nesen Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes zinātnieki pētīja aprites bioekonomikas attīstības potenciālu Igaunijas dienvidaustrumos. Viņi atklāja, ka ievērojams daudzums bioloģiski noārdāmo atkritumu, ko varētu izmantot biogāzes ražošanai, tiek vienkārši izmesti. Biometānam ir liels potenciāls ne tikai Igaunijā, bet arī Baltijā. Biometāns palīdz risināt jautājumus atkritumu apsaimniekošanā, lauksaimniecībā un transportā. Piemēram, Igaunija cenšas palielināt atjaunojamo degvielu izmantošanu transporta sektorā, un mūsu pilsētas un starppilsētu sabiedriskā transporta pāreja uz biometānu būtu dzīvotspējīgs risinājums.

Kādi ir jūsu nākotnes investīciju plāni?

Infortar turpmākā izaugsme ir vērsta uz ilgtspējīgām un zaļām iniciatīvām. Pēdējos gados dažādos projektos esam ieguldījuši vairāk nekā 250 miljonus eiro, un jāsaka, ka mēs vienmēr turam acis vaļā. Mēs pastāvīgi meklējam un analizējam jaunas potenciālās investīciju iespējas, lai paplašinātu savu portfeli, kā arī esam paziņojuši par uzņēmuma kotēšanu Tallinas biržā. Šobrīd esam izauguši līdz tādiem apmēriem, ka tas būtu nākamais loģiskais solis. Investoru bāzes paplašināšana un iziešana biržā sniegtu mums iespēju vēl straujāk augt arī starptautiski, palielināt aktīvu vērtību, kā arī atrast papildu finansēšanas iespējas. Jebkurā gadījumā - mūsu mērķis ir izveidot spēcīgu uzņēmumu, un to mēs arī darīsim!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses