Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Konkurence par darbiniekiem

Pasaulē patlaban daudz runā par jauno fenomenu darba tirgū – mūžīgo darbaspēka trūkumu, kas ir tieši saistīts ar demogrāfiju.

Gadu desmitiem uzņēmumi ir bijuši priviliģētā stāvoklī, ilgstoši baudot darbinieku pārpilnību. Šobrīd šie darbinieki ir devušies vai dodas pensijā, savukārt dzimstība samazinās, un darbaspēka trūkums, ar kuru saskaras liela daļa valstu, visticamāk, saglabāsies. Līdzīgas tendences ir novērojamas arī Latvijā, tāpēc aktuāls ir jautājums – kā uzņēmumiem to risināt?

Manuprāt, ir dažas būtiskas lietas, kas var palīdzēt aizpildīt gan vakances, gan noturēt esošos darbiniekus. Tās ir atalgojuma un labumu sistēma, vadītāja profesionalitāte un uzņēmuma iekšējā kultūra.

Attiecībā uz atalgojumu un labumiem darbinieki novērtē taisnīgumu. Proti, vienāda līmeņa speciālistiem tiek maksāts līdzvērtīgs atalgojums, kas savukārt tiek mērogots ar ikgadējiem Latvijas vispārējiem un nozares atalgojuma pētījumiem, lai pārliecinātos, ka darbiniekiem tiek maksāts konkurētspējīgs atalgojums. Šāda pieeja ļauj saglabāt gan veselīgu iekšējo konkurenci un uzņēmuma kultūru, gan arī konkurētspēju ar citiem darba devējiem.

Darbiniekam ir svarīga arī skaidrība par atalgojuma līmeni konkrētajai vakancei, kādi ir uzņēmuma atalgojuma veidošanas nosacījumi un kādi ir piedāvātie papildu materiālie un nemateriālie labumi.

Otra būtiskā lieta, lai aizpildītu vakances, ir vadītāja profesionalitāte. Tikai tāds vadītājs, kurš pats jūtas drošs, zinošs, ir labā formā un emocionāli noturīgs, kā arī spēj būt t. s. spēlējošais treneris, sekmē to, ka darbinieki labprāt turpina darbu uzņēmumā. Tieši tādēļ būtiski ir veikt ieguldījumus vadītāju profesionālajā attīstībā, jo tas veido būtisku uzņēmuma rezultātu pieaugumu. 

Visbeidzot, trešā būtiskā lieta, kas var palīdzēt cīņā par darbaspēka noturēšanu un piesaisti, ir uzņēmuma iekšējā kultūra, kas faktiski ir ikviena darbinieka – neatkarīgi no amata – atbildība un ietver to, kā mēs cits ar citu runājam, kā klausāmies un sadzirdam kolēģu teikto, kā mēs spējam pieņemt atšķirīgu viedokli, kā spējam pieņemt konkrētā uzņēmuma vērtības un ikdienā dzīvot un darboties saskaņā ar tām. Uzņēmuma iekšējā kultūra visspēcīgāk izpaužas grūtos brīžos, kad atklājas tas, cik atbalstoši, saprotoši un vienoti ir kolēģi, tādēļ ir svarīgi, ka darbiniekiem ir sapratne, kā rīkoties atšķirīgu viedokļu gadījumā un dažādās sarežģītās situācijās. 

Jāņem arī vērā, ka mūsdienu pasaulē tehnoloģiju ietekmē notiek straujas pārmaiņas gan uzņēmumu iekšienē, gan arī klientu prasībās. Konkurētspējas saglabāšanas un uzlabošanas nolūkā uzņēmumiem ir būtiski mainīt savu pieeju apkalpošanā un pārdošanā, taču to visbiežāk nevarēs efektīvi paveikt, ja netiks pievērsta uzmanība arī uzņēmuma vērtībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses