Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ziņas

Atbalsta mehānismiem trūkst jaudas © DIENA

Valdības un centrālās bankas ir izziņojušas vērienīgus tautsaimniecības stimulēšanas pasākumus, lai izbēgtu no vēl lielāka krituma kā iepriekšējās finanšu krīzes laikā, un ekonomikā iepludinājušas triljoniem eiro, ASV dolāru un pēc šo abu valūtu kursa ekvivalentas summas arī citās valūtās.

Vai mobilie maki ikdienas maksājumos aizstās bankas? © DIENA

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, pēdējos pārdesmit gados pasaule piedzīvo nepieredzēti strauju maksājumu metožu maiņu. Īpaši tas jūtams Latvijā, kur līdz pat neatkarības atjaunošanai bija pieejama tikai skaidra nauda. Pirmajā neatkarības desmitgadē mūsu valsts tautsaimniecībā nozīmīgu lomu sāka spēlēt komercbankas un līdz ar tām ienāca arī norēķinu kartes, neatkarības otrajā desmitgadē attīstījās maksājumi internetā, bet pašlaik ienāk mobilie maksājumi un līdz ar to arī dažāda veida ''mobilie maciņi''. Tomēr, augot mobilo maksājumu popularitātei, rodas jautājums: vai ikdienas maksājumos mums vispār vajag bankas?

Turpinām dzīvot deflācijā © DIENA

Norises pasaules ekonomikā un finanšu tirgos ir jūtamas arī Latvijas iedzīvotāju makos. Viena no tādām norisēm ir naftas cenas svārstības biržās, kas izraisījušas lejupejošas inflācijas spirāli. Tai pateicoties, jau vairākus mēnešus Latvijā ir vērojama deflācija, kuras ietvaros notiek kopējā patēriņa cenu līmeņa samazināšanās pret iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi. Novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada priekšpēdējo mēnesi kopējais cenu līmenis Latvijā ir sarucis par 0,7%, mūsu valsts ekonomikai gada deflāciju piedzīvojot jau četrus mēnešus pēc kārtas, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Latvijas preču eksporta vērtība oktobrī sasniegusi jaunu rekordu

Latvijas preču eksporta vērtība oktobrī, otro mēnesi pēc kārtas, sasniegusi jaunu rekordu - oktobrī Latvija eksportējusi preces 1,311 miljardu eiro vērtībā, kas ir līdz šim lielākais eksporta apmērs viena mēneša laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Algu pieaugums turpinās © DIENA

Covid-19 izraisītajai globālajai krīzei nav izdevies apturēt darba algu kāpumu Latvijā. Tas liecina par mūsu tautsaimniecības vitalitāti un dod cerību stariņu par darba tirgus atgūšanos tiem, kuriem šogad nācies piedzīvot ienākumu samazināšanos vai pat zaudēšanu.

Svarīgākais – saglabāt uzņēmumus un darbiniekus © DIENA

Vairāk nekā puse – 53,6% – aptaujāto eiropiešu tuvākajos sešos mēnešos plāno doties ceļojumā. To, iepazīstinot ar Eiropas Ceļojumu komisijas (ECK) veiktās aptaujas datiem, uzsver Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava. (Aptaujas dati tika prezentēti LIAA popularizētajā konferencē, kas bija veltīta situācijai tūrismā.)

SAS pagājušajā ceturksnī cietusi 250 miljonu eiro lielus zaudējumus

Skandināvijas valstu aviokompānija SAS pagājušajā biznesa gada ceturtajā ceturksnī, kas noslēdzās oktobrī, strādājusi ar 2,57 miljardu kronu (250 miljonu eiro) tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 861 miljona kronu (83,7 miljonu eiro) peļņu attiecīgajā laika periodā pirms gada, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmum paziņojumā.

Kad Latvijas iedzīvotāji pārstās strādāt par velti? © DIENA

Tad, kad tiek runāts par mūsu valsts mērķiem, visai regulāri tiek pieminēta virzīšanās uz Ziemeļvalstu modeli daudzās jomās, it īpaši nodarbinātībā, darba kultūrā un sociālajā atbildībā. Tomēr līdz Ziemeļvalstu modeļa sasniegšanai mums Latvijā vēl ir tik tālu kā līdz Mēnesim. Nodarbinātības jomā atpaliekam ne tikai darba samaksas līmeņa ziņā, bet nereti arī darba organizācijas un kultūras aspektā. Abstrahējoties no atalgojuma atšķirībām, jānorāda, ka darba vides problēma Latvijā ir regulārās virsstundas un darba pienākumi laikā, kas netiek apmaksāts. Šāda prakse daudzviet ir praktiski obligāta.

Valsts ekonomikā labāk, nekā gaidīts © DIENA

Covid-19 uzplaiksnījums lika Latvijas tautsaimniecībai šā gada otrajā ceturksnī sarukt par teju 9% salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn, taču šā gada trešajā ceturksnī ir sekojis pārsteidzoši iespaidīgs uzrāviens. Salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaudzis pat par 7,1%, bet kritums pret atbilstošu ceturksni iepriekšējā gadā sarucis līdz 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Jaunais loģistikas parks A6 Logistics Park svin spāru svētkus

Godinot augstākā punkta sasniegšanu un pabeidzot konstruktīvi un tehnoloģiski smagākos būvdarbus, loģistikas parks A6 nosvinējis spāru svētkus. Jaunā loģistikas parka būvniecības darbi Rīgā, Maskavas ielā 462 tika uzsākti 2020. gada jūlijā, kopējās investīcijas projekta izstrādē ir gandrīz 20 miljonu eiro apmērā, portālu Diena.lv informēja uzņēmums.

airBaltic iesniegusi Satiksmes ministrijai risinājumu valsts ieguldījuma atgūšanai

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic iesniegusi Satiksmes ministrijai risinājumu, kā valstij atgūt vasarā uzņēmuma kapitālā ieguldītos 250 miljonus eiro, intervijā aģentūrai LETA apliecināja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss, piebilstot, ka priekšlikums, kā jau iepriekš ziņots, paredz aviokompānijas akciju pārdošanu biržā.