Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ziņas

Neseko pasaules tendencei © DIENA

Laikā, kad pasaules vadošie biržas indeksi sasniedz aizvien jaunus aktivitātes punktus, Latvijas akciju tirgus ar īpašu pircēju aktivitātes pieaugumu neizceļas, un tā vērojama vienīgi attiecībā uz atsevišķu emitentu akcijām. Latvijas biržas indekss šā gada pirmajā ceturksnī ieslīdzis mīnusos, atskaites periodā sarūkot par 1,36%.

Karjeras maiņas iemesli – gan pašu izvēle, gan Covid-19 krīze © DIENA

Mārketinga speciālists, valsts pārvaldes ierēdnis, baņķieris, veikala vadītājs un grāmatvedis. Kas šiem cilvēkiem kopīgs? Tas, ka šobrīd viņi visi kļuvuši par informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem, jo nesen pārkvalificējušies un jaunajā nozarē sākuši karjeru no nulles. Minētie daži piemēri ir tikai kripatiņa no visiem tiem cilvēkiem, kas pārkvalificējušies, un, it īpaši Covid-19 pandēmijas ietekmē, izvēle bijusi par labu IT jomai.

Rietumu rūpniecība nespēj atgūties © DIENA

Uzliesmojot Covid-19 pandēmijai, globālā ekonomika saskārusies ar līdz šim nebijušiem izaicinājumiem, kuru rezultāts ir planētas iedzīvotāju patēriņa struktūras izmaiņas.

Tirdzniecības apjomi turpina kristies © DIENA

Aktīvāka vakcinēšana pret Covid-19 un līdz ar to paredzamā pulcēšanās ierobežojumu mazināšanās ir tūrisma, atpūtas, ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumu galvenā cerība, lai varētu atsākt darbību normālā režīmā.

Huawei pērn guvis rekordlielu peļņu

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs Huawei pērn strādājis ar 64,6 miljardu juaņu (8,3 miljardu eiro) tīro peļņu, un tā bijusi visu laiku augstākā peļņa uzņēmuma vēsturē, teikts trešdien publiskotajā kompānijas paziņojumā.

Latvijas Banka paaugstinājusi šī gada IKP un inflācijas prognozi

Latvijas Banka paaugstinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš lēstajiem 2,8% līdz 3,3%. Savukārt gada vidējās inflācijas prognozi 2021.gadam no iepriekš lēstā 1,1% līdz 1,8%, bet nākamajam gadam inflācijas prognoze palielināta no 1,6% līdz 2,2%, liecina Latvijas Bankas jaunākās prognozes.

Pēc pandēmijas atgūšanās notiks strauji © DIENA

Lai gan Baltijas valstu tautsaimniecībā ir vērojamas atšķirīgas nianses, tomēr Covid-19 pandēmijas laiks nav radījis milzīgus kontrastus starp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomisko situāciju. Šāds secinājums izriet no bankas Luminor ekspertu pētījumiem, kurus nesen prezentēja šīs bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.

PTAC: Latvijā vēl neviens influenceris nav sodīts par negodīgu komercpraksi

Latvijā uz influenceriem reklāmas jomā attiecas tādi paši noteikumi kā uz citiem komersantiem, taču, lai arī pārkāpumi šajā jomā ir novēroti, pagaidām neviens influenceris sodu par negodīgu komercpraksi un reklāmu nav saņēmis, intervijā aģentūrai LETA atzina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

DelfinGroup plāno akciju sākotnējo publisko piedāvājumu Nasdaq Riga

Latvijas finanšu nozares koncerns AS DelfinGroup plāno veikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) Nasdaq Riga biržā 2021. gada laikā. Emitējamo akciju daudzums un cena tiks paziņota pirms akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma oficiālas izziņošanas un atbilstoši regulatora apstiprinātam prospektam. DelfinGroup jau ir veiksmīga septiņus gadus ilga obligāciju emisiju pieredze Nasdaq Riga biržā. Tāpat daudzus gadus uzņēmums veiksmīgi sadarbojies ar tūkstošiem investoru, piesaistot finansējumu P2P savstarpējo aizdevumu platformā.

Zemo likmju laikmets paver plašākas investīciju iespējas © DIENA

Ekonomikas stimulēšana ar centrālo banku īstenoto obligāciju pirkumiem ilgst jau aptuveni desmitgadi. Līdz ar Covid-19 pandēmijas izplatību pasaulē šāds monetārais atbalsts uzņem apgriezienus. Tas liek sarukt aizdevuma likmēm gan banku kreditēšanā, gan tad, ja nauda tiek piesaistīta ar parādu vērtspapīru starpniecību, izlaižot obligācijas vai parādzīmes. Tas paver iespējas dažādot naudas piesaistes veidus arī lielākajiem un atpazīstamākajiem Latvijas uzņēmumiem.