Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziņas

Uzlabo jahtu ostu infrastruktūru un bērnu burāšanas sporta iespējas

Kopš 2013. gada, kad Rīgas brīvostas pārvalde Ķīpsalā izbūvēja jahtu ostas infrastruktūru, jau 8 gadus Pilsētas jahtkluba paspārnē sekmīgi darbojas arī Bērnu un jauniešu jūrniecības skola, kurā šo gadu laikā izskoloti un apmācīti jau vairāk nekā 400 bērni vecumā no 5-15 gadiem.

Inflācija un alus nozare © DIENA

Lai gan Covid-19 pandēmijas radītais trieciens Baltijas valstu ekonomikām līdz šim nav bijis tik liels, kā iepriekš tika prognozēts, tomēr izaicinājumi gan uzņēmējiem, gan patērētājiem vēl ir gaidāmi.

Ceļu kvalitāte un citi faktori © DIENA

Šā gada augusts izcēlies ar ziņām par smagiem negadījumiem un lielu bojāgājušo skaitu uz Latvijas autoceļiem. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos salīdzinājumā ar tādu pašu laika posmu pagājušajā gadā negadījumu skaits ir audzis aptuveni par 10%, bet bojāgājušo skaits – par 9%.

Rīgas osta sekmīgi konkurē graudu pārkraušanas segmentā Baltijā

Saskaņā ar operatīvajiem datiem šā gada 9 mēnešos caur Rīgas ostu nosūtīts 15,2 miljonu tonnu dažādu kravu, turklāt 2021. gada septembrī pārkrauts par +8% vairāk kravu nekā šajā periodā pērn. Kopumā visvairāk no tām mežsaimniecības produktu, t.i., 4,6 milj.t (+ 10 % pret 2020. gada septembri), ap 3 milj. tonnu konteineru un ap 2 milj. t labības produktu, kuru apjoms salīdzinot ar 2020. gadu audzis par vairāk nekā 10%.

eParakstam Latvijā aprit 15 gadi

4.oktobrī aprit 15 gadi kopš droša elektroniskā paraksta ieviešanas Latvijā. Piecpadsmit gadu laikā iedzīvotāji eParaksta rīkus dokumentu parakstīšanai izmantojuši vairāk nekā 55 miljonus reižu. Vismaz vienreiz eParakstu izmantojusi piektdaļa valsts iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem, informē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC), kas iedzīvotājiem nodrošina droša elektroniskā paraksta  un nacionālās e-Identitātes apliecināšanas rīkus.

Tirgus izpēte ir svarīga © DIENA

Lai uzņēmējs izveidotu sekmīgu biznesu, nepieciešams pašam sev konkrēti definēt – ko es gribu. Ja ir vēlēšanās darboties starptautiskā līmenī, svarīga ir sadarbība ar vēstniecībām, jo viens no vēstniecību uzdevumiem ir investīciju un eksporta attīstība. Līdz ar to, ja vēršas pie vēstniecībām ar konkrētu lūgumu palīdzēt jaunu biznesa kontaktu izveidē, vēstniecības var reāli palīdzēt.

Izstāde EXPO tuvojas © DIENA

Jau pavisam drīz, 1. oktobrī, Apvienotajos Arābu Emirātos tiks atklāta izstāde EXPO 2020 – notikums, kam Dubaija ir gatavojusies desmit gadu. Covid-19 pandēmijas dēļ izstāde sāksies gadu vēlāk, nekā bija plānots sākotnēji, un EXPO 2020 būs viens no šī gada lielākajiem notikumiem pasaulē. EXPO 2020 rīkotāji plāno uzņemt 25 miljonus apmeklētāju.

Rosina vairāk tērēt attīstībai © DIENA

Brīdī, kad valsts ekonomikai trūkst investīciju, tiek izstrādāti dažādi monetārie, normatīvie un fiskālie mehānismi tam, lai tautsaimniecības aktivizētos, uzņēmumi nepaliktu bez nepieciešamajiem līdzekļiem un būtu iespējams cerēt uz labklājības pieaugumu nākotnē.

Plāno turpmāk strādāt globālā mērogā © DIENA

Veselības uzņēmumu grupa Repharm plāno jaunu attīstības fāzi un ir izstrādājusi ceļvedi izaugsmes stratēģijai Fit for 2025. Par to Repharm vadības pārstāvji publiski paziņoja pagājušajā nedēļā.

Straujš cenu lēciens © DIENA

Ekonomikas stimulēšanas daudzveidīgie pasākumi, kuri saistīti ar tēriņu pieaugumu pasaulē, pēdējā laikā ir bijuši labvēlīgi daudziem Latvijas rūpniecības uzņēmumiem, jo ir pavēruši lielākas noieta iespējas gan vietējā tirgū, gan eksporta tirgos.

Valsts robežas atvērtas visiem © DIENA

Pirms pāris gadiem vasarā man bija iespēja paviesoties Adžārijā – autonomā provincē Gruzijas dienvidrietumos. Adžārijas Autonomās Republikas administratīvais centrs ir Batumi – viena no lielākajām Gruzijas pilsētām. Tieši Batumi atrodas Gruzijas vērienīgākā osta, turklāt te ir izveidojies slavens kūrorts. Lai gan ceļojums ilga tikai dažas dienas, iespaidu bija tik daudz un tie bija tik krāsaini, ka brīžiem šķiet – tas notika pavisam nesen. Bet kā gruzīni tikuši galā ar Covid-19 pandēmiju, un cik atvērta tūristiem Adžārija un kopumā Gruzija ir patlaban?

Atguvies, bet nav favorīts © DIENA

Pasaules tautsaimniecībai cenšoties pārvarēt Covid19 izraisīto ekonomisko krīzi, gan atsevišķām valstīm, gan vairākām ekonomikas nozarēm vēl ir jāpūlas sadzīvot ar iepriekšējās, 2008. gada finanšu krīzes sekām.

ASV brīdina par manipulācijām ar gāzes cenām Eiropā

ASV enerģētikas ministre Dženifera Granholma trešdien izteica brīdinājumu par gāzes cenu manipulēšanu Eiropā, ņemot vērā Eiropas Parlamenta (EP) locekļu paustās apsūdzības, ka Krievija vainojama cenu kāpumā.