Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziņas

Investors Andris ar savu piemēru aicina doties investīciju pasaulē

Pēdējos gados cilvēki Latvijā vidēji ir kļuvuši krietni turīgāki. Tajā pašā laikā arī inflācija ir uzņēmusi apgriezienus. Tāpēc loģiska vēlme ir savu līdzekļu pirktspējas saglabāšana un to vairošana, nodarbojoties ar investīcijām. Tajā brīdī ir jāsastopas ar aktuālajiem jautājumiem – kā sākt? Ko darīt? Kur meklēt informāciju?

Cer uz veiksmīgu vasaru © DIENA

Maijā izmitināšanas nozares uzņēmēju konfidences rādītājs sasniedzis augstāko vērtību gandrīz trīs gadu laikā, t. i., kopš 2019. gada jūnija, un bija 38,9.

Dzīve ar mazāku pirktspēju © DIENA

Pēc vērienīgiem naudas plūdiem kovidkrīzes novēršanai pasaules tautsaimniecības sabremzēšanās bija likumsakarīga, un līdz ar to algu pieaugumam jākļūst lēnākam. Ir skaidrs, ka darba samaksas pieauguma temps ar divciparu skaitli mērāmos procentos ilgstoši nav iespējams un tā tempam būtu jākrītas.

Plusi strauji dilst © DIENA

Krievijas iebrukuma Ukrainā radītā ietekme finanšu tirgos nav metusi līkumu arī mūsu valstij. Tas visai labi redzams arī Latvijas pensiju otrā līmeņa plānu ienesīguma rādītājos.

Uzrāviens pirms atkritiena © DIENA

Neraugotiesuz to, ka Krievijas iebrukums Ukrainā jau sākotnēji negatīvi ietekmēja mūsu valsts ekonomiskos procesus, tas nespēja izskaust mūsu Latvijas tautsaimniecības dinamisko izaugsmi.

Var izmantot gan vēju, gan sauli © DIENA

Augstas dabasgāzes un elektrības cenas, nestabila ģeopolitiskā situācija, energoresursi kā ierocis – visi šie apstākļi skaļi signalizē, ka ir nepieciešami tūlītēji soļi Latvijas enerģētikas jomas sakārtošanai. Te gan svarīgi neapmulst un fokusēties uz attīstību, nevis tikai uz izdzīvošanu. Jau izskanējušas idejas pat par atomelektrostacijas nepieciešamību, tomēr, pirms sapņojam par tik sarežģītiem risinājumiem, jānovērtē tas, kas mums jau ir, un kādi elementi būtu jāpievieno šim vienādojumam, lai efektīvi risinātu šodienas un arī nākotnes izaicinājumus.

Kredīti joprojām ir lēti © DIENA

Pasaulē jau vairāk nekā desmitgadi izmantotie ekonomikas stimuli, kas orientēti uz zemāku aizdevuma procenta likmju panākšanu ar mērķi veicināt patēriņa pieaugumu, varētu tikt pārtraukti.

Hibrīdā darba vide paliks © DIENA

Šobrīd dažādās nozarēs vērojams darba roku trūkums, un cīņa par talantīgiem darbiniekiem uzņēmumu starpā kļuvusi īpaši spraiga. Šajā konkurences cīņā daudz lielākas izredzes ir tiem uzņēmumiem, kas dzīvo pēc ilgtspējas principiem un nodrošina saviem darbiniekiem motivējošus apstākļus un atbalstu.

Rūpniecībai jāpielāgojas apstākļiem © DIENA

Situācija Latvijas rūpniecībā patlaban nav viennozīmīga. No vienas puses, rūpniecība ir tā tautsaimniecības joma, kuru Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi daudz mazāk nekā mazumtirdzniecību, tūrismu, pasažieru transportu, ēdināšanu un vēl citas ar cilvēku pārvietošanos un pulcēšanos saistītās nozares, līdz ar to pēdējo divu gadu laikā rūpniecība nav īpaši smagi cietusi.

Šogad Rīgā plānoti 140 kruīza kuģi © DIENA

Pēc teju pilnīga klusuma iepriekšējos divos gados 2022. gadā kruīzu kompānijas Baltijas jūrā steidz atgūt iekavēto, kas samērā lielus izaicinājumus paredz arī Rīgas ostai un Latvijas tūrisma industrijai, jo atbilstoši pašreizējiem plāniem galvaspilsētas ostā vienas vai divu dienu vizīti pieteikuši 140 kruīza kuģi, kas uz Rīgu kopumā atvedīs ap 130 tūkstošiem tūristu.

Aicina koordinēti pārvaldīt krīzi © DIENA

Latvijas Stividorkompāniju asociācija (LSA) paudusi aicinājumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam izveidot stratēģisko krīzes vadības darba grupu tranzīta sektoram ar galveno mērķi nodrošināt Latvijas valsts kritiskās infrastruktūras darbības nepārtrauktību – tādā veidā sekmējot Latvijas drošību un ekonomikas attīstību.

Hibrīddraudi pret demokrātiju © DIENA

Programmatūra Pegasus ir militāriem nolūkiem radīta spiegošanas programmatūra, ko izveidoja un attīstīja Izraēlas uzņēmums NSO Group. Organizācija Forbidden Stories 2021. gada vasarā publicēja izmeklēšanas datus, kuros secināts, ka programmatūru viedtālrunī var instalēt attālināti, tālruņa īpašniekam to pat nenojaušot.

Ir pienācis deficīta laiks © DIENA

Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ pamazām pārtrūkst ekonomiskās saites ar mūsu austrumu kaimiņvalstīm Krieviju un Baltkrieviju, pasauli apdraud izejvielu deficīts un atsevišķās jomās parādās jaunas, vēsturiski augstākās cenas.

Šobrīd pieprasa dārgmetālus © DIENA

Krievijas vēlme apspiest Ukrainas centienus tuvināties Rietumiem un sāktās militārās aktivitātes radījušas likumsakarīgas atskaņas pasaules dārgmetālu tirgos.