Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziņas

Šobrīd pieprasa dārgmetālus © DIENA

Krievijas vēlme apspiest Ukrainas centienus tuvināties Rietumiem un sāktās militārās aktivitātes radījušas likumsakarīgas atskaņas pasaules dārgmetālu tirgos.

Kā un ko varētu ietaupīt? © DIENA

Straujo degvielas cenu kāpumu šopavasar ir pamanījuši teju visi, bet it īpaši tie cilvēki, kuri iegādājušies automašīnu, neuztraucoties par degvielas patēriņu. Kā rīkoties? Censties samazināt braucienu biežumu vai attālumu, iet kājām, iegādāties velosipēdu vai ikdienā izmantot sabiedrisko transportu? Zaļās transporta alternatīvas kļuvušas aktuālas. Tas pats attiecas uz uzņēmējiem – līdz ar straujo elektroenerģijas, gāzes un degvielas cenu kāpumu arvien biežāk tiek aktualizēts jautājums – kā ietaupīt resursus.

Cauri birokrātijai uz mērķiem © DIENA

Zinot, kas šobrīd notiek pasaulē, var šķist jocīgi runāt par šķēršļiem savā dzīvē. Dzīve ratiņkrēslā kopš dzimšanas, nepieciešamība pēc asistenta palīdzības un progresējoša slimība, kas saistīta ar muskuļu atmiršanu, padara dzīvi grūtāku, liek daudz plānot un neko neuztvert kā pašsaprotamu, tomēr tas viss liekas mazsvarīgi, domājot par karu Ukrainā. Jo te ir līdzās cilvēki, ar kuriem šķēršļi tiek pārvarēti, un es varu dzīvot krāsainu dzīvi. Neskatoties uz to, jāatzīst, ka cilvēki ar invaliditāti nereti saskaras ar sabiedrībā valdošiem stereotipiem, diskrimināciju un nevienlīdzīgu attieksmi.

ASV pieredze der arī Latvijā © DIENA

Pirms dažiem mēnešiem kopā ar vēl 21 kolēģi no vairākām Latvijas augstskolām atgriezāmies no studijām Ņujorkas štata Bufalo Universitātē, kur Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta ietvaros kā Latvijas augstākās izglītības mācībspēki attīstījām savas digitālās prasmes.

Ar medijpratību pret viltus ziņām © DIENA

Mūsdienās viltus ziņu veiksme lielā mērā balstās uz globāli pielietojamām tehnoloģijām, globālu datu pieejamību un bieži vien arī uz neregulētiem pārrobežu izplatīšanas kanāliem. Turklāt viltus ziņu automatizēta ģenerēšana un izplatīšana notiek iepriekš nepieredzētā ātrumā un plašā ģeogrāfiskā amplitūdā. Tā sauktie boti – automatizēti rīki, kas nodarbojas ar atkārtojamiem un regulāriem uzdevumiem internetā, – parūpējas par efektīvu ziņu izplatīšanas frekvenci.

Sekas grūti paredzamas © DIENA

Augošā spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās un plašas militārās sadursmes iespējamība aktualizē jaunas rietumvalstu sankcijas pret Krieviju. Tāpat ar augstu ticamības pakāpi, lai "saglabātu seju" savas valsts iedzīvotāju, kā arī sadarbības partneru acīs, varētu būt sagaidāmas Krievijas atbildes sankcijas Rietumiem.

Kāpēc pieaug inflācija? © DIENA

Inflācija ir kļuvusi par vērā ņemamu globālu problēmu visā pasaulē. Ar to saskaras Amerikas Savienotās Valstis, Eiropas Savienības dalībvalstis un vēl daudzas citas valstis, un ir likumsakarīgi, ka inflācija rada bažas un spriedzi arī Latvijā. Par to pēdējās nedēļās daudz ziņojuši arī mediji, to vidū TV3 raidījums Nekā personīga šā gada 13. februārī, skaidrojot cenu kāpuma dažādos iemeslus. Ņemot vērā, ka inflācijas veidošanās ir sarežģīts ekonomisks process, kurā būtiski izprast daudzveidīgos ietekmes faktorus plašākā kontekstā, vēlos precizēt manu sižetā izskanējušo viedokli.

Kariņš aicina attīstīt uzņēmējdarbību ar biržas palīdzību

Uzņēmējiem būtu vairāk jāizmanto kapitāla tirgus iespējas un arvien vairāk jāattīsta sava uzņēmējdarbība ar biržas palīdzību, trešdien Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotā Latvijas kapitāla foruma atklāšanā sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Interese par komercreisiem neliela © DIENA

Pašlaik ir īstais brīdis Latvijas iekšzemes pasažieru pārvadājumu tirgu atvērt konkurencei un ļaut strādāt komercpārvadātājiem, atsakoties no subsidētajiem pārvadājumiem. Šādu aicinājumu izplatījis starptautiskais pasažieru pārvadātājs Lux Express. Īpaša interese uzņēmumam ir par maršrutiem Rīga–Liepāja un Rīga–Ventspils.

Investīcijas ir svarīgas nākotnei © DIENA

Laikā, kad uzņēmēji piedzīvo dažādus izaicinājumus, tostarp Covid-19 pandēmiju ar neskaitāmiem ierobežojumiem, kā arī enerģijas cenu lēcienu, daudzi izvēlas nogaidošu stratēģiju, taču ir būtiski izmantot krīzes dotās iespējas un stiprināt savu darbību jau tagad, lai nākotnē justos stabilāk. Tieši tāpēc Baltic International Bank SE, izvērtējot savas perspektīvas, piesaistīja trīs jaunus investorus, lai palielinātu pamatkapitālu, tādējādi nodrošinot gan vietējām kompānijām, gan ārvalstu klientiem papildu garantus veiksmīgai sadarbībai.

Pasaule dzīvos hibrīdrežīmā © DIENA

Sarežģītajos apstākļos, kurus radījusi ieilgusī Covid19 krīze, biznesa konkurētspējas noturēšanai ir būtiska nozīme. To veido vairāki faktori, piemēram, spēja ieviest vai piegādāt kādu produktu pirmajiem un piedāvāt kvalitatīvu produktu par labu cenu. Taču kā sasniegt ilgtspējīgu biznesa konkurētspēju, sevišķi uzņēmumos, kur "serveris, kas novietots zem galda", jeb novecojuši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumi aizvien ir realitāte?

Kā mazināt nekustamā īpašuma nozares CO2 pēdu? © DIENA

Ilgtspēja ir tēma, par ko ikvienam varētu būt viedoklis, bet ne visi zinās, ko nozīmē ar to saistītais saīsinājums ESG. Tas ir starptautiski pieņemts termins kritēriju kopumam, ar ko var izvērtēt uzņēmuma vai organizācijas stratēģiju attiecībā uz sociālajiem un vides faktoriem. Tulkojumā no angļu valodas ESG jeb Environmental, social and governance nozīmē vidi, sociālo atbildību un korporatīvo pārvaldību – stratēģiju kopumu, kas palīdz mazināt negatīvo ietekmi uz vidi un palielināt atbalstu sabiedrībai.

Viesnīcu biznesam joprojām sarežģīti laiki

Pagājušā gada 11 mēnešos Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs nakšņojuši kopumā 1,2 miljoni ārvalstu un vietējo ceļotāju, kas ir par 14,5% mazāk nekā 2020. gada 11 mēnešos un par 54,4% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā 2019. gadā, tātad vēl pirms Covid-19 pandēmijas, rāda Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.