Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

TĒVS KLUSUMS

Liepājas teātris

★★★★★

Režisora Valtera Sīļa izrāde Tēvs klusums Liepājas teātra repertuārā tika ieplānota tad, kad nebija ne jausmas par iespējamo iekšējo revolūciju, valdes maiņu un Sīļa nonākšanu teātra valdes locekļa statusā. Rasas Bugavičutes-Pēces autobiogrāfiskā, bet ne dokumentāli precīzā meitas un tēva attiecību drāma ir lielisks sākums jaunajā amatā, jo ir reizē profesionāli precīzs un emocionāli saviļņojošs darbs.

Rasa Bugavičute-Pēce ne pirmo reizi ķeras pie biogrāfisku un atobiogrāfisku motīvu pārstrādāšanas dramatiskā darbā. Viņas, šķiet, arī starptautiski pazīstamākais romāns un luga Puika, kurš redzēja tumsā balstījās dramaturģes vīra – aktiera Sanda Pēča – biogrāfijā, savukārt Tallinā Vaba Lava teātrī iestudētā drāma Man bija brālēns no bērnības atmiņām izaudzēja smeldzīgu stāstu, kā faktiski ģimenes loceklis kļūst par Kauņas mafijas grupējuma darboni un tiek nogalināts. Abu šo izrāžu režisors ir Valters Sīlis, tādēļ viņa iesaiste arī jaunākās lugas uzvedumā ir likumsakarīga.

"Mans tēvs ir kordiriģents Jānis Zirnis, un tagad pirmo reizi varu pateikt to skaļi: diezgan laba sajūta vispār. Šobrīd mums ir normālas attiecības, viņš ir bijis ciemos pie mums, es – pie viņa," 2021. gadā Rasa stāsta žurnālam Santa. Izrādes dramaturģiskais pamats izaudzēts uz emocionālām atmiņām. Tā nav dokumentāli precīzos faktos balstīta biogrāfiska drāma, bet gan drīzāk stāsts, kas nepārprotami ir dzimis no patiesiem notikumiem, tomēr apaudzēts ar atšķirīgām detaļām, mainot arī personāžu vārdus.

Izrādes žanra apzīmējums ir koncerts un balle, un tieši tāda ir struktūra. Debitants Liepājas teātrī – aktieris Ģirts Krūmiņš – Tēva lomā iznāk ar dažiem aktieriem papildināta īsta kora priekšā, paceļ rokas un diriģē Emiļa Melngaiļa Jāņuvakaru. Mēs visi saprotam, ka Krūmiņš nav īstais kora Laiks diriģents un ikdienā diez vai šajā korī solo dzied Liepājas teātra aktieri Agnija Dreimane un Hugo Puriņš, taču mākslas brīnums ir dzimis. Koris dzied pa īstam, un dziesma saviļņo pa īstam. Koncertam turpinoties, dziesmas kļūst par fonu Agneses Jēkabsones atveidotās Maijas stāstam par izmisīgo, tomēr nesekmīgo ceļu pie tēva, kas ir vainagojies ar uzaicinājumu uz visu mīlētā Maestro jubilejas koncertu.

Tēva aktuālā sieva reizē mudina izrunāties, tomēr praktiski pat zināmā mērā kavē šo satikšanos. Tā notiek smeldzīgā samocītībā, kad, balles kņadai uz brīdi aizvirzoties kulisēs, tēvs un viņa reti satiktā ārlaulības meita beidzot varētu sarunāties, tikai nevar atrast, par ko, un glābjas vecos albumos. Vēl viena emocionāli uzrunājoša epizode ir divu pusmāsu – Maijas un Lauras Jerumas atveidotās «īstās» meitas Madaras – satikšanās sieviešu tualetē; atkal tā pati sajūta: gribētos sarunāties, bet vārdus atrast ir tik grūti. Autori varoņu biogrāfijas tikai ieskicē, bet parāda svarīgāko – to, ka cilvēks, kuru mīl tik daudzi un daudzas, vienlaikus nodara pāri ar to, ka neatrodas tuvumā.

Izrāde nepavisam nav gaudena, tajā netrūkst humora, līdz kaulam atpazīstamu kultūras nama ballīšu un starplaiku atrakciju atmosfēras, žilbinoši precīzs ir kultūras nama direktores tēls Andas Albužes atveidojumā.


Tikmēr citos teātros skatāms:

NEATLAIDĪBAS SPĒLES

DIRTY DEAL TEATRO

Režisors Roberts Dauburs

★★★★

Pēdējo reizi skatāma izrāde par Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidentes Daigas Dadzītes darbu ar Latvijas delegāciju ceļā uz Tokijas paraolimpiskajām spēlēm. Daiga Gaismiņa un Agris Krapivņickis iedzīvina reālus notikumus, un skatītājs var iztēloties, ko tas viss prasa no galvenās varones – sievietes ratiņkrēslā.

 

VĒRPETE

LJTI, TUVUMI

Horeogrāfi Ēriks Eriksons, Krišjānis Sants

★★★★★

Latvijas turnejā dodas enerģētiski jaudīgā un ievelkošā Krišjāņa Santa un Ērika Eriksona dejas izrāde, kas abu dejotāju repertuārā ir jau kopš 2015. gada un saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu. Skatītājiem, kurus intriģē jauna pieredze, piedzīvojot dejas vērpeti sev cieši blakus dzīvās mūzikas pavadībā – spēlē Mārtiņš Miļevskis (vibrafons) un Rihards Lībietis (ģitāra).

 

MANA TĒVA NĀVE

WILLA TEĀTRIS

Režisors Varis Piņkis

★★★★

Autobiogrāfiskā stāstā par sava tēva mūža nogali un ar to saistītajām problēmām Varis Piņķis vecā, nevarīgā sirmgalvja lomā iesaistījis savu brāļadēlu Antonu Piņķi. Skaudra izrāde par to, kā tuvinieki rūpējas par smagas demences skartu cilvēku, labi zinot, ka viņa aiziešana ir tuvu. Lakonisks un reizē emocionāls darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata