Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šonedēļ SestDienā: Spēks ir matos

Varētu šķist, ka gluži kā Lāčplēsim ausīs, tā Āboltiņai matos tas spēks. Redz – nogrieza, un partijai reitings krīt, pati līderes krēslu zaudē. Bet nav tik vienkārši. Atpazīstamībai ir gan plusi, gan mīnusi, politiķe lepni saka SestDienai un, gandrīz uz jebkuru jautājumu atbildot, pagūst arī pati sev uzsist uz pleca.

Noliekot malā vērtējumu, patīk viņa kādam vai ne, jāatzīst – pagurumu politiķē aizvien nejūt. Tādu drusku negantu spītību gan: sak, par spīti jaunam tēlam un pavasarim – uzmanīgi, ja negribēšu, ceļu negriezīšu! Un, taujāta par tālākiem plāniem, piebilst: "Neizslēdzu nekādas iespējas."

Nekādas iespējas acīmredzot neizslēdz arī Jānis Siksnis, jau otro reizi aizejot no sabiedriskā radio strādāt sabiedrisko attiecību jomā. Šoreiz gan – valsts pirmās personas labā. Viņš pats atzīst – jaunais darbs vilinājis, jo tā ir iespēja būt ļoti tuvu valstisku lēmumu pieņemšanai.

Kas dzen cilvēku uz priekšu? Kur slēpjas tas ambīciju avots? Kas ļauj stāvēt pāri ikdienas neveiksmēm un grūtībām? Kas liek arī pie aizvērtām durvīm tomēr kāpt iekšā pa logu? Katram kas cits droši vien. Tā pavisam citādi, bet tāpēc ne ar mazāku pārliecību par spēku, kas mūsos katrā mājo, šonedēļ SestDienā stāsta arī īru meitene Džoana. Divdesmitgadniece no parastas ģimenes, kura mācās augstskolā un kaļ nākotnes plānus par spīti tam, ka liktenis pret viņu nav bijis saudzīgs. Pirms dažiem gadiem viņa gluži vienkārši nolēma nesamierināties ar kāda politiķa solījumu tukšību un skaļi uz to norādīt, panākot ne tikai likuma un budžeta pārmaiņas savā valstī, bet pamazām kļūstot arī par iedvesmas avotu cilvēkiem visā pasaulē un simbolu iespēju plašumam. Robežu nav, viņa uzsver.

Tomēr gribot negribot jāatzīst, ka ikdienā tās nereti velkam – te paši sev neļaujot izdzīvot sapņus, te uzspiežot stereotipus citiem. Un tad pēkšņi esam izbrīnīti, ja, piemēram, mācītājs izrādās arī burvju mākslinieks vai ugunsdzēsējs, bet dzeja kļūst par performanci un ir vairāk klausāma, ne lasāma. Atgriežoties pie jau sākumā pieminētajiem teiksmu un mūsdienu politikas tēliem, nez, var jau būt, ka tas nozīmē – tieši matos un ausīs arī ir tas spēks. Jeb, precīzāk, – tur, kur to vismazāk meklējam.

Šīs SestDienas, 3. - 9. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Mati galu galā ataug. Īsi pirms kongresa vispretrunīgāk vērtētā Vienotības politiķe Solvita Āboltiņa intervijā SestDienai stāsta gan par to, kā redz sevi un kā vērtē citus politiķus, gan arī atzīst, ka komentāros saskata hibrīdkara draudus pret sevi.

TUVPLĀNĀ. Kad pazūd baltās apkaklītes. Burvju mākslinieks, ugunsdzēsējs, džipu iznomātājs, datordizainers – izrādās, tik dažādās jomās darbojas mācītāji un sludinātāji, kad pienākumi baznīcā izpildīti. Pirms drīz gaidāmās Baznīcu nakts, kad dievnamus jebkurš interesents būs aicināts iepazīt no neierastāka skatpunkta, SestDiena par to otru – ne tik pierasto – viņu dzīves pusi taujāja arī pašus draudžu ganus.

FOKUSĀ. Bez rokām apkampj pasauli. Nekas nav neiespējams, saka 20 gadu vecā Džoana O`Riordana. Pasaulē patlaban ir zināmi septiņi cilvēki, kuri piedzimuši bez rokām un kājām, un Džoana ir viena no viņiem. Taču meitene nežēlojas – viņa panākusi izmaiņas Īrijas valsts budžetā, cīnās par cilvēktiesībām, iedvesmo cilvēkus visā pasaulē un gatavojas doties arī uz Latviju.

POLITIKA. Siksnis atkal riskē. Bijušais Latvijas Radio vadītājs Jānis Siksnis šonedēļ no darba šajā medijā aizgājis jau trešo reizi, šoreiz – lai kļūtu par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses padomnieku. Kas Siksnim liek domāt, ka šī sabiedrisko attiecību joma viņam patiks labāk nekā jau izmēģinātais darbs sabiedrisko attiecību aģentūrā iepriekš? SestDiena iezīmē prezidenta jaunā preses padomnieka nokļūšanu līdz valsts pirmās personas tēla veidotāja krēslam.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai pēc vadītāja nomaiņas turpināsies Valsts ieņēmumu dienestā sāktās pārmaiņas? Viedokļu sadursmē – finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un bijušais finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

PRIEKŠĀ. Dzeja un dzeja kvadrātā. Pašam ar asinīm gan nav nācies rakstīt, taču dzejas lasījumi kā performance var palīdzēt to labāk atklāt, ir pārliecināts Henriks Eliass Zēgners. Viņš ir viens no starptautiskā festivāla Dzejnieka asinis dalībniekiem, kuri pulcēsies Kaņepes Kultūras centrā, lai iepazīstinātu ne tikai ar savu dzeju, bet arī īpaši tapušiem atdzejojumiem.

PASAULĒ. Talibu ražas svētki. Senajā Grieķijā olimpisko spēļu laikā tika ievērots pamiers. Karu plosītajā mūsdienu Afganistānā ik gadu pavasarī nosacīts miers iestājas laikā, kad tiek novākta opija magoņu raža. Šogad tā ir laba, un tas liek bažīties par teroristiskās kustības Taliban spēka pieaugumu, jo tā no opiātu pārdošanas pelna miljonus. Valsts oficiālā valdība cīņā pret narkotiku ražošanu ir bezzobaina.

MŪZIKA. Uzliec kaut ko normālu. Katram cilvēkam ir jāatrod sava forma un vieta pilnajā ainā, saka Uldis Cīrulis jeb DJ Monsta – viens no retajiem Latvijā, kuram dīdžejošana ir maizes darbs. SestDienai viņš stāsta gan par nakts ballīšu ikdienu, gan mūzikas plašumu, aizspriedumu pārvarēšanu un to, kā viņam izdevies senilgotais sapnis iekļūt pasaules dīdžeju čempionāta DMC Online finālā.

CEĻOJUMS. Mīlestība no pirmā elpas vilciena. Tiešā un pārnestā nozīmē bagātīgi izgaršot daudzveidību, nespēt izvairīties no domām par ticību un vēlēties atgriezties šeit vēl un vēl – tā ir tikai daļa no sajūtām, kas pārņem, ja nenobīstas un dodas uz Izraēlu.

KROGS UZ PAPLĀTES. Piedevās saulriets un baseins. Kavējoties domās gan par alus markām, gan to, ka pēc darbdienas pusdienām labāk restorāna terasē nekavēties, gaidot darbaprieku, jo tas var ievilkties, Zirnis ēd Naples kukurūzas cāli un jau sapņo par steiku šajā pašā vietā algas dienā.

SestDienas VAKARIŅAS. Ņem palīgā intuīciju. Nemēdzu taisīt ēdienu pēc receptēm, uzsver digitālā mārketinga speciālists Artūrs Mednis un atzīst, ka, eksperimentējot virtuvē, gadās arī kuriozi. SestDienas lasītājiem viņš iesaka pastas salātus ar vistiņu, kuri garšo labi gan silti, gan auksti, un avokado smūtiju, kurš ir ne tikai veselīgs un sātīgs, bet galvenais – garšīgs.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, SPORTS JŪNIJĀ, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata