Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 30. marts
Nanija, Ilgmārs

Labrīt!

Ūja vējš, ūja, vējš,
trīs uz viena kumeliņa!
Jānis jāja, Juris jāja,
vēl mazais Pēterītis!

Šī tautasdziesma nāk prātā, mēģinot aptvert tos neskaitāmos svēt­kus un tiem pielīdzinātos pasākumus, kuri mums šogad jau ir bijuši un vēl stāv priekšā.

Dziesmu svētki (dejas neaiz­mirstam!) un Latvijas simtgade ir tie lielākie un saprotamākie, bet tie nebūt nav traucējuši svinēt vēl daudzumdau­dzus citus svētkus, svētkiņus un festivā­lus, sākot ar visādām ielīgošanām un aizlīgošanām un beidzot ar maratoniem, pusmaratoniem, gājieniem un citiem pasākumiem, kuru redzamākā izpausme tiem, kas tajos nepiedalās, ir satiksmes ierobežojumi un aurošana līdz vēlai naktij.

Lai tik paliek bišķi garākas un tumšākas naktis, tad tam pievienosies arī daudzi salūti, kas atraus skauģus no rēķināšanas, cik šie svētki izmaksā un kurš mākslas vai finanšu ģēnijs cik regulāri uz tiem uzvārās.

Gandrīz vai sāk likties, ka arī ielu un ceļu remontdarbi ir tāds īpašs svētku veids, kas mūs (tos, kuri visos svētkos pēc kārtas nepiedalās ne skatītāju, ne izpildītāju lomā) pieradina pie šīs svētku nolemtības. Turklāt tajos lielākajos un loģiskākajos svētkos, pie­mēram, Dziesmu svētkos, jau vienkāršs mirstīgais iekšā netiek, komercija priek­šā, tai tie svētki vispirms.

Ir jau mums patiesi ar ko lepoties un ko svinēt, kaut vai dzīves skaistumu tās īsuma dēļ, tāpēc mani jau labu laiku māc doma, ka mums pietrūkst vēl vienu svētku. Tos varētu svinēt veselu gadu un pilnīgi visi. Turklāt liela nauda tiktu ietaupīta, un to tad nu varētu ziedot tautas veselībai vai nāka­majiem svētkiem, ja vien būsim izturēju­ši šos. Es pat zinu šo svētku nosaukumu: Gads bez svētkiem. Ja to izdotos iztu­rēt, varētu svinēt šā gada apaļas jubilejas un bezsvētku gada simtgade 3019. gadā būtu īpaši piepildīts klusums.


Šīs SestDienas, 29. jūnija – 5. jūlija, numurā lasiet:

TĒMA. Bīstamās aizas digitālajā pasaulē. Interneta pieejamības problēmu, kas draud arvien vairāk izolēt nabadzīgākās valstis, pasaulē cenšas risināt ar satelītiem un gaisa baloniem, tiek uzsvērts, ka pieeja internetam ir viena no cilvēktiesībām.

SestDienas SALONS. No astoņpadsmitā gadsimta. Romāna Iz Baltikas autors Miks Koljers par rakstnieka medusmēnesi, mirušā padomiem dzīvajiem, ērsu valodu un vēsturiska romāna tapšanas fascinējumu.

VĒLĒŠANAS 2018. Saskaņas eksperiments. Nila Ušakova un Jāņa Urbanoviča vadībā ar jaunu Valsts prezidenta un premjera kandidātu, ar latviešu politiķiem sarakstos Saskaņa gatavojas uzvarai Saeimas vēlēšanās.

LATVIJAI VAJAG. Skaistus niekus. Edijs Eihmanis ir restorāna Kolekcionārs īpašnieks, ko daudzina kā piemēru labai gaumei un iespējai apvienot ēšanas baudu ar mākslas baudīšanu. Taču jau pasen viņu tirda vajadzība ar latviešu dizainu nodarboties nopietnāk. Kamēr vēl pats netaisa savu šķīvi, viņš mudina māksliniekus radīt un centīsies par tiem pastāstīt arī tūristiem. Tūlīt Vecrīgā durvis vērs Edija dāvanu un dizaina preču veikals Jaunais kolekcionārs.

PASAULĒ. Politiskā līķa augšāmcelšanās. Piedzīvojis vairākas sakāves, Spānijas sociālistu partijas vadītājs Pedro Sančess tomēr panācis savu un kļuvis par valdības vadītāju.

FOKUSĀ. Sarunāties jāiemācās. Nu jau divus gadus ASV žurnālisti atkārto, ka sabiedrība ir tik sašķelta, ka cilvēki, runājot par politiku, vairs nav gatavi kompromisiem. SestDiena vairākiem reālās dzīves un digitālo sarunu ekspertiem jautā, kas tieši pieklibo sarunās un kā to labot. 

CEĻOJUMS. Apburtā princese Bordo.  Nē, šis nebūs stāsts par Latvijas karoga krāsu, kādā nereti tiek saukts karmīnsarkanais tonis. Tiem, kuriem attiecības ar vīnu, īpaši sarkanvīnu, ir draudzīgas, pirmās asociācijas ar Bordo ir tieši tādas. Un nebūs melots, jo Bordo reģions ir šī dzēriena meka. Taču Bordo ir kas daudz vairāk.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Populārākā ligzda pasaulē

Latvijas Dabas fonda ornitologs Jānis Ķuze par Durbes jūras ērgļu ligzdas tiešsaistes vērošanas desmito sezonu, sajūtām 30 metru augstumā un par to, kas viņu satrauc Latvijas dabā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata