Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Dažreiz līdz atbildei jāgaida simt gadu, citreiz vēl ilgāk. Ja jūti, ka tavā vietā atbildi sagaidīs tikai pēcnācēji, raksti, lai viņiem ir, kur meklēt.

Labrīt!

Mūsu bijušais kolēģis, kādreizējais Dienas sporta nodaļas vadītājs Arturs Vaiders droši vien bija cerējis mantot savas dzimtas ilgdzīvotāju gēnus un noraut līdz simt gadiem. Tad viņš būtu paguvis savā stilā uzrakstīt spilgtas atmiņas gan par savām, gan savu senču gaitām.

Taču liktenis nežēlīgi lēma citādi, un 2. novembrī kinoteātrī Splendid Palace jau tika atvērta Ineses Vaideres dibinātā Artura Vaidera fonda sarūpēta atmiņu grāmata, kurā 123 Artura laikabiedri atceras savus mirkļus vai gadus kopā ar viņu. Šajā SestDienā Inese Vaidere atceras savu dzīvesbiedru un atzīstas, ka pēc Artura zaudējuma viņu pie dzīvības uztur darbs Eiropas Parlamentā.

Latvijas sporta žurnālistika pēc Vaidera aiziešanas kļuvusi tāda padrūmi nopietna, visbiežāk dzirdētā frāze šodien vai katra sētas mača vērtējumā ir "pārrakstīja sporta vēsturi!". Artura humora izjūta gan spēja pārrakstīt dažu vēsturi, proti, apvērst šķietami nesatricināmus priekšstatus. Piemēram, atvadoties no Dienas (to viņš darīja, kad viņam būtu nācies štatu samazināšanas laikā atlaist kādu no savas nodaļas žurnālistiem – lai citiem, jaunākiem kolēģiem nebūtu jāaiziet, izvēlējās aiziet pats), Arturs sarīkoja konkursu, par kādu jebkurš cits, kas būtu atļāvies tādu izsludināt, piedzīvotu veselu #meetoo vētru un pārmetumus seksuālā harasmentā. Kas tas bija par konkursu, plašāk lasiet grāmatā Vaiders.

Divi šā numura SestDienas raksti veltīti notikumiem, kas apgrieza pasauli kājām gaisā. Šajās dienās klusāk, nekā bija prognozēts, tiek pieminēta tā sauktā Lielā oktobra sociālistiskā revolūcija – eksperiments, kas prasīja 50 miljonus dzīvību. Toties Nacionālajā bibliotēkā ir atklāta vērienīga izstāde, kurai jau pats plakāts ir kājām gaisā – reformācija, kurai ir bijusi tik būtiska un pozitīva nozīme latviešu valodas attīstībā, savās sākotnējās izpausmēs laikabiedros radīja lielas bailes un neziņu: ir viņi nāvīgi grēkojuši vai tomēr nav? Dažreiz līdz atbildei jāgaida simt gadu, citreiz vēl ilgāk. Ja jūti, ka tavā vietā atbildi sagaidīs tikai pēcnācēji, raksti, lai viņiem ir, kur meklēt.


Žurnāla SestDiena 3. – 9. novembra numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Vajag nelielu viagru. Grupa Prāta vētra izsludina nākamās vasaras turneju, stāsta par savu topošo albumu, ko paredzēts izdot 2018. gada aprīlī, un skaidro Uldim Rudakam, kāpēc viņiem jaunu dziesmu radīšanā vajadzīgi papildspēki.

SestDienas SALONS. Arturs bija mans google. Inese Vaidere izdod atmiņu grāmatu par vīru, Dienas sporta nodaļas ilggadējo vadītāju Arturu Vaideru (1955. gada 28. augusts – 2016. gada 3. oktobris), atklāj, ar kādām izjūtām saņem Lielā Feliksa balvu, un stāsta par izaicinājumiem Eiropas parlamentā.

VĒSTURE. Sātans skrabinās zem gultas. Pirms 500 gadiem Mārtiņa Lutera (1483–1546) aizsāktā reformācija ātri apgrieza Rietumu kristīgo pasauli kājām gaisā. Arī Livonijā. Vēlākos gados cildināta kā pozitīvs notikums, savos aizsākumos reformācija Rīgā un visā Livonijā radīja neziņu un bailes.

PASAULĒ. Maskavas jaunā seja. Krievijas galvaspilsēta piedzīvo ievērojamas vizuālas pārmaiņas, kuru īstenošanai ir iztērēti milzīgi līdzekļi. Vairākums maskaviešu priecājas par metropoles uzskaistināšanu, bet pretinieki uzskata, ka Maskava ir neglābjami zaudējusi daļu savas identitātes.

CEĻOJUMS. Ar kalašņikovu pretī revolūcijas simtgadei. Atis Rozentāls vēro Maskavas kultūrainavu mirkli pirms boļševiku apvērsuma, tā sauktās Lielās oktobra sociālistiskās revolūcijas, simtgades un konstatē, ka boļševiku varas sekas te izjūtamas vairāk nekā vēlēšanās šā vēstures posma sākumu svinēt.

FOKUSĀ. Biedra Sji sociālisms. Oktobra otrajā pusē Ķīnā notika pasaulē daudzskaitlīgākās – Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) XIX kongress. Tā laikā tika pieņemta virkne lēmumu, kuru nozīme ilgtermiņā var sniegties tālu aiz pašas Ķīnas robežām, tostarp Sji Dziņpins kļuva par būtībā vienpersonisku šīs komunistiskās valsts līderi.

PIEREDZE. Papīra aristokrāti. Papīrs var būt visnevērtīgākais, kā arī visvērtīgākais materiāls. Mēģināt parādīt papīra dažādās formas un pielietošanas īpatnības apņēmies Purpurs. Viņus dēvē arī par papīra aristokrātiem, kuri ir atraduši un izkopuši šo šķietami tik trauslo nišu.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS NOVEMBRĪ, ATPŪTA ŠOMĒNES, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.
 

Top komentāri

Krutais džekiņš
K
Man jau ir jaunais Iphone x un esmu super kruts, bet jūs visi lūzeri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata