Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru
Gardums īsteni latviskā stilā! Šogad gaileņu mežos ir diezgan daudz, tāpēc, ja ne svaigi lasītas, tad saceptas saldētavā droši vien ir teju katram. Bez siera var arī iztikt, bet – vai vajag?
Pagatavošanas laiks: 1 stunda un 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1 neliels sīpols
- ap 300 g svaigu gaileņu
- 800–900 g kartupeļu
- 40 g cietā siera
- 40 g čedara
- 10 g sviesta
- 1 ķiplokdaiviņa
- 250 g saldā krējuma
- sāls, pipari pēc garšas
- 3 rozmarīna zariņi
Rozmarīna vietā labi iederēsies arī timiāns.
Pagatavošana:
1. Sīpolu smalki sagriež un apcep pannā caurspīdīgu, tad pievieno sagrieztas sēnes un apcep, līdz liekais šķidrums iztvaikojis. Noliek maliņā.
2. Ieslēdz cepeškrāsni uz 175 grādiem. Abus sierus smalki sarīvē un samaisa kopā. Kartupeļus sagriež trīs milimetrus plānās šķēlītēs.
3. Katliņā izkausē sviestu, piespiež caur spiedni ķiplokdaiviņu un mazliet pasilda. Lej klāt saldo krējumu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus. Maisot uzkarsē, bet neuzvāra.
4. Cepamtrauku (ap 20 x 30 cm) iesmērē ar sviestu un zvīņveidā kārto pusi no kartupeļu šķēlītēm. Pārber lielāko daļu sacepto gaileņu, pārlej ar pusi uzkarsētā saldā krējuma un pārkaisa ar pusi no siera. Tad atkal kārto virsū atlikušos kartupeļus, pārber sēnes, pārlej ar atlikušo saldo krējumu un pārkaisa ar atlikušo sieru. Uzliek pa virsu rozmarīna zariņus.
5. Pārliek traukam foliju un liek 175 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 40 minūtēm. Tad foliju noņem un cep vēl apmēram 20–30 minūšu, līdz siera virsiņa zeltaini brūna.
Šampinjonu krēmzupa
Vienkārši pagatavojama un ļoti garda zupiņa. Varbūt nav pati skaistākā krāsa, toties garšo kā restorānā! Protams, pateicoties baltvīna piedevai.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 250 g šampinjonu
- 50 g kartupeļu
- 1 sīpols (labāk baltais)
- 1 ķiplokdaiviņa
- 20 g sviesta
- 1 ēd. k. eļļas
- 125 ml sausā baltvīna
- 250 ml dārzeņu buljona
- 3 timiāna zariņi
- sāls un pipari pēc garšas
- šķipsna svaigi malta muskatrieksta
- 100 g saldā krējuma
Ja vēlas, zupai pie pasniegšanas var pievienot arī apceptus maizes grauzdiņus.
Pagatavošana:
1. Šampinjonus notīra un sagriež gabaliņos, kartupeli nomizo un sagriež kubiciņos, sīpolu un ķiploku smalki sakapā.
2. Katlā ielej eļļu un izkausē sviestu. Ber klāt sēnes, kartupeļus, sīpolus un ķiplokus un maisot apcep. Pāris šampinjonu šķēlīšu atliek malā dekorēšanai.
3. Kad viss mazliet apcepies, pielej baltvīnu un buljonu, 10 minūšu bez vāka uz nelielas uguns vāra. Noņem no plīts un sablendē, pievieno svaiga timiāna lapiņas, sāli un piparus pēc garšas, kā arī svaigi rīvētu muskatriekstu.
4. Saldo krējumu saputo un iemaisa zupā. Pasniedzot dekorē ar timiānu un atliktajām apceptajām sēņu šķēlītēm.