Truša gaļas sautējums ar rudens saknēm
Kā zināms, truša gaļa ir viena no vērtīgākajām – liesa, garšīga, ar augstu uzturvērtību. Savienojumā ar rudens saknēm tā kļūst vēl garšīgāka, tāpēc iesaku baudīt, piedevās pasniedzot kādu vieglu dārzeņu biezeni vai rīsus.
Pagatavošanas laiks: 1,5 stundas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Daudzums: 4 - 6 porcijas
Sastāvdaļas:
- dažādi truša gabaliņi, kopā ap 600 g
- eļļa cepšanai
- 5 palieli sīpoli
- 2 ķiplokdaiviņas
- 1,5 ēd. k Medījuma garšvielu maisījuma
- 2 lauru lapas
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- 2 burkāni
- 1 mazs kālis
- 1 vidēja pētersīļa sakne
- sāls, pipari pēc garšas
Ja vēlas, sautējumu var bagātināt ar šķipsnu čili piparu un beigās mazliet pieliet saldo krējumu.
Pagatavošana:
1. Vispirms katlā sakarsē eļļu un apcep truša gabalus no visām pusēm. Izņem no katla un noliek malā.
2. Tajā pašā katlā ber rupji sakapātus sīpolus un ķiplokdaivas. Maisot apcep, līdz sīpoli zeltojas. Pievieno garšvielas, lauru lapas, tomātu pastu un apmaisa.
3. Savieto katlā atpakaļ arī apceptos gaļas gabalus un pārlej karstu ūdeni tik, lai tas nosedz gaļu. Uz nelielas uguns zem vāka vāra apmēram stundu, pa laikam apmaisot un apgrozot truša gabalus. Ja šķidrums paliek pārāk maz, pielej ūdeni.
4. Tikmēr nomizo saknes un sagriež tās garenos stienīšos. Pievieno truša gaļai katlā un vāra vēl apmēram 20 minūšu.
Ābolu marmelāde ar karstvīna noti
Gardums brokastīs uz grauzdētām maizītēm vai piedeva smalkai sieru platei. Lai nesanāktu pārāk salda, receptē noteikti iesaku izmantot sauso, nevis pussaldo vai saldo sarkanvīnu.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli patīkami
Daudzums: 1 burciņa
Sastāvdaļas:
- 100 ml sausā sarkanvīna
- 2 ēd. k. apelsīnu sulas
- 2 krustnagliņas
- ½ tējk. kardamona pākšu
- ½ kanēļa standziņas
- 200 g ābola (1 liels)
- 1 tējk. citrona sulas
- 160 g ievārījuma cukura
Receptē var lietot gan svaigi spiestu apelsīnu sulu, gan no pakas.
Pagatavošana:
1. Katliņā lej sarkanvīnu, apelsīnu sulu, pievieno krustnagliņas, kardamonu un kanēļa standziņu. Uzvāra, ņem no plīts nost un atstāj garšvielas karstajā vīnā ievilkties.
2. Ābolus nomizo, izņem serdes un pašus sagriež mazos gabaliņos. Ber citā katliņā, pievieno citrona sulu un ievārījuma cukuru, samaisa.
3. Vīnu izkāš caur smalku sietu vai marli un pievieno āboliem. Uzvāra un tad vēl maisot vāra 4 minūtes.
4. Karstu pilda tīrā burciņā un aizvāko.