Karaliskas brokastis
Kamēr vēl rit pēdējie metri maigi pikanto lakšu sezonā, te būs viena brīnišķīga brokastu recepte tiem, kam patīk sātīgi un garšīgi ieturēties jau no rīta. Īpašais pluss ir tāds, ka atdzisis šis ēdiens ir ne mazāk garšīgs, tāpēc droši var ņemt līdzi arī piknikā!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2-4 porcijas (atkarīgs no apetītes)
Sarežģītības pakāpe: grūtākais
Sastāvdaļas:
- 1 neliels sīpols
- 10 g sviesta un eļļa cepšanai
- 1 mazs, tvirts kabacītis
- 4 nelieli vārīti kartupeļi (var ar visu mizu)
- 4–5 olas (atkarīgs no izmēra)
- 100–120 g lakšu
- 100 g aitas fetas siera
- sāls, pipari
- šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
Lakšu vietā var droši izmantot arī spinātus vai abus zaļumus miksēt.
Gatavošana:
1. Sīpolu sīki sakapā. Vārītos kartupeļus sagriež ripiņās, tāpat arī kabacīti. Lakšus sakapā. Pannā izkausē sviestu un pievieno arī mazliet eļļas (tā neļaus sviestam piedegt), liek cepties sīpolus.
2. Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno kabaču ripiņas un maisot mazliet apcep. Pieber arī kartupeļu ripiņas, apmaisa un brīdi pacep.
3. Lielā bļodā sakuļ olas, pievieno sakapātos lakšus un iedrupina aitas sieru. Pieber mazliet sāls (bet uzmanīgi, jo siers jau ir sāļš!) un melnos piparus, kā arī šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta. Samaisa un pārlej pannā kartupeļiem un kabačiem.
4. Noregulē nelielu uguni, uzliek vāku un cep kādas piecas minūtes. Tad seko grūtākais brīdis: lai smuki apveltu plāceni pannā, ņem piemērota izmēra lēzenu šķīvi, kas ietilpst pannā, un ar veiklām kustībām, šķīvi pieturot un pannu apgriežot otrādi, ieliek plāceni šķīvī. Pēc tam to atkal uzmanīgi ieslidina pannā ar apcepto pusi uz augšu un cep vēl pāris minūšu, līdz olas kārtīgi sarec.
Kārtainās mīklas maizītes ar svaigi citronīgu krēmu
Šīs ir elementāras kūciņas, kur galvenais ir ideja, kā izcept kārtaino mīklu. Izcepot šādas "sagataves", tālāk paveras plašas variāciju iespējas – var pildīt ar šajā receptē aprakstīto krēmu vai citu iemīļotu saldo krēmu, bet var arī pildīt ar sāļiem pildījumiem, piemēram, siera vai līdzīgiem salātiem.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 kūciņas
Sarežģītības pakāpe: vienkāršāk jau vairs nevar
Sastāvdaļas:
- 1 plāksne saldētas kārtainās mīklas
Krēmam:
- 100 g svaigā krēmsiera
- 2 ēd. k. (vairāk vai mazāk – pēc garšas)
- iebiezinātā piena ar cukuru
- Svaigi spiesta citrona sula (daudzums pēc garšas)
Dekorēšanai:
- Svaigas ogas un augļi (šoreiz zemenes un kivi)
- pūdercukurs
Gatavošana:
1. Kārtainās mīklas plāksnīti atlaidina un pārgriež uz pusēm, iegūstot divus kvadrātus. Tos liek uz cepamā papīra, kas pārklāts cepeškrāsns restītēm vai pannai, un šauj 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, līdz mīkla uzpūtusies un virsiņas viegli zeltainas. Noliek maliņā, lai atdziest.
2. Tikmēr no visām sastāvdaļām samaisa viendabīgu krēmu un sagriež ogas un augļus šķēlītēs.
3. Atdzisušās mīklas bulciņas pārgriež gareniski uz pusēm. Uz apakšējās puses uzsmērē krēmu, savieto ogu un augļu šķēlītes. Krēmu uzsmērē arī uz augšējās pusītes un uzsēdina to uz augļiem kā vāciņu.
4. Pārkaisa ar pūdercukuru caur tējas sietiņu un pasniedz!