Olu kultenis ar dārzeņiem un sieru
Brīvdienu brokastu piedāvājums – ieturoties ar šādu dūšu piesienošu kulteni, var droši doties garā pastaigā un nesatraukties, ka drīz jau gribēsies ēst. Turklāt tas labi garšo arī padzisis un pat pavisam atdzisis – ja nu nevar apēst brokastīs, var ņemt līdzi vai atstāt vakariņām.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Daudzums: 2 patīkami lielas porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
- 1 svaiga zaļā čili pāksts
- ½ sarkanās paprikas
- 2 vidēji vārīti kartupeļi
- 1 paliels tomāts
- 4 olas
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 100 g svaigā brinzas siera sālījumā (man bija Jaunpils pienotavas ražojums)
- zaļie lociņi pasniegšanai
Šajā receptē dārzeņus var aizstāt ar citiem, piemēram, purava vietā izmantot sīpolu, kartupeļu vietā likt vārītas ziedkāposta rozetītes utt.
Gatavošana:
1. Puravu sagriež plānās pusripiņās un liek cepties pannā sakarsētā eļļā. Pēc brītiņa pievieno sīki sagrieztu un no sēklām iztīrītu zaļo čili un kubiciņos sagrieztu papriku.
2. Maisot apcep, tad pievieno šķēlītēs sagrieztus vārītus kartupeļus (var būt ar visu mizu), mazliet apcep visu kopā un pievieno sīki sakapātu tomātu, kuram noņemta miza (ar blanšēšanas metodi).
3. Bļodā sakuļ olas ar svaigi maltiem pipariem un mazliet sāls (uzmanīgi, jo siers ir ļoti sāļš!), iemaisa sīki sadrupinātu brinzu. Pārlej kulteni pannas saturam. Maisot karsē, līdz kultenis sarec.
4. Pasniedz ar zaļajiem lociņiem. Vēl te piestāv arī skābais krējums.
Mīkstās iebiezinātā piena konfektes
Daudziem gavēnis ir stāsts arī par atturēšanos no saldumiem, bet tiem, kuri neievēro striktu atturību, šajā sniegotajā pārejā no ziemas uz pavasari piedāvāju pasmelties enerģiju nelielā, saldā konfektītē. Ne jau visas dienas garumā, bet pa vienai brīžos, kad ziema nogurdinājusi!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes + atdzesēšanas laiks
Daudzums: vairākas končiņas ap 2 cm diametrā
Sarežģītības pakāpe: kā rotaļājoties
Sastāvdaļas:
- 1 kārba (400 g) iebiezinātā piena ar cukuru
- 40 g sviesta
Apviļāšanai pēc izvēles:
- sakapātas žāvētas dzērvenes, drupināti rieksti, sasmalcinātas karameles, mandeļu skaidiņas, kokosriekstu skaidiņas, veikalā pirktie cukura dekori utt.
Gatavošana:
1. Iebiezināto pienu lej katliņā, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un uz nelielas uguns maisot silda (neuzvāra). Maisīt ieteicams ar silikona lāpstiņu.
2. Nepārtraucot maisīšanu, pēc kādām 8–10 minūtēm skatās: tad, kad krēms kļūst biezāks un, pavelkot ar lāpstiņu, katla dibenā izveidojas sliede, kas tikai pamazām aizplūst atkal ar masu, ir īstā konsistence!
3. Ņem katliņu nost no plīts, masu izlej uz lēzena šķīvja, kas ieziests ar sviestu. Padzesē un ieliek uz kādām pāris minūtēm arī ledusskapī.
4. Ar sviestu viegli ieziež rokas, ņem pa gabaliņam masas un veido bumbiņas ap 2 cm diametrā. Apviļā tās izvēlētajās sastāvdaļās, un gatavs! Glabā ledusskapī