Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Brīvdienu brokastis un našķi

​Marts ir pirmais pavasara mēnesis, un, lai gan mēs Latvijā joprojām dzīvojam ziemā, ilgās pēc pavasara šomēnes turamies pie veģetāriem ēdieniem. Šoreiz piedāvāju garšīgu, sātīgu un mazliet pikantu olu kulteni, kas vislabāk piestāv tieši sestdienu rītiem, kā arī nelielas saldās konfektītes brīžiem, kad drēgnais laiks atņēmis visas liekās kalorijas.

Olu kultenis ar dārzeņiem un sieru

Brīvdienu brokastu piedāvājums – ieturoties ar šādu dūšu piesienošu kulteni, var droši doties garā pastaigā un nesatraukties, ka drīz jau gribēsies ēst. Turklāt tas labi garšo arī padzisis un pat pavisam atdzisis – ja nu nevar apēst brokastīs, var ņemt līdzi vai atstāt vakariņām. 

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 2 patīkami lielas porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 1 svaiga zaļā čili pāksts
  • ½ sarkanās paprikas
  • 2 vidēji vārīti kartupeļi
  • 1 paliels tomāts
  • 4 olas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 100 g svaigā brinzas siera sālījumā (man bija Jaunpils pienotavas ražojums)
  • zaļie lociņi pasniegšanai

Šajā receptē dārzeņus var aizstāt ar citiem, piemēram, purava vietā izmantot sīpolu, kartupeļu vietā likt vārītas ziedkāposta rozetītes utt.

Gatavošana:

1. Puravu sagriež plānās pusripiņās un liek cepties pannā sakarsētā eļļā. Pēc brītiņa pievieno sīki sagrieztu un no sēklām iztīrītu zaļo čili un kubiciņos sagrieztu papriku.

2. Maisot apcep, tad pievieno šķēlītēs sagrieztus vārītus kartupeļus (var būt ar visu mizu), mazliet apcep visu kopā un pievieno sīki sakapātu tomātu, kuram noņemta miza (ar blanšēšanas metodi).

3. Bļodā sakuļ olas ar svaigi maltiem pipariem un mazliet sāls (uzmanīgi, jo siers ir ļoti sāļš!), iemaisa sīki sadrupinātu brinzu. Pārlej kulteni pannas saturam. Maisot karsē, līdz kultenis sarec.

4. Pasniedz ar zaļajiem lociņiem. Vēl te piestāv arī skābais krējums.

 

Mīkstās iebiezinātā piena konfektes

Daudziem gavēnis ir stāsts arī par atturēšanos no saldumiem, bet tiem, kuri neievēro striktu atturību, šajā sniegotajā pārejā no ziemas uz pavasari piedāvāju pasmelties enerģiju nelielā, saldā konfektītē. Ne jau visas dienas garumā, bet pa vienai brīžos, kad ziema nogurdinājusi! 

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes + atdzesēšanas laiks

Daudzums: vairākas končiņas ap 2 cm diametrā

Sarežģītības pakāpe: kā rotaļājoties

Sastāvdaļas:

  • 1 kārba (400 g) iebiezinātā piena ar cukuru
  • 40 g sviesta

Apviļāšanai pēc izvēles:

  • sakapātas žāvētas dzērvenes, drupināti rieksti, sasmalcinātas karameles, mandeļu skaidiņas, kokosriekstu skaidiņas, veikalā pirktie cukura dekori utt.

Gatavošana:

1. Iebiezināto pienu lej katliņā, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un uz nelielas uguns maisot silda (neuzvāra). Maisīt ieteicams ar silikona lāpstiņu.

2. Nepārtraucot maisīšanu, pēc kādām 8–10 minūtēm skatās: tad, kad krēms kļūst biezāks un, pavelkot ar lāpstiņu, katla dibenā izveidojas sliede, kas tikai pamazām aizplūst atkal ar masu, ir īstā konsistence!

3. Ņem katliņu nost no plīts, masu izlej uz lēzena šķīvja, kas ieziests ar sviestu. Padzesē un ieliek uz kādām pāris minūtēm arī ledusskapī.

4. Ar sviestu viegli ieziež rokas, ņem pa gabaliņam masas un veido bumbiņas ap 2 cm diametrā. Apviļā tās izvēlētajās sastāvdaļās, un gatavs! Glabā ledusskapī

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata