Burgers ar ceptu halloumi un chili con carne
Dažādos veidos pagatavoti, burgeri joprojām ir cieņā – šajā receptē piedāvāju versiju ar maltas liellopu gaļas sautējumu un pupiņām jeb chili con carne, kas garšīgi sader kopā ar grilētu halloumi siera šķēli un svaigiem dārzeņiem
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Daudzums: 2 burgeri
Sarežģītības pakāpe: patīkami
Sastāvdaļas:
- 2 iemīļotās burgeru maizītes (divās daļās, apakša un augša katram)
- 2 šķēles halloumi grilējamā siera
- pāris ledussalātu lapu
- 4 ēd. k. chili con carne
- 2 ēd. k. majonēzes vai skābā krējuma
- 2 tomāta šķēles
- pāris marinētu halapenjo ripiņu, ja vēlas asāku
- svaigi garšaugi
Gatavošana
1. Burgermaizītes apgrauzdē tosterī, uz pannas vai uz grila. Chili con carne uzsilda. Sagatavo tomātu šķēles un ledussalātu lapas saplēš burgeram piemērotā izmērā.
2. Siera šķēles apgrilē no abām pusēm (var apcept arī uz pannas).
3. Uz burgeru apakšējām daļām uzsmērē pa pusēdamkarotei majonēzes vai skābā krējuma (to var "uzlabot" ar sāli, pipariem un aso Sriracha mērci), pa virsu liek ledussalātu lapas, tad grilēto siera šķēli, pa divām ēdamkarotēm chili con carne, pa tomāta šķēlei, atkal ledussalātus un visbeidzot atlikušo majonēzi. Uzliek otru burgermaizi un pasniedz galdā!
4. Pa starpām burgera kārtām liek arī marinētās halapenjo ripiņas (ja vēlas asāku) un var ielikt arī kādus svaigus garšaugus – šoreiz izmantoju raudenes un izopa zariņus.
Forele brīnišķīgi vienkāršā
Zivs sader ar dažādiem garšaugiem, bet tagad, vasarā, iesaku pamēģināt ar svaigu estragonu – tas piešķirs izsmalcinātu aromātu. Pārējās sastāvdaļas ir ļoti vienkāršas, un zivij piestāv vienkāršība – to nevajag sarežģīt!
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Daudzums: 1 vai 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 1 svaiga strauta forele
- sāls un svaigi malti baltie pipari
- ap 20 g sviesta dilles
- pāris zariņu svaiga estragona
- 50 ml sausā baltvīna
- pāris citrona šķēļu
- rozā pipari dekoram
Gatavošana
1. Iztīrītu zivi noskalo, nosusina ar virtuves papīra dvieļiem un liek uz cepampapīra, kas pārklāts cepešpannai. No ārpuses un iekšpuses pārkaisa (un mazliet iemasē) ar sāli un svaigi maltiem baltajiem pipariem.
2. Mīkstu sviestu samaisa ar kapātām dillēm, daļu ieliek zivī iekšā, daļu atstāj zivs augšpusei. Zivī ievieto arī pāris svaiga estragona zariņu.
3. Uz zivs vienmērīgi sasmērē atlikušo diļļu sviestu, uzliek trīs citrona šķēlītes, pārkaisa ar rozā pipariem un pārlaista ar baltvīnu.
4. Cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–30 minūšu (atkarībā no zivs lieluma).