Jāņu rīta vēlās brokastis
Salāti, kas iepriecinās ap pusdienlaiku cēlušos jāņubērnus un kādam arī palīdzēs noregulēt zaudēto sāļu līmeni organismā. Klasiski olu salāti ar perfektām piedevām – marinētu gurķīti un ķilavām! Līgo!
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Daudzums: 2 - 3 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegliun patīkami
Sastāvdaļas:
- 4 gandrīz cieti vārītas olas
- ap 30 g sāļa siera (aitas feta, brinza utt.)
- 3 nelieli marinēti gurķīši
- 2 ēd. k. majonēzes
- šļuka gurķu marinādes
- ap 50–100 ml paniņu (salātu biezuma regulēšanai)
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- krietna sauja sīki sakapātu zaļo lociņu
- dilles
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
1. Vārītās olas noloba un sagriež mazos gabaliņos – gandrīz cieti vārītas tādēļ, lai dzeltenums tā īpaši garšīgi iemaisītos salātos.
2. Sīki sagriež marinētos gurķus un sieru (var arī sadrupināt), pievieno olām, pieliek majonēzi, sinepes, sakapātos lociņus un dilles.
3. Tad pielej mazliet gurķu marinādes un arī paniņas – daudzums pēc gaumes. Pielej nedaudz, samaisa, pagaršo, skatās, vai vajag vēl. Pēc garšas pievieno arī svaigi maltus melnos piparus. Sāli papildus nevajag – siers ir gana sāļš, tāpat savu sāļumu piešķir arī gurķi un ķilavas.
4. Ļauj salātiem kādu brīdi savilkties un ceļ galdā, dekorējot ar ķilaviņu filejām. Salātus var pasniegt dažādi – gan vienkārši bļodiņās, gan, piemēram, uz kraukšķīgas salātlapas. Piestāvēs arī rupjmaizes šķēle.
Salātus pēc vēlēšanās var papildināt ar sīki grieztu selerijas kātu, marinētiem kaperiem un / vai marinētu halapenjo ripiņām.
Aukstā tomātu zupa ar rukolas pesto
Zupa, kuru vēlams pagatavot jau iepriekšējā dienā, noturēt pa nakti ledusskapī un tad pasniegt ar papildu ledus gabaliņiem. Rukolas pesto piedevās ir īstais, kas iedod citādu noti, bet, ja vēlas, var pasniegt arī klasisko, pierastāko bazilika pesto
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+atdzesēšanas laiks)
Daudzums: 4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 700 g gatavu tomātu (man bija aveņu un ķirštomātiņi)
- 2 nelieli šalotes sīpoli
- 1,5–2 ēd. k. saulē kaltētu tomātu pastas (vienkārši sablendēti pastā)
- 400 ml dārzeņu buljona
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
- ledus gabaliņi pasniegšanai
Rukolas pesto:
- 15 g rukolas lapiņu
- 5 ēd. k. olīveļļas
- 2 ēd. k. ciedru riekstu
- 1 ķiplokdaiviņa
- 25 g svaigi rīvēta cietā, parmezāna tipa siera
Pagatavošana
1. Tomātiem izņem kātiņu vietas, pašus rupji sagriež un liek blendējamā traukā. Pievieno arī rupji sakapātus sīpolus un visu sablendē.
2. Ņem pāris saulē kaltēto (eļļā ielikto) tomātu, notecina lieko eļļu un sablendē viendabīgā pastā – divas ēdamkarotes pieliek blendētajiem svaigajiem tomātiem un visu vēlreiz sablendē.
3. Lej katlā, pievieno dārzeņu buljonu, uzvāra un uz mazas uguns pavāra četras piecas minūtes. Pēc garšas pieber sāli un piparus, atdzesē un ievieto ledusskapī vismaz uz pāris stundām.
4. Pagatavo rukolas pesto, visas sastāvdaļas sablendējot viendabīgā masā.
5. Atdzesēto zupu lej šķīvjos, katrā ieliek pāris ledus gabaliņu un pāris karotīšu rukolas pesto. Dekorē ar rukolas lapiņām un ķirštomātiņiem.
Ja gribas "pa smalko", zupu pirms pasniegšanas var izkāst caur smalku sietu, iegūstot restorāna cienīgu konsistenci.