Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +1 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 18. decembris
Klinta, Kristaps, Kristofers, Krists, Kristers

Labumi svētku galdam

Valsts svētki ir īstais laiks, lai uzklātu kopīgu un nedaudz svinīgu pusdienu vai vakariņu galdu un visi sapulcētos kopā. Tāpēc šoreiz receptes iedvesmai gan šim mirklim, gan citām kopā sanākšanām!

Sviestā un miso pastā karamelizēti sīpoli

Šis ir kaut kas interesants – it kā visparastākie, latviešiem zināmie sīpoli, bet miso pastas piedeva tos ieceļ jaunā ampluā! Lieliska uzkoda un piedeva gaļas ēdieniem. Te izmantota 22 cm diametra stikla cepamā forma ar 5 cm augstām maliņām.

 

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 4 porcijas (kā piedeva)

 

Sastāvdaļas:

  • 5 vidēja lieluma dzeltenie sīpoli (6–7 cm diametrā)
  • 50 g gaišās miso pastas (no Lidl)
  • 50 g sviesta
  • 350 ml silta ūdens

Ja vēlas, traukā palikušo šķidrumu mazliet iebiezina ar kukurūzas cieti – būs mērčveidīgāka konsistence.

 

Pagatavošana:

1. Sīpolus nomizo un gareniski pārgriež uz pusēm. Tad uzmanīgi nogriež galiņus, bet tikai mazliet, lai sīpoli cepoties neizjuktu.

2. Piemērotā cepamtraukā liek miso pastu un sviestu, pielej siltu ūdeni un samaisa viendabīgā šķidrumā.

3. Kārto šķidrumā sīpolu pusītes ar griezuma vietu uz leju, trauku pārsedz ar foliju un liek 250 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Tad izņem trauku ārā no krāsns un sīpolu pusītes apgriež otrādi, ar griezuma vietu uz augšu. Liek atpakaļ krāsnī bez folijas uz 10 minūtēm.

4. Tad noregulē cepeškrāsni uz 200 grādiem, aplaista sīpolus ar šķidrumu no trauka un cep vēl 15 minūšu, pa starpu vēl vienu reizi krāsni atverot un sīpolus aplaistot ar šķidrumu.


Cepti āboli ar visādiem labumiem

Tāpat kā sīpolu receptē, arī šajā it kā tik zināmais ābols iegūst jaunas garšas, pateicoties pildījumā saliktajiem gardumiem. Te var droši improvizēt – šaubos, vai kaut ko iespējams izdarīt nepareizi!

 

Pagatavošanas laiks: 50 minūtes

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta, izņemot seržu izgriešanu

Daudzums: 2 lielas porcijas (var dalīt ābolus uz pusēm, tad būs 4)

 

Sastāvdaļas:

  • 2 palieli āboli
  • Pildījumam (pēc izvēles)
  • marcipāna masa (var arī marcipānu šokolādē)
  • konfektes Gotiņa
  • žāvētas dzērvenes, rozīnes rieksti (Indijas, valrieksti, ciedru rieksti – pēc patikas)
  • brūnais cukurs
  • kanēlis
  • 100 ml ābolu sulas

Pasniegšanai der putukrējums, kļavu sīrups, skābais krējums ar cukuru un kanēli, kāds liķieris utt.

 

Pagatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem.

2. Ābolus nomazgā, noslauka un, atstājot veselus, izgriež tiem serdes – ērtāk ir ar speciālo rīku seržu izņēmēju, taču labi var arī ar mazu nazīti.

3. Izdobtos ābolus liek cepamtraukā ar pāris cm augstām maliņām un tukšos vidus sapilda ar visādiem labumiem – marcipānu, gotiņām, sakapātiem riekstiem, dzērveņu sukādēm un rozīnēm, brūno cukuru un kanēli, liekot tos visus kārtās, līdz viduči pilni.

4. Katram ābolam pārkaisa vēl mazliet kanēļcukura, pārlej ābolu sulu un liek 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz vidus restītēm. Cep apmēram 40 minūšu. Pasniedz siltus ar piedevām pēc izvēles.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Kamēr svecītes deg. Cita versija

Domājot par biļetēm uz izrādi Alfas kā dāvanu zem eglītes, neesiet pārāk ekstravaganti un apdomājiet, lai dāvana sasniedz īsto adresātu.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata