Jauno dārzeņu sautējums ar turku zirņiem un lēcām
Kad dārzeņu piedāvājums ir tik plašs kā patlaban, ir grūti izvēlēties, kurus šodien gatavot un kurus ne, tāpēc sautējumā var likt arī vēl kādus citus mīļākos dārzeņus – šai receptei nav ierobežojumu! Tāpat ir ar zaļumiem.
Pagatavošanas laiks: 20-30 minūtes
Daudzums: vairākas porcijas
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 1 sīpols
- 1 tējk. maltu kumīna sēklu
- 1 tējk. koriandra sēklu
- 3 burkāni
- 2 saujas dzelteno vai sarkano lēcu
- 1 liela paprika
- 1 maza ziedkāposta galviņa
- ūdens vai dārzeņu buljons
- 1 bundža (mazā vai lielā – kā vēlaties!) konservētu turku zirņu
- 1 mazs brokolis
- sāls un pipari pēc garšas
- 100 ml saldā krējuma (var aizstāt ar kokospienu vai iztikt vispār bez)
- svaigi pētersīļi pasniegšanai
Sarkanās vai dzeltenās lēcas minētas tādēļ, ka tās visātrāk izvārās – ja pieejamas, piemēram, zaļās, tās pirms tam jāizmērcē vai jāvāra apmēram divreiz ilgāk.
Gatavošana
1. Katlā ielej nedaudz eļļas un, kad tā sakarsusi, pievieno sīki sakapātus sīpolus. Maisot apcep, līdz tie caurspīdīgi, tad pieber kumīnu un koriandru. Vēl nedaudz maisot apcep.
2. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztus burkānus un lēcas, kādu brīdi maisot apcep, tad liek klāt arī kubiciņos sagrieztu papriku un rozetītēs sadalītu ziedkāpostu.
3. Maisot visu brītiņu pacep, tad lej klāt ūdeni vai dārzeņu buljonu (daudzums jāskatās – lēcas vēl briedīs, taču, ja būs par maz, vēlāk var papildināt).
4. Vāra uz nelielas uguns kādas 10–15 minūtes. Tad pievieno rozetītēs sadalītu brokoli un turku zirņus (ar vai bez šķidruma – gaumes un sautējuma konsistences jautājums), sāli un piparus pēc garšas un vāra vēl minūtes piecas.
5. Ja vēlas, pielej saldo krējumu vai kokospienu, apmaisa, ļauj uzmest burbuli, un gatavs! Pagaršo, vai kā netrūkst, un pasniedz ar svaigi kapātiem zaļumiem, šoreiz ar pētersīļiem.
Pašvārīta zivju buljona zupa ar dārzeņiem
Labs buljons ir zivju zupas pamats, tāpēc šoreiz tieši pašvārītā buljona recepte ir galvenā. Tālāk jau var variēt pēc gaumes – kādus dārzeņus, garšaugus un piedevas zupai pievienot.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda
Daudzums: 4 porcijas (atkarīgs no apetītes)
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
Buljonam:
- 1 zivs izlase buljonam (galva, asaka, aste un varbūt vēl kāds gabaliņš)
- 2 svaiga vai kaltēta estragona zariņi
- 1 sīpols
- pāris melno graudu piparu
- īkšķa lieluma ingvera saknes gabaliņš
- pāris diļļu kātu
Zupai
- 4 kartupeļi
- 3 burkāni
- 2 selerijas kāti
- sauja brokoļu rozetīšu
- pāris ķirštomātiņu
- dilles
- sāls un pipari pēc garšas
Zivju zupā lieliski iederas arī fenhelis – to var droši pievienot gan buljona vārīšanas laikā, gan pēc tam kopā ar citiem dārzeņiem
Gatavošana
1. Zupas katlā liek estragona zariņus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu ar visu mizu, diļļu kātus, melno piparu graudus un zivs izlasi. Pārlej to visu ar aukstu ūdeni (lai nosedz un vēl mazliet – daudzums nav tik noteikts) un liek vārīties. Kad ūdens vārās, noregulē nelielu uguni un ierīvē ingvera sakni.
2. Vāra apmēram pusstundu, tad katlu noņem no plīts un ļauj buljonam dabīgi atdzist. Izkāš caur smalku sietu vai vairākām marles kārtām, lai būtu bez biezumiem.
3. Kartupeļus sagriež gabaliņos, burkānus un selerijas kātus – ripiņās. Izkāsto buljonu lej atkal katlā, pievieno burkānus, pavāra 5 minūtes, tad liek klāt selerijas kātus un kartupeļus un vāra, līdz tie mīksti. Pašās vārīšanās beigās pievieno zupai uz pusēm sagrieztus ķirštomātiņus un brokoļu rozetītes.
4. Pieber sāli un piparus pēc garšas, pasniedz ar sīki kapātām dillēm.