Cepta kāposta delikatese
Kad Liepājas tirgū ieraudzīju skaistus koniskos kāpostus, bija jāpērk – atcerējos, ka kaut kur interneta dzīlēs biju redzējis, kā tos sagriež gabalos un cep cepeškrāsnī. Nolēmu pamēģināt un iesaku arī jums!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2-4 porcijas
Sarežģītības pakāpe: interesanti
Sastāvdaļas:
- 1 koniskais kāposts
- 3 tomāti
- ½ sarkanās paprikas
- 1 sīpols
- 1 ne pārāk asa, svaiga čili pāksts
- 1 maza ķiploka galviņa
- olīveļļa
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 50 g sviesta
- 50 g cietā siera
- pāris zariņu svaiga timiāna
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- mazliet mīkstā kazas siera (ja vēlas)
Gatavošana
1. Kāpostu sagriež gareniski četrās daļās, liek cepamajā traukā. Tomātiem izgrebj kātiņu daļas, mazliet iegriež mizu un arī sasēdina cepamajā traukā blakus kāpostiem.
2. Turpat liek arī ķiploka galviņu, kam nogriezta augšdaļa, uz pusēm vai četrās daļās sagrieztu sīpolu, kā arī pusi no sarkanās paprikas un čili pāksti. Visu pārslaka ar olīveļļu, kāpostiem pārkaisa mazliet sāls un cep 200 grādos sakarsētā krāsnī 20 minūšu.
3. Velk cepamtrauku no krāsns laukā. Izņem tomātus, sīpolus, papriku, čili un mazāko daļu no ķiplokiem – šos visus saliek blendējamā traukā.
4. Mazā bļodiņā samaisa mīkstu sviestu ar smalki rīvētu sieru, lielāko daļu no izceptajiem ķiplokiem un krietnu šķipsnu svaigu timiāna lapiņu. Šo maisījumu pārziež kāpostiem un šauj atpakaļ krāsnī uz 7–10 minūtēm, līdz siers izkūst un viegli apbrūnē.
5. Kamēr kāposti cepas, blendējamā traukā pie ceptajiem dārzeņiem liek karoti tomātu pastas un visu sablendē, pieregulējot garšu ar sāli un pipariem. Liek mērci uz dziļāka šķīvja, virsū kāpostu daivas, ja vēlas, pārdrupina mīksto kazas sieru un dekorē ar timiānu.
Grilēti kabacīši ar karsti kūpinātu foreli un kazas sieru
Var grilēt uz pannas virs uguns, var arī uz parastas plīts – abi varianti labi. Ja vēlas, uzkodu var bagātināt arī ar plāni grieztām svaiga gurķa šķēlītēm kraukšķīgumam. Piedevās piestāvēs grauzdēta maizīte
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Sastāvdaļas:
- 2 nelieli, tvirti kabacīši (smukāk, ja dažādu krāsu)
- olīveļļa
- sāls un pipari pēc garšas
- pāris pētersīļu zariņu
- citrona sula
- gabaliņš karsti kūpinātas foreles
- gabaliņš mīkstā kazas siera
Gatavošana
1. Kabacīšiem nogriež galus un sagriež apmēram puscentimetru biezās ripiņās. Tās liek pannā vienā kārtā un apcep no abām pusēm zeltaini brūnas, tad savieto uz virtuves papīra dvieļiem.
2. Apceptos kabačus kārto lēzenā šķīvī, pārkaisa ar sāli un pipariem, kā arī sīki sakapātiem pētersīļiem. Pārslaka ar svaigi spiestu citrona sulu.
3. Karsti kūpināto zivtiņu sadala gabaliņos, pārliecinās, vai nav asaku, un pārkaisa kabačiem.
4. Mīksto kazas sieru arī pārdrupina visam pāri, un – gatavs!