Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pierobežā ļaudis ir apmierināti ar dzīvi

Elīnu tandēms, fotogrāfe Elīna Kursīte un publiciste Elīna Kolāte, šovasar apbraukā Latvijas pierobežas ciemus, kuros nereti atlicis mazāk par desmit iedzīvotājiem. Dažādos Latvijas robežlīnijas posmos izbaudījušas atšķirīgas viesmīlības pakāpes, draudzenes secina, ka latvieši atražo stereotipus.

Kurzemē abām solīja uzrīdīt suni, bet Latgalē aicināja istabā un cienāja ar konfektēm. Lai kā arī būtu, Elīnām izdodas atrast kopīgu valodu ar katru, jo visi sastaptie cilvēki beigās ļauj sevi intervēt un pat bildēt. Pierobežas ļaužu stāsti tiks iemūžināti grāmatā, kuras atvēršanu abas Elīnas cer svinēt īsi pirms Latvijas 98.dzimšanas dienas.

Pirmajā ekspedīcijā Elīnas devās ābeļu ziedēšanās laikā. Visapkārt bija tāds skaistums, ka varējis nomirt. "Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kādēļ pierobežā dzīvo tik maz cilvēku. Vienkārši visi no tā skaistuma ir nomiruši," ironizē Kolāte. Tajā pašā laikā Elīnas uzskata, ka runas par Latvijas lauku nolemtību un straujo iztukšošanos bieži vien ir pārspīlētas. «Piemēram, kādā ciemā starp Aknīsti un Gārseni tikai trīs mājas bijušas jau divus gadsimtus. Tāpēc nevarētu teikt, ka šī vieta izmirusi pēdējos gados,» saka Kursīte. Viņas ceļabiedre papildina, ka arī Rīgas centrā ir daudz tukšu māju. "Bet šo vietu neviens nesauc par pamestu vai aizlaistu."

Interesējos, vai kādā no apciemotajām pierobežas mājām bija pieejams internets. "Kāds tur internets! Es varu droši teikt, ka viņiem internetu nemaz nevajag. Cilvēkiem laukos tāpat ir labi."

Tiesa, pirms došanās pie pierobežas «pēdējiem mohikāņiem» abas draudzenes spriedušas, ka tur jau gan cilvēkiem jābūt drūmiem, kā nekā izmirstošas vietas. Taču realitātē neviens no mohikāņiem nav gaudies, tieši otrādi — pierobežas iedzīvotāji esot latviešiem neraksturīgi apmierināti ar dzīvi. "Cilvēki ir priecīgi un tiešām grib tur dzīvot," saka Kolāte. Abas ceļotājas pierobežas iedzīvotājus pat mēģinājušas provocēt ar jautājumu, vai viņi būtu ar mieru iet uz pilsētu, ja tur dotu bezmaksas dzīvokli. Lauciniekiem tāds jautājums šķitis jocīgs: "Pasarg Dievs! Nē! Kur tad es pilsētā?"

Kursīte norāda, ka rīdzinieki galvaspilsētas lomu savos prātos ir stipri pārspīlējuši, jo pierobežā bez Rīgas var gluži labi iztikt. Daudzi no turienes ļaudīm Rīgā ir bijuši tikai veselības problēmu dēļ, kad vajadzējis braukt pie dakteriem. Piemēram, kādas mājas iedzīvotāja galvaspilsētu pēdējo reizi apmeklējusi pagājušā gadsimta 60.gados, citi nav bijuši vispār. Gunārs no Kalnmuižas Kolātei attraucis: "Ko es tajā Rīgā darīšu? Ja man kaut ko vajag, es ar savu ērenpreisu aizbraucu uz Skaistkalni."

Visu rakstu par Elīnu piedzīvojumiem pierobežā lasiet žurnāla Sestdiena 14.augusta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata