Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Cirks ar teātra ambīcijām

Trešdien, 21.decembrī, Arēnā Rīga sāksies Kanādas cirka trupas Cirque du Soleil viesizrādes. Līdz svētdienai, 25.decembrim, Rīgā sešas reizes tiks demonstrēts šovs Saltimbanco, kas kompānijas repertuārā ir kopš 1992.gada. Cirque du Soleil daudziem asociējas ar Lasvegasu, kur pastāvīgi skatāmi seši cirka uzvedumi - kopumā trupai šobrīd ir 22 šovi. Puse no tiem apceļo pasauli, un Latviju šonedēļ sasniegs Saltimbanco.

Visus Saules cirka «izstrādājumus» var dēvēt par akrobātiskiem mūzikliem. Cirque du Soleil pasniedz cirku kā spilgtu, ideāli iepakotu un noformētu teatrālu piedzīvojumu. Katrā iestudējumā dzīvajā skan speciāli sacerēta mūzika - gaisa akrobātus, atlētus, žonglierus, dejotājus, aktierus un klaunus uz skatuves pavada instrumentālistu un dziedātāju grupa. Dzīvnieku tiesību aizstāvji var būt mierīgi - cilvēku četrkājainie draugi šīs trupas priekšnesumos nepiedalās. Divu Saules cirka iestudējumu ierakstu šonedēļ demonstrēs LTV7: 21.decembrī plkst. 23 varēs noskatīties uzvedumu Delirium, 22.decembrī plkst. 23 - La Nouba.

Šovā Saltimbanco akcents tiek likts uz cilvēka meistarības demonstrējumu, kuru neaizsedz augstās tehnoloģijas. Jaunākajos Cirque du Soleil iestudējumos arvien vairāk tiek izmantotas multimediālas iespējas, novatoriskas videoprojekcijas un 3D efekti. Turklāt trupai ir trīs īpaši muzikālie šovi, kas veltīti The Beatles, Elvisa Preslija un Maikla Džeksona mūzikai. «Šo izrāžu fundamentā ir ne tikai akrobātika un cirka mākslas numuri, bet arī dziesmas,» Dienai stāsta Cirque du Soleil radošā direktore Karmena Ruesta.

Radīt cirka izrādes tiek aicināti režisori no «citas operas» - teātra mākslas maestro Robērs Lepāžs (šovi Ka un Totem), popkoncertu iestudēšanas virtuozs Džeimijs Kings (šovs Michael Jackson The Immortal World Tour) un plaša profila meistars, filmas Sarkanā vijole režisors Fransuā Žirārs (šovi ZED un Zarkana). Maiklam Džeksonam veltītais uzvedums vairāk līdzinās nevis cirka priekšnesumam, bet rokkoncertam lielā arēnā, kaut gan galvenā varoņa klātbūtne ir tikai virtuāla. Savukārt akrobātiskajā rokoperā Zarkana dzied kanādiešu zvaigzne Garū, kurš kļuva slavens visā pasaulē, piedalīdamies mūziklā Notre-Dame de Paris.

«Mēs izmantojam augstās tehnoloģijas, jo tas ir virziens, kurā attīstās izklaides industrija. Taču mums nav mērķa «automatizēt» šovu. Ko mēs gribam panākt? Mēs gribam aizkustināt skatītāju. Izrādi var piepildīt ar tehnoloģiskā progresa sasniegumiem, taču cilvēku atmiņā paliks kas cits, daudz smalkāks, piemēram, unikāli zīmējumi šovā Saltimbanco, kas veidojas uz skatuves, kad mākslinieki sinhroni uzkāpj augstajās ķīniešu kārtīs. Šie ir ne ar ko nesalīdzināmi cilvēciskā skaistuma un spēka brīži,» uzsver Karmena Ruesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja