Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vai tiešām viss pārdošanai?

Es piederu pie tiem, kas konkursu „Jaunais vilnis” ignorē, jo man Jūrmala ir manas izsūtītās mātes ģimenes pilsēta, kur mēs mazā istabiņā apmetāmies pēc atgriešanās no Sibīrijas. Tā man nekad nav bijusi un nebūs „naša Jurmala”, kā to dēvēja Brežņeva stagnācijas laika partijas nomenklatūras zieds, kas turp brauca atpūsties un kas to vēl arvien atceras ar nostalģiju.

Man derdzas, ka šis „naša Jurmala” gars arvien pašpārliecinātāk atgriežas Maskavas jaunbagātnieku izklaidei rīkotajā jauno izpildītāju konkursā. Tās dažas reizes, kad esmu mēģinājusi festivālu klausīties, esmu pārliecinājusies par tā apšaubāmo kvalitāti un vakara vadītāju komentāru īpašo bezgaumību.

Kad no plašsaziņas līdzekļiem uzzināju, ka ir izņirgta Latvijas valsts himna, biju dziļi sašutusi. Nē, ne par to, ka neaudzināti svešinieki nezina, ka ciemos jāuzvedas pieklājīgi un vismaz ārēji jāizrāda cieņa tās valsts simboliem un himnai, kurā pats pēc brīva prāta viesojies. Par to atbildība jāuzņemas viņiem pašiem. Mani tas aizvainot nespēj. Esmu sašutusi par to, ka tas notika Latvijā un ka mūsu valsts amatpersonas, kas koncertu klausījās, nepiecēlās un neaizgāja. Manuprāt, koncertu būtu bijis jāatstāj ikvienam lojālam Latvijas pilsonim.

Atceros, kad vēl biju vēstniece Francijā, Parīzē notika Francijas un Alžīrijas futbola spēle. Tā bija pirmā abu valsts vienību tikšanās, kopš Alžīrija bija atbrīvojusies no franču koloniālā jūga. Tribīnēs, kur atradās daudzi Magreba izcelsmes emigranti un to pēcteči, nu jau Francijas pilsoņi, valdīja sakāpināta gaisotne. Skanot Marseljēzai, tribīnēs sākās troksnis un svilpieni. Prezidents Širaks nevilcinoties piecēlās un atstāja spēli, jo viņš kā Francijas valsts augstākais pārstāvis tīri personīgi jutās aizskarts. Prezidents negrasījās „norīt” rupjo apvainojumu pat integrācijas mērķu labad. Kopā ar prezidentu aizgāja arī citas oficiālās amatpersonas. Notikušais bija šoks visai Francijai, par to runāja vēl mēnešiem ilgi.

Nemaz nevajag ielūkoties desmit gadus vecā pagātnē. Tikai pirms dažiem mēnešiem līdzīgi rīkojās Igaunijas prezidents Ilvess, kurš atstāja somugru tautu kongresu pēc asās kritikas, ko Igaunijai izteica kāds Krievijas Domes deputāts. Ilvesam viņa valstsvīra pašapziņa neļāva klausīties nepamatotus apvainojumus savai valstij. Turpretī mūsu prezidents nākošajā dienā pēc valsts apvainošanas uzskatīja par pareizu rīkot oficiālu pieņemšanu konkursa organizētājiem Rīgas pilī!

Daudz kas konkursā „Jaunais vilnis” un ap to balansē uz ideoloģiskas divdomības un likuma pārkāpšanas robežas. Kā lai saprot jociņu „Ko latvieši var pastāstīt par Sibīriju?”, ja ne kā ņirgāšanos par tiem tūkstošu tūkstošiem, kuri pēc Staļina rīkojuma tika izsūtīti un nolemti necilvēciskiem pārbaudījumiem un nāvei! Kā gan baltkrievu konkursants var atļauties šeit izrādīt kreklus ar uzrakstu „PSRS” un sarkano zvaigzni? Kāpēc starpbrīžos rāda reklāmu, kurā „Jaunais vilnis” tiek dēvēts par atpūšanos krievu stilā, kur parādās arī sirpis un āmurs? Un tas viss notiek Latvijas televīzijas kanālā!

Vai kādā Eiropas valstī gan būtu iedomājams, ka publiskā pasākumā kāds atļautos izpildīt dziesmu, kas aicinātu atjaunot nacistisko Vāciju un apkārt lēkātu meitenes kreklos, ko rotātu kāškrusts? Tāpat neviens neuzdrīkstētos banāli pajokot par Aušvicu vai Buhenvaldi. Tieši tas notiek „Jaunajā vilnī”. Šajā ziņā esam īpaši nekonsekventi. Mēs pamatoti prasām, lai ES pieņem likuma normas, kas aizliegtu visā Eiropas Savienībā izplatīt dezinformāciju par staļinisma noziegumiem vai tos popularizēt un banalizēt, bet vienlaikus pieļaujam padomju simbolu banalizāciju pašmāju izklaides pasākumos. Un mēs peļņas un it kā labu kaimiņattiecību vārdā uz to pieveram acis. Vai tiešām viss ir pārdošanai?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja